Viltbiffar

Introduktion och förberedelse

Viltbiffar med viltfärs. Du kan laga med köttfärs som älgfärs, rådjursfärs, renfärs eller vildsvinsfärs.

Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs. Man kan också blanda ut lite av älgfärsen mot fetare fläskfärs då älgfärs kan vara rätt torr.

Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 °C.

Du kan också rulla samma färs till bullar och laga viltköttbullar.

Tillbehör

Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos med mera.

Servera gärna med lite grönsaker också som en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.

Varianter

Gott att smaksätta biffarna med är: hackade inlagda rödbetor, Dijonsenap, kapris, hackad syltlök; smulad fetaost eller ädelost; örter som timjan och lite malda enbär.

4 portioner viltbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs som älgfärs
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Mät upp ströbröd och grädde i en bunke. Rör om och låt stå att dra.
  2. Skala löken. Hacka den fint eller riv den. Lägg med ströbrödet.
  3. Tillsätt viltfärs, salt och peppar. Rör ihop till en jämn färs.
  4. Stek gärna ett smakprov och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  5. Forma färsen till 8 eller 12 biffar samt lägg på en bricka.
  6. Värm en stekpanna och stek biffarna (ev. några i taget) i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas. Du kan också lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare.
  7. Kolla så att viltbiffarna är genomstekta innan serveringen genom att skära lite i en av biffarna eller använd en termometer - de ska vara upp mot 70 grader i mitten. Viltbiffar måste vara genomstekta.
  8. Viltbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: