Stuvad vitkål
Introduktion och förberedelse
Stuvad vitkål, vinterkål eller spetskål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, isterband, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff med mera.
Vitkål och spetskål finns färsk och fin från mitten av sommaren och höst men även hela vintern och säljs då under namnet vinterkål.
Servera förslagsvis kokt potatis till också.
Varianter
- Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med maizena istället.
- Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
- Förutom vitkål och spetskål så blir det gott att stuva all slags kål som savoykål, grönkål, svartkål, blomkål med mera. Koka den först mjuk och vänd sedan ner i stuvningen.

Tillagning
- Koka upp 1,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
- Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
- Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
- Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
- Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
- Häll vitkålen av i ett durkslag.
- Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
- Rör i mjölet.
- Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
- Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
- Tillsätt vitkålen och koka upp.
- Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal