Stuvad vitkål

Introduktion och förberedelse

Stuvad vitkål, vinterkål eller spetskål passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, isterband, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff med mera.

Vitkål och spetskål finns färsk och fin från mitten av sommaren och höst men även hela vintern och säljs då under namnet vinterkål.

Servera förslagsvis kokt potatis till också.

Varianter

  • Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med ljus maizenaredning istället. Då kokar du upp vätskan och rör i 1-3 msk ljus maizenredning till önskad tjocklek. Vänd sedan i kålen.
  • Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
  • Förutom vitkål och spetskål så blir det gott att stuva all slags kål som savoykål, grönkål, svartkål, blomkål med mera. Koka den först mjuk och vänd sedan ner i stuvningen.

Stuvad spetskål i skål
Du kan stuva spetskål och grönare fin sommarkål på sensommar och höst. Mot vintern finns fin stor vinterkål som även den går utmärkt att stuva. Garnera gärna med lite bladpersilja.

4 portioner stuvad vitkål

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram vitkål, vinterkål eller spetskål
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl med grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm riven muskot (valritt)

Tillagning

  1. Koka upp 1,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
  2. Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
  3. Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
  4. Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
  5. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
  6. Häll vitkålen av i ett durkslag.
  7. Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
  8. Rör i mjölet.
  9. Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
  10. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
  11. Tillsätt vitkålen och koka upp.
  12. Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.