Stuvad vitkål
Stuvad vitkål, vinterkål eller spetskål i vit sås - Bechamelsås samt förslag på varianter.
Tillagning
- Koka upp 1,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull med lock.
- Rensa under tiden vitkålen. Ta ev. bort de yttersta bladen om de är fula. Skär bort ev. fula delar.
- Dela och klyfta vitkålen och skär bort den grova stammen.
- Skär vitkålsklyftorna i strimlor eller mindre bitar som du önskar.
- Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i 5 minuter.
- Häll vitkålen av i ett durkslag.
- Stuvningen: Smält smöret i en kastrull.
- Rör i mjölet.
- Tillsätt mjölken under omrörning lite i taget och rör till en jämn stuvning. Tillsätt ev. grädde.
- Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Akta så det inte bränns.
- Tillsätt vitkålen och koka upp.
- Smaka av den stuvade vitkålen med salt, vitpeppar samt ev. hackad persilja samt riven muskot.
Serveringsförslag
- Passar till det mesta som stekt falukorv, grillad kyckling, stekt korv, isterband, stekt halloumiost, fläsk, bacon, köttbullar, pannbiff med mera.
- Servera förslagsvis kokt potatis till också.
Val av kål
- Vitkål och spetskål finns färsk och fin från mitten av sommaren och höst men även hela vintern och säljs då under namnet vinterkål.
- Även savoykål, grönkål eller svartkål blir god att stuva på samma vis.
Varianter
- Vill du ha en sås utan vetemjöl så kan du reda såsen med maizena istället.
- Vidare kan man laga såsen med havremjölk, sojagrädde och mjölkfritt margarin för en vegan stuvning.
- Förutom vitkål och spetskål så blir det gott att stuva all slags kål som savoykål, grönkål, svartkål, blomkål med mera. Koka den först mjuk och vänd sedan ner i stuvningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal