Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano

Stekta köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs. Istället för ströbröd kan du ta två mosade kokta kalla potatisar eller en dl havregryn.

Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.

Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.

Denna färs blir också goda som en variant på grekiska köttbullar eller köttfärslimpa.

4 portioner grekiska köttfärsbiffar med vitlök, fetaost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 75 gram fetaost
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem 40 minuter innan biffarna.
  2. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda med socker, ägg, salt och vitpeppar i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Smula fetaosten så smått du kan och tillsätt den. Tillsätt oreganon. Blanda ihop färsen men blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Värm en stekpanna med lite olivolja. Stek ett litet smakprov. Salta och peppra om det behövs.
  5. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  6. Bryn några i taget i en stekpanna i olivolja.
  7. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttfärsbiffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 10-15 minuter.
  8. Ta ut och servera köttfärsbiffarna med ex. rostad klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki. Strö gärna lite smulad fetaost över också.
E-mail
Medel: 3.7 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer