Pannbiff med lök pannbiffar

Pannbiff med lök. Laga egna klassiska färsbiffar eller pannbiffar och servera med stekt lök, kokt potatis och ev. inlagd saltgurka.

4 portioner pannbiff med lök

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk flytande kalvbuljong
  • 0,5 tsk mald kryddpeppar
  • 1 tsk torkad mald ingefära
  • 0,5 gul lök - råriven eller finhackad
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3,5 gula lökar att steka till
  • 2 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor

Tillagning

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Stek löken på medelvärme i smör ca 20 minuter tills den är mjuk. Sockra (0,5 tsk) och salta löken lite.
  3. Laga under tiden pannbiffarna: Skala och hacka eller råriv en lök fint. Lägg i en bunke.
  4. Blanda i ströbröd, ägg, mjölk, fond och kryddor.
  5. Blanda i köttfärsen.
  6. Stek ett prov i smör. Smaka av med socker, salt och vitpeppar.
  7. Forma små platta pannbiffar och bryn i smör ca 3 minuter på varje sida.
  8. Låt eftersteka ca 5 minuter under lock eller folie eller i ugnen på 175 grader så att biffarna blir genomstekta.
  9. Lägg upp pannbiffarna på fat efter hand och när du stekt
  10. Lägg i löken i pannan med pannbiffarna, höj värmen och slå på 1 dl vatten.
  11. Ta upp biffar och lägg på fat eller tallrik. Toppa med löken.
  12. Koka ihop skyn någon minut. Smaksätt skyn med lite salt, vitpeppar samt någon tsk soja.
  13. Häll skyn över lök och pannbiffar vid servering.
  14. Servera pannbiffarna med kokt potatis och ev. saltgurka
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer