Laxceviche
Laxceviche - tärnad lax som marineras i lime, salt, chili, vitlök och färsk koriander.
Lätt och gott att laga med fryst tinad laxfilé och goda smaker inspirerade från Peru.
Välj gärna MSC-märkt lax.
Tillagning
- Tina laxen.
- Skär laxfiléerna i små tärningar på högst ca 1x1 cm.
- Dela och pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
- Tillsätt 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor.
- Tillsätt 20 gram hackad fryst koriander och ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite färsk koriander till garnering.
- Skölj, dela och strimla röd chili - ta med kärnorna om du vill ha en het ceviche. Tillsätt dem.
- Skala och finhacka lök samt skölj. Tillsätt till skålen.
- Tillsätt salt och socker. Rör om.
- Lägg i laxtärningarna i skålen med limesaft-blandningen.
- Vänd runt och låt stå i kylskåp över natten minst ca 8 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Servera på salladsblad eller rostade surdegsbröd eller se förslag ovan. Garnera med lite färsk koriander.
Serveringsförslag
- Laxceviche passar som tilltugg, välkomsträtt eller vid grillen - då är det gott att ha till små knapriga crostinis bredvid att lägga upp lite av cevichen på till servering. Eller halverade skivade tunna surdegsbröd du penslat med olivolja och rostat i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i 225 grader ca 15 minuter.
- Som förrätt i salladsblad - kan då även serveras med ett gott bröd eller surdegstoast enligt ovan.
- På buffé serverad i skål eller på fat som kall fiskrätt.
- Som lätt lunch eller middag serverad i skål förslagsvis i ett stort blad isbergssallad. Blanda då gärna i kokt tärnad kall potatis och majs för en mer mättande ceviche.
Framförhållning
Lägg laxen i marinad kvällen innan eller på morgonen och låt stå över natten eller minst 8 timmar i kylen att marinera.
Rester
Jag åt upp resterna på laxcevichen kall till lunch med kokt delikatesspotatis - eller ta kokt färskpotatis - samt majonnäs - även vitlöksmajonnäs aioli eller rouille passar till - samt en grönsallad.
Varianter
- Fryst koriander kan gärna bytas mot mer färsk koriander om du har god tillgång till färsk koriander.
- Dag två när fisken marinerats kan du lägga till mer ingredienser - mer matig blir cevichen med kokt tärnad kall potatis och majs. Andra grönsaker som passar i är strimlad selleri, tärnade tomater, rödlök, avokado, majs, svarta bönor, gurka, röd eller grön paprika, mango, äpple med mera.
- Innan servering kan du smaka av med lite olivolja och limesaft och ev. något krm socker, salt samt mer chili.
- Man kan också ha i vit fisk som torsk, räkor och mango och/eller skaldjursmix i cevichen.
- Du kan byta två lime mot en citron.
- Gul lök kan bytas mot rödlök eller uteslutas.
- Vidare kan man ta i 1/2 dl mjölk tillsammans med limesaften.
Att dricka till
Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal