Laxceviche

Introduktion och förberedelse

Laxceviche - tärnad lax som marineras i lime, salt, chili, vitlök och färsk koriander.

Lätt och gott att laga med fryst tinad laxfilé och goda smaker inspirerade från Peru.

Välj gärna MSC-märkt lax.

Serveringsförslag

  • Laxceviche passar som tilltugg, välkomsträtt eller vid grillen - då är det gott att ha till små knapriga crostinis bredvid att lägga upp lite av cevichen på till servering. Eller halverade skivade tunna surdegsbröd du penslat med olivolja och rostat i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i 225 grader ca 15 minuter.
  • Som förrätt i salladsblad - kan då även serveras med ett gott bröd eller surdegstoast enligt ovan.
  • På buffé serverad i skål eller på fat som kall fiskrätt.
  • Som lätt lunch eller middag serverad i skål förslagsvis i ett stort blad isbergssallad. Blanda då gärna i kokt tärnad kall potatis och majs för en mer mättande ceviche.

Laxceviche är marinerad lax i lime, vitlök, salt, chili och färsk koriander.
Laxceviche är marinerad lax i lime, vitlök, salt, chili och färsk koriander.

Framförhållning

Lägg laxen i marinad kvällen innan eller på morgonen och låt stå över natten eller minst 8 timmar i kylen att marinera.

Rester

Jag åt upp resterna på laxcevichen kall till lunch med kokt delikatesspotatis - eller ta kokt färskpotatis - samt majonnäs - även vitlöksmajonnäs aioli eller rouille passar till - samt en grönsallad.

Varianter

  • Lite mer matig blir cevichen med kokt tärnad kall potatis och majs.
  • Man kan också ha i vit fisk som torsk, räkor och mango och/eller skaldjursmix i cevichen.
  • Du kan byta två lime mot en citron.
  • Gul lök kan bytas mot rödlök eller uteslutas.
  • Andra grönsaker som passar i är tärnade tomater, avokado, majs, svarta bönor, gurka, röd eller grön paprika, mango, äpple med mera.
  • Vidare kan man ta i 1/2 dl mjölk tillsammans med limesaften.

Att dricka till

Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

Ceviche med limemarinerad lax serverad på surdegstoast.
Ceviche med limemarinerad lax serverad på surdegstoast. Gott med ett glas kylt vitt vin till som Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

4 förrätter eller 8 tilltugg laxceviche

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 8 tim
  • Klart på: 8 tim 15 min

Ingredienser

  • 500 gram laxfilé, fryst och tinad utan skinn
  • 6 lime eller 1,75 dl limejuice
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 20 gram fryst hackad koriander
  • 2 röda chilifrukter
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk socker
  • 1 dl hackad färsk koriander, ca 1/2 kruka

Tillagning

  1. Tina laxen.
  2. Skär laxfiléerna i små tärningar på högst ca 1x1 cm.
  3. Dela och pressa ut saften ur limefrukterna i en stor skål.
  4. Tillsätt 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor.
  5. Tillsätt 20 gram hackad fryst koriander och ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite färsk koriander till garnering.
  6. Skölj, dela och strimla röd chili - ta med kärnorna om du vill ha en het ceviche. Tillsätt dem.
  7. Skala och finhacka lök samt skölj. Tillsätt till skålen.
  8. Tillsätt salt och socker. Rör om.
  9. Lägg i laxtärningarna i skålen med limesaft-blandningen.
  10. Vänd runt och låt stå i kylskåp över natten minst ca 8 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  11. Servera på salladsblad eller rostade surdegsbröd eller se förslag ovan. Garnera med lite färsk koriander.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-01