Vitlöksolja

Vitlöksolja kan du laga enkelt genom att låta grovt hackad vitlök ligga i olja. Vidare kan du mixa vitlöken med oljan för en kraftigare vitlöksolja. Vitlöken kan också mortlas grovt och blandas med olja.

Den mildare vitlöksoljan är godkänd för matlagning (istället för färsk vitlök) för dig med känsligare mage eller IBS - baserat på kostbehandlingen FOODMAPs. Gott i vitlöksolja är även några blad färsk basilika samt soltorkade tomater.

En variant på vitlöksolja är att först rosta en hel vitlök och pressa ut den mjuka vitlöken att dra i olja. Då får du en rosta, mild och söt vitlöksolja som är mycket god.

5 dl vitlöksolja

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

 • 3 vitlöksklyftor
 • 5 dl olja som oliv- eller rapsolja

Tillagning

 1. Skala och hacka eller skiva vitlöken grovt.
 2. Lägg i en liten flaska eller skål.
 3. Häll över olja och rör runt.
 4. Låt stå något dygn i rumstemperatur att dra. Plocka sedan upp vitlöken när du tycker att olja har lagom smak.
 5. Vitlöksoljan håller sig länge i rumsvärme med kork eller lock om inte vitlöksbitar kommer i kontakt med ytan.
 6. Om du vill kan du även mixa vitlöksoljan med en stavmixer eller i matberedare. Då blir den inte lika hållbar om vitlöksbitar kommer i kontakt med ytan (syre).
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer