Vitlöksolja

Introduktion och förberedelse

Vitlöksolja kan du laga enkelt genom att låta grovt hackad vitlök ligga i olja eller så kan du mixa vitlök med oljan till en kraftiga vitlöksolja.

En tredje variant är att mortla vitlöken och röra ihop med olja i en skål, kanna eller behållare.

Den mildare vitlöksoljan där vitlöken endast ligger i och ger smak åt oljan är godkänd för matlagning för dig med känsligare mage eller IBS - baserat på kostbehandlingen FOODMAPs.

Förvaras i kyl

Vitlöksoljan bör du använda och äta upp inom kort pga av att det i mycket mycket sällsynta fall kan bildas ett botulinumtoxin. Man kan halvera receptet och laga upp den olja man gör. Gör inga stora omgångar och förvara i rumstemperatur utan små omgångar då och då som förvaras i kylen. Här har jag valt att laga vitlöksoljan med en olja som ej stelnar när den förvaras i kylen som majsolja, rapsolja eller solrosolja. Olivolja stelnar i kylen så har därför valt bort den men ska du använda vitlöksoljan inom kort eller inte bryr dig om att den stelnar - du kanska ska laga mat med den - så går det bra också.

Fler varianter

Gott i vitlöksolja är även persilja eller andra örter som några blad färsk basilika. Vidare kan man ha i chili och soltorkade tomater.

En variant på vitlöksolja är att först rosta en hel vitlök och pressa ut den mjuka vitlöken att dra i olja. Då får du en rostad, mild och sötare vitlöksolja som är mycket god.

5 dl vitlöksolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 dl olja som solrosolja, rapsolja eller majsolja

Tillagning

  1. Skala och hacka eller skiva vitlöken grovt.
  2. Lägg i en liten flaska eller skål.
  3. Häll över olja och rör runt.
  4. Låt stå något dygn i kylen att dra. Plocka sedan upp vitlöken när du tycker att olja har lagom smak. Förvaras i kylen.
  5. Om du vill kan du även mixa vitlöksoljan med en stavmixer eller i matberedare.
E-mail
Medel: 3.8 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-25