Vitlöksolja

Vitlöksolja kan du laga enkelt genom att låta grovt hackad vitlök ligga i olja. Vidare kan du mixa vitlöken med oljan för en kraftigare vitlöksolja. Vitlöken kan också mortlas grovt och blandas med olja.

Den mildare vitlöksoljan är godkänd för matlagning (istället för färsk vitlök) för dig med känsligare mage eller IBS - baserat på kostbehandlingen FOODMAPs. Gott i vitlöksolja är även några blad färsk basilika samt soltorkade tomater.

En variant på vitlöksolja är att först rosta en hel vitlök och pressa ut den mjuka vitlöken att dra i olja. Då får du en rosta, mild och söt vitlöksolja som är mycket god.

5 dl vitlöksolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor
  • 5 dl olja som solrosolja eller majsolja

Tillagning

  1. Skala och hacka eller skiva vitlöken grovt.
  2. Lägg i en liten flaska eller skål.
  3. Häll över olja och rör runt.
  4. Låt stå något dygn i kylen att dra. Plocka sedan upp vitlöken när du tycker att olja har lagom smak. Förvaras i kylen.
  5. Om du vill kan du även mixa vitlöksoljan med en stavmixer eller i matberedare.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer