Ramslöksolja
Ramslöksolja av mixad ramslök, rapsolja, vitlök, citron och lite chili.
En variant på örtolja som en god örtig smak och touch av vitlök.
Tillagning
- Skölj och rensa ramslöken.
- Koka upp en lite vatten i en kastrull.
- Koka - förväll - ramslöken i 30 sekunder.
- Häll av och skölj kall. Krama ur den.
- Lägg ramslöken i ett högt smalt mixerkärl för stavmixer eller använde en annan mixer.
- Tillsätt olja, pressad vitlök, färskpressad citron samt chiliflakes och salt.
- Mixa några minuter till en slät grön olja.
- Häll över i en burk med lock eller flaska.
- Ramslöksoljan är klar att användas. Kan förvaras i kylen någon vecka. Kan även frysas in några veckor.
Serveringsförslag
- Du kan ha oljan som grillolja under eller efter grillning att ringla över grillat kött, fisk, grönsaker, kyckling osv.
- Eller till rostad potatis; delikatess- eller färskpotatis, ringla över pizza, pensla vitlöksbröd med eller ringla över som garnering på det mesta.
Varianter
- Jag tog rapsolja för då kan du ha oljan i kylen utan att den stelnar. Annan olja funkar också. Tänk på att olivolja stelnar i kylen.
- Vidare hade jag i färskpressad citron för att oljan ska hålla sig grön och fin i färgen samt bryta av i smaken. Det är valfritt - kan bytas mot pressad citron på flaska.
- Jag hade även i lite vitlök då ramslöken i sig har lite vitlökssmak men jag gillar att förstärka den något - det är dock valfritt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal