Röd pesto med soltorkade tomater

En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat mm eller lite tjockare som pålägg, röra till bröd, crostinis mm.

Röd pesto funkar också till pasta och som variation till grön pesto. Räkna att det räcker till ca 6 portioner pasta.
 

2,5 dl röd pesto med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 soltorkade tomater i olja eller torkade
  • 1 dl grovriven parmesanost eller grano padano eller annan god väl lagrad hårdost
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g nötter som skållad sötmandel, pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
  • 15 blad färsk basilika
  • 1 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Använder du torkade tomater (som inte är i olja) så lägger du dem i en kastrull, täcker med vatten och kokar upp dem. Sätt åt sidan och låt svalna så mjuknar de soltorkade tomaterna.
  2. Nu ska de soltorkade tomaterna mixas eller stötas till en fin röra med övriga ingredienser. Går för hand i stor mortel eller enklast i en matberedare med knivdelen.
  3. Grovhacka tomaterna och lägg i morteln eller matberedaren.
  4. Skala och tillsätt vitlök, nötter, basilikablad samt mixa till en jämn röra.
  5. Tillsätt oljan droppvis under tiden att du mixar din röda pesto tills all olja är tillsatt.
  6. Tycker du din röda pesto är för tjock så kan du tillsätta några droppar vatten och spä ut peston till den konsistens du vill ha - tjock eller som sås.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer