Röd pesto med soltorkade tomater

En god pesto med fyllig sälta och smak av soltorkade tomater som passar lite lösare som sås till grillat med mera eller lite tjockare som pålägg och röra till bröd, crostinis med mera.

Röd pesto funkar också till pasta och som variation till grön pesto.

God att kombinera med olivröra tapenade.

Räkna att det räcker till ca 6 portioner röra.

2,5 dl röd pesto med soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 soltorkade tomater i olja eller torkade
  • 1 dl grovriven parmesanost eller grano padano eller annan god väl lagrad hårdost
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g nötter som skållad sötmandel, pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
  • 15 blad färsk basilika
  • 1 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Använder du torkade tomater (som inte är i olja) så lägger du dem i en kastrull, täcker med vatten och kokar upp dem. Sätt åt sidan och låt svalna så mjuknar de soltorkade tomaterna.
  2. Nu ska de soltorkade tomaterna mixas eller stötas till en fin röra med övriga ingredienser. Går för hand i stor mortel eller enklast i en matberedare med knivdelen.
  3. Grovhacka tomaterna och lägg i morteln eller matberedaren.
  4. Skala och tillsätt vitlök, nötter, basilikablad samt mixa till en jämn röra.
  5. Tillsätt oljan droppvis under tiden att du mixar din röda pesto tills all olja är tillsatt.
  6. Tycker du din röda pesto är för tjock så kan du tillsätta några droppar vatten och spä ut peston till den konsistens du vill ha - tjock eller som sås.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.