Pesto med ramslök
Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja.
Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto.
Tillagning
- Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
- Rensa och skölj ramslöksbladen. Strimla dem.
- Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med ramslök samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en grov röra. Kör ej för länge då blir ramslöken besk.
- Rör i olivolja.
- Riv osten fint och rör i den.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Ramslökspeston är klar att servera.
Serveringsförslag
Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar.
Varianter
- Du kan ta pinjenötter istället för solrosfrön.
- Du kan dubblera mängden ramslök om du vill och har tillgång till mycket ramslök.
- Du kan späda peston om du inte har så mycket ramslök ex. med en påse 65 gram babyspenat eller en kruka färsk basilika.
- Ta i en klyfta vitlök om du gillar vitlök.
- Vidare passar finrivet citronskal och pressad citron som smaksättning.
Tips
- Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bittar. Då kokar doppar du ramslöksbladen i 30 sekunder i kokande vatten och sköljer sedan i kallt vatten. Häll av och krama ur. Då kan du även dubblera mängden ramslök.
- Välj gärna en fin mild olivolja eller kallpressad svensk rapsolja.
Om ramslök och plockning
Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök.
Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Ramslök är fridlyst i Blekinge - kolla vad som gäller där du vill plocka. Plocka helst späda blad som är mindre beska.
Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.
Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal