Pesto med ramslök

Pesto med ramslök, solrosfrön och olivolja. Ramslökspesto är gott som sås och tillbehör till allt där vanlig pesto passar.

Ramslök är full med nyttigheter och funkar perfekt till pesto - speciellt om man tröttnat på basilikasmak och vill ha en svensk variant av pesto. Om du vill kan du halvera receptet och laga ramslökspeston på ett paket 50 gram ramslök.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige.

Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. Plocka helst späda blad som är mindre beska. Ramslöksblad är lätta att förväxla med Liljekonvalj - som är giftig - så kolla noga så att det är ramslök innan du äter dem.

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare samt mindre bitter. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ur.

Du kan ta pinjenötter istället för solrosfrön. Välj gärna en fin mild olivolna eller kallpressad svensk rapsolja. Du kan späda peston om du inte har så mycket ramslök ex. en påse 65 gram babyspenat om man vill.

6 dl pesto med ramslök

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 3 dl solrosfrön
 • 3 dl olivolja, mild och kallpressad sort eller ta rapsolja
 • 100 gram ramslök
 • 0,5 dl vatten
 • 100 gram parmesan eller grana padano. Västerbottenost funkar också

Tillagning

 1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
 2. Rensa och skölj ramslöksbladen. Strimla dem.
 3. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med ramslök samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en grov röra. Kör ej för länge då blir ramslöken besk.
 4. Rör i olivolja.
 5. Riv osten fint och rör i den.
 6. Om du vill kan du smaka av med salt, citronsaft och vitpeppar.
 7. Ramslökspeston är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer