Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella

Introduktion och förberedelse

Bjud små tilltugg eller munsbitar med cocktailtomater eller körsbärstomater med en bit krämig mozzarella samt färsk basilika på tandpetare.

Enkelt, gott, fräscht och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé.

Välj fina goda små tomater - eko-tomater brukar vara godast. Färsk mozzarella i saltlag ska det vara. Fina urkärnade oliver kan man också ta med på tandpetarna.

Överkurs är med hemgjord mozzarella.

Portionsberäkning

Här har jag räknat tre tomater per portion.

Istället för tandpetare

Variant är att servera tomaterna som en slags tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger.

Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.

Tilltugg med cocktailtomater på tandpetare på fat
Riktigt enkla men goda och fräscha tilltugg med söta cocktailtomater eller körsbärstomater med en bit krämig mozzarella och ett blad färsk basilika på.

6 portioner tilltugg med cocktailtomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 16 cocktailtomater
  • 100 gram mozzarella
  • 16 blad färsk basilika
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Skölj tomater.
  2. Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
  3. Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
  4. Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
  5. Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
  6. Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.