Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella
Bjud små tilltugg eller munsbitar med cocktailtomater eller körsbärstomater med en bit krämig mozzarella samt färsk basilika på tandpetare.
Enkelt, gott, fräscht och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé.
Välj fina goda små tomater - eko-tomater brukar vara godast. Färsk mozzarella i saltlag ska det vara. Fina urkärnade oliver kan man också ta med på tandpetarna.
Överkurs är med hemgjord mozzarella.
Tillagning
- Skölj tomater.
- Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
- Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
- Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
- Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
- Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
Portionsberäkning
Här har jag räknat tre tomater per portion.
Istället för tandpetare
Variant är att servera tomaterna som en slags tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger.
Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal