Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella

Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella samt basilika på tandpetare. Enkelt, gott och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé.

Här har jag räknat tre tomater per portion.

Desto godare tomater - eko-tomater brukar vara godast - och finare mozzarella desto lyxigare och smakrikare tilltugg. Fina urkärnade oliver kan man också ta med.

Överkurs är med hemgjord mozzarella.

Istället för tandpetare

Variant är att servera tomaterna som tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger.

Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.

6 portioner tilltugg med cocktailtomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 16 cocktailtomater
  • 100 gram mozzarella
  • 16 blad färsk basilika
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Skölj tomater.
  2. Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
  3. Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
  4. Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
  5. Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
  6. Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.