Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella

Tilltugg med cocktailtomater och mozzarella samt basilika på tandpetare. Enkelt, gott och lyxigt tilltugg som passar till fördrink, fest, antipasto och buffé. 

Här har jag räknat tre tomater på tandpetare per portion. 

Desto godare tomater (eko-tomater brukar vara godast) och finare mozzarella desto lyxigare och smakrikare tilltugg. Men då kostar det också mer förstås. Annat gott som passar på tandpetarna med tomaterna är fina urkärnade oliver. 

Variant är att servera tomaterna som tomatsallad och grönsakstillbehör till fest och buffé. Då kan man även skippa tandpetare och varva allt på fat om man vill. Toppa då med olivolja, svartpeppar, flingsalt samt lagrad vinäger. Vidare kan man göra större portionsspett av bambuspett med tomater, mozzarella och basilika på samma vis.

6 portioner tilltugg med cocktailtomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 16 cocktailtomater
  • 100 gram mozzarella
  • 16 blad färsk basilika
  • 16 tandpetare

Tillagning

  1. Skölj tomater.
  2. Skär ost i 16 små tärningar - något mindre än cocktailtomaterna.
  3. Trä på ett basilikablad, en bit mozzarella och en tomat på varje tandpetare.
  4. Lägg upp på fat. Om du vill att de ska stå upp måste blomfästet på tomaten vara nedåt och tandpetaren inte sticka ut. I nödfall kan man skära av lite av botten på tomaten för att få en plan yta. Själv tycker jag inte det gör något om någon tomat ligger ned.
  5. Förvara övertäckta i kylen fram till servering.
  6. Överkurs vid servering är att garnera med nyriven svartpeppar, flingsalt samt ev. ringla över lite fin olivolja samt balsamvinäger.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer