Räkceviche

Räkceviche är marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili. En slags salsa från Chile som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.
Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp den blöta cevichen på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.
På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.

4 portioner räkceviche som förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade räkor
  • 0,5 lime
  • 1 röd spansk chili
  • 0,5 rödlök, gul lök eller silverlök
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk matolja, majsolja eller solrosolja
  • 1 mango
  • 0,5 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna om de inte redan är skalade. Lägg i en skål.
  2. Dela limen och pressa saften över räkorna. Spara ev. lime att smaksätta med senare. Skär ut fyra klyftor om du serverar som fyra förrätter.
  3. Skölj och finhacka chilin. Blanda i räkorna.
  4. Skala och finhacka lök och blanda i räkorna.
  5. Tillsätt salt, socker och matolja.
  6. Skölj och grovhacka ca 0,5 dl färsk koriander och blanda i räkorna.
  7. Täck över skålen och ställ räkcevichen i kylen att marinera i minst en timme.
  8. Skala och tärna mango fint och blanda med räkorna. Smaka av räkcevichen med salt, socker samt ev. mer limesaft.
  9. Servera räkcevichen som förrätt eller tilltugg. Förrätt: fördela räkorna i cocktailglas, förrättstallrikar eller små skålar. Garnera med grovhackad färsk koriander, en klyfta lime samt ev. nachochips. Tilltugg: lägg upp nachos på en bricka eller fat och toppa varje med en klick räckceviche samt ev. något blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer