Räkceviche

Räkceviche är marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili. En slags salsa från Chile som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.
Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp den blöta cevichen på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.
På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.

4 portioner räkceviche som förrätt

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

 • 200 gram skalade räkor
 • 0,5 lime
 • 1 röd spansk chili
 • 0,5 rödlök, gul lök eller silverlök
 • 2 krm salt
 • 1 tsk socker
 • 2 msk matolja, majsolja eller solrosolja
 • 1 mango
 • 0,5 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

 1. Skala räkorna om de inte redan är skalade. Lägg i en skål.
 2. Dela limen och pressa saften över räkorna. Spara ev. lime att smaksätta med senare. Skär ut fyra klyftor om du serverar som fyra förrätter.
 3. Skölj och finhacka chilin. Blanda i räkorna.
 4. Skala och finhacka lök och blanda i räkorna.
 5. Tillsätt salt, socker och matolja.
 6. Skölj och grovhacka ca 0,5 dl färsk koriander och blanda i räkorna.
 7. Täck över skålen och ställ räkcevichen i kylen att marinera i minst en timme.
 8. Skala och tärna mango fint och blanda med räkorna. Smaka av räkcevichen med salt, socker samt ev. mer limesaft.
 9. Servera räkcevichen som förrätt eller tilltugg. Förrätt: fördela räkorna i cocktailglas, förrättstallrikar eller små skålar. Garnera med grovhackad färsk koriander, en klyfta lime samt ev. nachochips. Tilltugg: lägg upp nachos på en bricka eller fat och toppa varje med en klick räckceviche samt ev. något blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer