Räkceviche

Introduktion och förberedelse

Min variant på räkceviche med marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili.

Ceviche är en slags salsa från Peru.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som tilltugg likt snittar ex. med nachochips eller tostadas av majstortillas. Vänta med att lägga upp på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.
  • Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis servera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.

Garnering

På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.

Varianter

Man kan även laga ceviche med fisk som torsk eller lax. Eller blanda.

  • Gott med färsk koriander om du har god tillgång till färsk koriander - kan även lagas med en del eller helt med fryst koriander.
  • Dag två när räkorna marinerats kan du lägga till mer ingredienser som mango, kokt tärnad kall potatis, strimlad selleri, tärnade tomater, rödlök, avokado, majs, svarta bönor, gurka, röd eller grön paprika, äpple med mera.
  • Innan servering kan du smaka av med lite olivolja och limesaft och ev. något krm socker, salt samt mer chili.

4 portioner räkceviche som förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade räkor
  • 2 lime
  • 1/2 röd spansk chili
  • 0,25 rödlök, gul lök eller silverlök
  • 2 krm salt
  • 1/2 tsk socker
  • 2 msk matolja, majsolja eller solrosolja
  • 1/2 mango
  • 0,5 dl färsk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna om de inte redan är skalade. Lägg i en skål.
  2. Dela lime och skär ut fyra små klyftor till servering. Pressa resten till saft och tillsätt till räkorna.
  3. Skölj och finhacka chilin. Blanda i räkorna.
  4. Skala och finhacka lök och blanda i räkorna.
  5. Tillsätt salt, socker och matolja.
  6. Skölj och grovhacka färsk koriander och blanda i räkorna.
  7. Täck över skålen och ställ räkcevichen i kylen att marinera i minst en timme.
  8. Skala och tärna mango fint och blanda med räkorna. Smaka av räkcevichen med salt, socker samt ev. mer limesaft.
  9. Servera räkcevichen som förrätt eller tilltugg.
  10. Förrätt: Fördela räkorna i cocktailglas, förrättstallrikar eller små skålar. Garnera med grovhackad färsk koriander, en klyfta lime samt ev. nachochips.
  11. Tilltugg: Lägg upp nachos på en bricka eller fat och toppa varje med en klick räckceviche samt ev. något blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.3 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23