Räkceviche

Introduktion och förberedelse

Min variant på räkceviche med marinerade räkor som blir tillagade av syran i lime samt smaksätts med chili.

Ceviche är en slags salsa från Peru som kan serveras som förrätt eller som tilltugg likt snittar ex. med nachochips.

Om du serverar räkcevichen som tilltugg på nachos så vänta med att lägga upp på de knapriga chipsen till precis innan servering så att chipsen inte mjuknar.

Vill du servera cevichen som förrätt så kan du förslagsvis srvera den i cocktailglas och garnera med limeklyftor samt färsk koriander och nachochips på toppen eller vid sidan.

På bilden är räkcevichen utan färsk koriander som är valfritt men kan varmt rekommenderas.

4 portioner räkceviche som förrätt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 200 gram skalade räkor
  • 0,5 lime
  • 1 röd spansk chili
  • 0,5 rödlök, gul lök eller silverlök
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk matolja, majsolja eller solrosolja
  • 1 mango
  • 0,5 dl färsk hackad koriander

Tillagning

  1. Skala räkorna om de inte redan är skalade. Lägg i en skål.
  2. Dela limen och pressa saften över räkorna. Spara ev. lime att smaksätta med senare. Skär ut fyra klyftor om du serverar som fyra förrätter.
  3. Skölj och finhacka chilin. Blanda i räkorna.
  4. Skala och finhacka lök och blanda i räkorna.
  5. Tillsätt salt, socker och matolja.
  6. Skölj och grovhacka färsk koriander och blanda i räkorna.
  7. Täck över skålen och ställ räkcevichen i kylen att marinera i minst en timme.
  8. Skala och tärna mango fint och blanda med räkorna. Smaka av räkcevichen med salt, socker samt ev. mer limesaft.
  9. Servera räkcevichen som förrätt eller tilltugg. Förrätt: fördela räkorna i cocktailglas, förrättstallrikar eller små skålar. Garnera med grovhackad färsk koriander, en klyfta lime samt ev. nachochips. Tilltugg: lägg upp nachos på en bricka eller fat och toppa varje med en klick räckceviche samt ev. något blad färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-27