Pesto med bondbönor

Introduktion och förberedelse

Pesto med bondbönor eller favabönor är supergott och nyttigt.

Denna peston är utan nötter eller pinjenötter.

Serveringsförslag

  • Bondbönspeston passar som röra till fisk - jag hade den till denna lax och blandade med pasta.
  • Den passar också som röra på buffé, till kyckling och grönsaker
  • Eller som vanlig pesto till pasta osv.

Val av bondbönor

  • Hittar du inte frysta bondbönor kan du ta färska bondbönor och koka.
  • På engelska kallas bondbönor ofta favabeans - favabönor används dock sällan på svenska men de kan ibland säljas under namnet favabeans i butik.
  • Ett alternativ är att laga peston med frysta gröna sojabönor edamame eller gröna ärtor.

Ingredienser till bondbönspeston på skärbräda
Ingredienser till bondbönspeston är - förutom bondbönor - vitlök, parmesan och olivolja. Jag gjorde peston nötfri - utan pinjenötter - då jag hade en nötallergiker på middag.

4 portioner pesto med bondbönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 150 gram kokta skalade bondbönor
  • 70 gram riven parmesan eller grana padano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Skala bondbönorna om de ej är skalade - även din sista yttre hinnan ska bort. Koka dem i 10 minuter om de ej är kokta.
  2. Mixa bönorna med ost, pressad vitlök, salt, olivolja, citron och peppar. Späd med vatten så att du får en såsig konsistens. Smaka av med salt, citron och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-14