Pesto med bondbönor
Introduktion och förberedelse
Pesto med bondbönor eller favabönor är supergott och nyttigt.
Denna peston är utan nötter eller pinjenötter.
Serveringsförslag
- Bondbönspeston passar som röra till fisk - jag hade den till denna lax och blandade med pasta.
- Den passar också som röra på buffé, till kyckling och grönsaker
- Eller som vanlig pesto till pasta osv.
Val av bondbönor
- Hittar du inte frysta bondbönor kan du ta färska bondbönor och koka.
- På engelska kallas bondbönor ofta favabeans - favabönor används dock sällan på svenska men de kan ibland säljas under namnet favabeans i butik.
- Ett alternativ är att laga peston med frysta gröna sojabönor edamame eller gröna ärtor.

Ingredienser till bondbönspeston är - förutom bondbönor - vitlök, parmesan och olivolja. Jag gjorde peston nötfri - utan pinjenötter - då jag hade en nötallergiker på middag.
Tillagning
- Skala bondbönorna om de ej är skalade - även din sista yttre hinnan ska bort. Koka dem i 10 minuter om de ej är kokta.
- Mixa bönorna med ost, pressad vitlök, salt, olivolja, citron och peppar. Späd med vatten så att du får en såsig konsistens. Smaka av med salt, citron och peppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal