Röra med varmrökt lax
En slags varmrökt laxmousse eller laxröra du kan servera som röra till snittar, fyllning i mackor, i ägghalvor eller på buffé.
Laxröran kan förberedas någon dag innan och förvaras i kylen.
Tillagning
- Skölj citron och riv skalet fint ner i en skål.
- Tillsätt varmrökt lax samt färskost och mosa ihop grovt.
- Tillsätt salt, peppar och cayennepeppar.
- Rör i gräddfil och majonnäs.
- Skölj och hacka gräslök. Tillsätt hälften till röran och använd hälften till garnering.
- Smaka av röran med salt, peppar och cayennepeppar. Vidare kan du ha i lite mer rivet citronskal men det tar lätt överhanden.
- Röran är klar att servera till det du önskar - se förslag ovan - om pålägg till tilltugg, i mackor eller som den är på buffé.
Som snittar och tilltugg
- Lägg röran på bröd som tunna knäckebröd, hårda eller mjuka tunnbröd, fröknäcke, crostinis, pumpernickel, grovt rågbröd, hembakt rågbröd, som fyllning i mjuka tunnbröd och skurna i tunnbrödssnittar.
- Räkna ca 1,5 msk av röran per snitt och då får du ut ca 20 stycken snittar på detta recept.
- Garnera med lite hackad gräslök.
- Använder du bröd som mörkt rågbröd, pumpernickel eller mjukt tunnbröd kan du förbereda snittarna med laxröran i god tid och ha i kylen.
- Använder du spröda knapriga bröd så blir det godast om du toppar dem med laxröran precis innan servering så de ej mjuknar.
Andra serveringsförslag
- Använd som fyllning i bröd som tunnbrödsrullar, i baguette, frallor eller ciabattas till matiga mackor som passar till utflykt, lunch och picknick.
- Ha som röra på buffé exempelvis till midsommar, påsk, smörgåsbord eller julbord. Garnera gärna med grönt som hackad gräslök eller strimlad stjälkselleri.
- Fyll röran i ägghalvor. Koka ägg 8 minuter och ta ur äggulan och blanda i röran och fyll sedan ägghalvorna. Garnera med med hackad dill, rödlök eller gräslök.
Varianter
- Om du vill kan du ta en smaksatt färskost som örter, vitlök eller gräslök.
- Eller smaksätt med dill och pepparrot som denna variant på laxröra.
Att dricka till
- Till varmrökt laxröran passar ett kylt vitt vin med aromatiska smaker som en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace.
- Vidare passar ett mer rustikt mousserande vin som Crèmant de Bourgogne till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal