Röra med varmrökt lax

Introduktion och förberedelse

En slags varmrökt laxmousse eller laxröra du kan servera som röra till snittar, fyllning i mackor, i ägghalvor eller på buffé.

Laxröran kan förberedas någon dag innan och förvaras i kylen.

Servera som snittar och tilltugg

  • Lägg röran på bröd som tunna knäckebröd, hårda eller mjuka tunnbröd, fröknäcke, crostinis, pumpernickel, grovt rågbröd, hembakt rågbröd, som fyllning i mjuka tunnbröd och skurna i tunnbrödssnittar.
  • Räkna ca 15 gram - en msk - av röran per snitt och då får du ut ca 30 stycken snittar på detta recept. Vilket jag tycker räcker till 10 portioner med 3 snittar vardera.
  • Garnera med lite hackad gräslök.
  • Använder du bröd som mörkt rågbröd, pumpernickel eller mjukt tunnbröd kan du förbereda snittarna med laxröran i god tid och ha i kylen.
  • Använder du spröda knapriga bröd så blir det godast om du toppar dem med laxröran precis innan servering så de ej mjuknar.

Andra serveringsförslag

  • Använd som fyllning i bröd som tunnbrödsrullar, i baguette, frallor eller ciabattas till matiga mackor som passar till utflykt, lunch och picknick.
  • Ha som röra på buffé exempelvis till midsommar, påsk, smörgåsbord eller julbord. Garnera gärna med grönt som hackad gräslök eller strimlad stjälkselleri.
  • Fyll röran i ägghalvor. Koka ägg 8 minuter och ta ur äggulan och blanda i röran och fyll sedan ägghalvorna. Garnera med med hackad dill, rödlök eller gräslök.

Varianter

Om du vill kan du ta en smaksatt färskost som örter, vitlök eller gräslök.

Att dricka till

Till varmrökt laxröran passar ett kylt vitt vin med aromatiska smaker som en Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace.

Vidare passar ett mer rustikt mousserande vin som Crèmant de Bourgogne till.

Laxröran serveras som tilltugg med olika bröd på min fina gamla brödspade.
Laxröran serveras som tilltugg med olika bröd på min fina gamla brödspade. Tunnbröd, grovt rågbröd, pumpernickel, delikatessknäcke, crostinis eller andra kex passar att toppa röran och servera som tilltugg, aptitretare, canapeer osv.

475 gram varmrökt laxröra, ca 30 stycken snittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram varmrökt lax utan skinn
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 dl gräddfil
  • 3 msk majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1/2 tsk rivet citronskal (valfritt)
  • 3 msk hackad gräslök

Tillagning

  1. Skölj citron och riv skalet fint ner i en skål.
  2. Tillsätt varmrökt lax samt färskost och mosa ihop grovt.
  3. Tillsätt salt, peppar och cayennepeppar.
  4. Rör i gräddfil och majonnäs.
  5. Skölj och hacka gräslök. Tillsätt hälften till röran och använd hälften till garnering.
  6. Smaka av röran med salt, peppar och cayennepeppar. Vidare kan du ha i lite mer rivet citronskal men det tar lätt överhanden.
  7. Röran är klar att servera till det du önskar - se förslag ovan - om pålägg till tilltugg, i mackor eller som den är på buffé.
E-mail
Medel: 3.6 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-03