Aptitretare med dovhjortsröra

Introduktion och förberedelse

Bjud på aptitretare med vilttema med festlig och krämig röra av rökt dovhjort, äpple och dragon serverad i krustader eller på tunnbröd.

I röran hade jag färsk dragon, rökt innanlår från dovhjort, persilja, rödlök, salt, svartpeppar, gräddfil, äpple och majonnäs.

Serveringsförslag

  • Goda som aptitretare, snittar och välkomsttilltugg med ett glas vitt vin eller bubbel - se tips nedan.
  • Röran passar även på en buffé.
  • Du kan duka upp röran i en skål så kan gästerna ta från skålen direkt på valfritt bröd du dukat upp bredvid - som krustader och/eller tunnbröd.

Tips på bröd

  • Jag tog färdiga krustader av filodeg - filokrustader från Lazaridis - men andra krustader går också bra.
  • Andra förslag på bröd är spisbröd, tunnare knäckebröd, fröknäcke eller crostinis eller andra kex.

Inköp av dovhjort

  • Rökt dovhjort är inte så lätt att hitta i affären normalt men fråga om de kan ta hem.
  • Jag använde rökt innanlår från dovhjort köpt från Johannishus Gods. De har gårdsbutik, viltlådor med mera.
  • Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar viltkött med mera.

Varianter

Kan förberedas

Röran kan du laga någon dag innan och förvara i kylen.

Rester

Överbliven röra kan sparas i kylen några dagar. Gott som fyllning i mackor och baguette. Eller bakad potatis.

Att dricka till

  • Ett kylt glas vitt vin från Alsace som Gewurtztraminer, Riesling eller Pinot Gris passar fint.
  • Extra festligt blir det med mousserande vin som kyld Champagne, Cava, Prosecco eller Cremant de Bourgogne.

Dovhjortsröran serverad i skål med filokrustader samt tunnbröd som man fyller och toppar till servering eller så kan gästerna ta själva.
Dovhjortsröran serverad i skål med filokrustader samt tunnbröd som man fyller och toppar till servering eller så kan gästerna ta själva.

6 portioner, 18 krustader - 3 per portion

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 18 krustader som förslagsvis filokrustader och/eller tunnbröd, crostinis, fröknäcke eller kex
  • 80 gram rökt dovhjort
  • 1/4 rödlök
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 1/2 tsk finrivet citronskal från en ekologisk citron
  • 1/2 tsk pressad citronjuice
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1/2 äpple
  • 3 kvistar kruspersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta bort ev. snöre runt köttet. Jag skar bort den hårda ytterkanten också men det valfritt. Skär köttet i små tärningar.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Spara hälften till garnering. Lägg i en bunke med köttet.
  3. Blanda i majonnäs och gräddfil.
  4. Riv skal från citron och pressa citronsaft. Blanda i röran.
  5. Hacka dragon, gräslök och persilja. Blanda i röran.
  6. Skölj och tärna äpple. Blanda i röran. Hit kan du förbereda röran och ha i kylen.
  7. SERVERING: Lägg ut krustaderna eller bitar av tunnbröd, crostinis, fröknäcke eller kex på en bricka eller skärbräda.
  8. Fördela dovhjortröran i krustaderna - fyll varje krustad med en stor tesked. Garnera med lite hackad rödlök samt en liten kvist kruspersilja eller valfritt grönt. Lägg upp på fat, skärbräda eller bricka. Servera inom kort så inte krustaderna blir fuktiga och mjuknar.
  9. Eller så kan du duka upp röran i en skål och bröd bredvid så kan gästerna ta själva.
  10. Glöm ej servetter samt ev. assietter.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 111 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-25