Crostinis med gåslever

Crostinis med gåslever, fikonmarmelad och färska fikon. Ett tilltugg, aptitretare eller förrätt som är enkelt att laga men är lyxigt och blir mycket gott med ett glas Gewurtztraminer. 

Crostinis är ett finare ord för rostade mackor. Snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som rostas med olivolja och som sedan kan toppas med delikatesser som pesto, röror eller som här lyxleverpastej. 

Vilken gåslever eller anklever ska man köpa?
Du kan använda ankleverpaté eller gåsleverpaté. Kallas ibland för Bloc de fois gras eller paté de fois gras. Vidare kan du använda hel konserverad ank- eller gåslever som dock är dyrare (och finare). På franska heter det Fois gras och kan vara av både gåslever och anklever. Ofta blandat. Den är vanligast på burk i olika kvaliteter. Hela bitar konserverad lever (Fois gras entier) är dyrast men godast och finast. Bloc de Fois Gras är gåslever eller anklever som lagats och pressats ihop till en stor bit eller block. Står det Avec Morceaux så är det med hela bitar i. Vidare kan den finfördelas i mindre bitar och kallas då bara Fois Gras eller Paté de Fois Gras (på svenska gåsleverpaté eller ankleverpaté). Mest finfördelad är Mousse de fois gras som ibland säljs som Mousse de Canard (anklevermousse). Välj gärna en gåslever eller fois gras som har fötts upp på sjysst vis ex. från Selectos de Castillas i Spanien. Fråga om de kan ta hem i affären eller beställ på deras webshop. Eller leta upp någon som säljer normalstor gåslever och anklever där de inte blivit uppfödda "traditionellt". 

Vintips till gåslever eller anklever: 
Kyld Gewurtztraminer, Pinot Gris, vin med ädelröta som Sauternes, torrt vitt aromatiskt vitt vin, mousserande halvsött Muscati Asit, cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne passar till Fois Gras. 

Vill du variera så kan du garnera med rostade nötter som valnötter, pistage eller hasselnötter. Istället för fikonmarmelad kan man ta annan marmelad eller gelé som ex. äppelgelé eller svartvinbärsgelé samt färskt tärnat äpple, päron eller fikon blandat med lite citronsaft att toppa med. 

Här har jag räknat två crostinis per portion men du kan öka eller minska det om du vill. Vidare kan brödskivorna delas i två delar för lite mindre snittar som passar mingel. 

4 portioner crostinis med gåslever

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 150 gram gåslever som Bloc de Fois Gras, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor surdegsbaguette
  • 40 gram fikonmarmelad
  • 4 färska fikon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Eller så kan du grilla brödskivorna på utegrill eller i en grillpanna.
  2. Skiva brödet till crostininisarna. Pensla dem med olivolja.
  3. Rosta bröden ljust bruna i ugnen i ca 7 minuter eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  4. Skölj och klyfta fikonen.
  5. Lägg upp crostinis, fikonmarmelad och klyftade fikon på ett serveringsbord. Du kan servera gåslevern direkt från serveringsbordet där gästerna själva kan bre sin crostini. Eller så brer du dem själv minuterna innan (annars mjuknar bröden som helst ska vara nyrostade) med gåslever, toppar med någon tsk fikonmarmelad samt toppa med en klyfta fikon. Lägg upp på bricka och servera med servetter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer