Crostinis med gåslever

Crostinis med gåslever, fikonmarmelad och färska fikon. Ett tilltugg, aptitretare eller förrätt som är enkelt att laga men är lyxigt och blir mycket gott med ett glas Gewurtztraminer.

Crostinis är ett finare ord för rostade mackor. Snett skuren baguette eller liknande ljust bröd som rostas med olivolja och som sedan kan toppas med delikatesser som pesto, röror eller som här lyxleverpastej.

Vill du variera så kan du garnera med rostade nötter som valnötter, pistage eller hasselnötter. Istället för fikonmarmelad kan man ta annan marmelad eller gelé som ex. äppelgelé eller svartvinbärsgelé samt färskt tärnat äpple, päron eller fikon blandat med lite citronsaft att toppa med.

Här har jag räknat två crostinis per portion men du kan öka eller minska det om du vill. Vidare kan brödskivorna delas i två delar för lite mindre snittar som passar mingel.

Tips på gåslever att köpa hittar du här.

Att dricka till

Kyld Gewurtztraminer, Pinot Gris, vin med ädelröta som Sauternes, torrt vitt aromatiskt vitt vin, mousserande halvsött Muscati Asit, cava, Cremant de Bourgogne eller torr Champagne passar till Fois Gras.

4 portioner crostinis med gåslever

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 150 gram gåslever som Bloc de Fois Gras, 1 burk
  • 2 msk olivolja
  • 8 skivor surdegsbaguette
  • 40 gram fikonmarmelad
  • 4 färska fikon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Eller så kan du grilla brödskivorna på utegrill eller i en grillpanna.
  2. Skiva brödet till crostininisarna. Pensla dem med olivolja.
  3. Rosta bröden ljust bruna i ugnen i ca 7 minuter eller grilla dem så de får färg några minuter på varje sida.
  4. Skölj och klyfta fikonen.
  5. Lägg upp crostinis, fikonmarmelad och klyftade fikon på ett serveringsbord. Du kan servera gåslevern direkt från serveringsbordet där gästerna själva kan bre sin crostini. Eller så brer du dem själv minuterna innan (annars mjuknar bröden som helst ska vara nyrostade) med gåslever, toppar med någon tsk fikonmarmelad samt toppa med en klyfta fikon. Lägg upp på bricka och servera med servetter.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept