Valnötspesto

Introduktion och förberedelse

Valnötspesto - en god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.

Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter. Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola. Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.

Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt. Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.

Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).

5 dl valnötspesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm vit eller svartpeppar
  • 20 blad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
  2. Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
  3. Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
  4. Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
  5. Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.