Valnötspesto pesto med valnötter

Valnötspesto. En god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.
Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).

5 dl valnötspesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm vit eller svartpeppar
  • 20 blad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
  2. Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
  3. Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
  4. Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
  5. Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer