Valnötspesto

Introduktion och förberedelse

Valnötspesto - en god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.

Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter. Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola. Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.

Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt. Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.

Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).

5 dl valnötspesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm vit eller svartpeppar
  • 20 blad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
  2. Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
  3. Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
  4. Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
  5. Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept