Valnötspesto pesto med valnötter

Valnötspesto. En god pesto med valnötter istället för pinjenötter. Pesto är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv. Pesto kan användas till mycket.
Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).

5 dl valnötspesto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl valnötter
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm vit eller svartpeppar
  • 20 blad färsk basilika
  • 1 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
  2. Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
  3. Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
  4. Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
  5. Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer