Valnötspesto
Valnötspesto - en god pesto med valnötter istället för pinjenötter.
En variant på vanlig pesto som är en sås du mixar ihop av nötter, lagrad ost, olivolja, basilika samt vitlök.
Förvara peston i kylen högst några dagar eller använd den direkt.
Tillagning
- Skala vitlöken och lägg i en mixer eller skål.
- Rensa och plocka basilika. Skölj i vatten. Svenskodlad kravmärkt basilika brukar jag inte skölja.
- Lägg valnötter, salt, peppar samt riven ost med vitlöken och häll på olivolja och vatten samt tillsätt färsk basilika.
- Mixa peston till en jämn röra i matberedare eller med stavmixer. Använder du stavmixer och en vanlig skål så är det svårt att komma åt att mixa så lite. Då kan du göra dubbel sats (eller tillsätt mer nötter, olivolja och ost). Det finns också behållare som är smala och höga där du kommer åt bättre med mixern än i en vid skål.
- Smaka av valnötspeston med salt, peppar samt ev. lite citronsaft.
Varianter
- Nötter du kan använda till pesto är valnötter, pinjenötter, mandel eller hasselnötter.
- Förutom basilika kan du också ha bladpersilja och/eller ruccola.
- Parmesanost kan ersättas med riven Grano Padano eller annan hård lagrad ost.
Serveringsförslag
Valnötspesto passar till pasta (spagetti), att pensla som grillsås, som sås till grillat, ha på buffe, bred på skivad baguette och rosta i ugnen, blanda med nykokt potatis till potatissallad osv.
Räcker till 4-5 portioner blandad i kokt med pasta (400 gram okokt pasta).
Uppskattat näringsvärde per portion: 380 kcal