Pesto på solrosfrön

Introduktion och förberedelse

Pesto på solrosfrön är billigt, gott och nyttigt. Kan användas som vanlig pesto till pasta, sås och topping på grillat eller mat i ugnen.

En variant på vanlig pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter.

Varianter

Fungerar också med valnötter och mandel. Eller så kan man blanda frön och pinjenötter.

Istället för färsk basilika kan du använda färdighackad fryst basilika.

Serveringsförslag

  • Gott till spagetti med grönsaker eller annan pasta.
  • Passar också som röra eller sås till buffé, grillat, grönsaker med mera.
  • Gott som pålägg på smörgås, till bröd och mackor. Eller ha som tilltugg på crostinis som dessa med tapenade.
  • Använd att toppa lax, kyckling eller grönsaker och baka i ugnen.

Val av ost

Parmesanost är ej vegetarisk då den innehåller löpe. Du kan göra peston med en vegan parmesanost med enzym istället som Violife Prosociano.

Solrospesto garnerad med färsk basilika och riven parmesan som kan bytas mot vegan parmesan om du vill ha en vegan pesto.
Solrospesto garnerad med färsk basilika och riven parmesan som kan bytas mot vegan parmesan om du vill ha en vegan pesto.

5 dl pesto på solrosfrön

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 2 dl kallpressad olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 1 dl vatten
  • 75 gram parmesan eller grana padano eller vegan parmesan som Violife Prosociano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
  3. Rör i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.