Pesto på solrosfrön

Pesto på solrosfrön är billigt, gott och nyttigt. Kan användas som vanlig pesto till pasta, sås och topping på grillat eller mat i ugnen.

En variant på vanlig pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter.

5 dl pesto på solrosfrön

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 2 dl kallpressad olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 1 dl vatten
  • 75 gram parmesan eller grana padano eller vegan parmesan som Violife Prosociano
  • 2 msk citronjuice
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
  3. Rör i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Tillsätt citronjuice, salt och vitpeppar.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
Solrospeston blandad med spagetti och serverad på tallrik med tomatsallad.
Ett förslag är att blanda solrospeston med pasta som spagetti. Gott med en tomatsallad till också.

Varianter

Fungerar också med valnötter och mandel. Eller så kan man blanda frön och pinjenötter.

Istället för färsk basilika kan du använda färdighackad fryst basilika.

Serveringsförslag

  • Gott till spagetti med grönsaker eller annan pasta.
  • Passar också som röra eller sås till buffé, grillat, grönsaker med mera.
  • Gott som pålägg på smörgås, till bröd som rågsurdegsbröd och mackor. Eller ha som tilltugg på crostinis som dessa med tapenade.
  • Använd att toppa lax, kyckling eller grönsaker och baka i ugnen.

Val av ost

Parmesanost är ej vegetarisk då den innehåller löpe. Du kan göra peston med en vegan parmesanost med enzym istället som Violife Prosociano.

Solrospesto garnerad med färsk basilika och riven parmesan som kan bytas mot vegan parmesan om du vill ha en vegan pesto.
Solrospesto garnerad med färsk basilika och riven parmesan som kan bytas mot vegan parmesan om du vill ha en vegan pesto.

E-mail
Medel: 3.5 (63 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-22