Pesto på solrosfrön

Pesto på solrosfrön är billigt, gott och nyttigt. Kan användas som vanlig pesto till pasta, sås och topping på grillat eller mat i ugnen.

En variant på vanlig pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Eller så kan man blanda frön och pinjenötter.

Istället för färsk basilika kan du använda färdighackad fryst basilika.

Gott till spagetti eller annan pasta.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

5 dl pesto på solrosfrön

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 2 dl kallpressad olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 1 dl vatten
  • 75 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
  3. Rör i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.