Pesto på solrosfrön
Pesto på solrosfrön är billigt, gott och nyttigt. Kan användas som vanlig pesto till pasta, sås och topping på grillat eller mat i ugnen.
En variant på vanlig pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter.
Tillagning
- Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
- Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
- Rör i olivolja.
- Skala och pressa i vitlök.
- Riv osten fint och rör i den.
- Tillsätt citronjuice, salt och vitpeppar.
- Smaka av solrospeston med salt och peppar.
- Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
Varianter
Fungerar också med valnötter och mandel. Eller så kan man blanda frön och pinjenötter.
Istället för färsk basilika kan du använda färdighackad fryst basilika.
Serveringsförslag
- Gott till spagetti med grönsaker eller annan pasta.
- Passar också som röra eller sås till buffé, grillat, grönsaker med mera.
- Gott som pålägg på smörgås, till bröd som rågsurdegsbröd och mackor. Eller ha som tilltugg på crostinis som dessa med tapenade.
- Använd att toppa lax, kyckling eller grönsaker och baka i ugnen.
Val av ost
Parmesanost är ej vegetarisk då den innehåller löpe. Du kan göra peston med en vegan parmesanost med enzym istället som Violife Prosociano.
Uppskattat näringsvärde per portion: 280 kcal