Pesto på solrosfrön

Pesto på solrosfrö. Solrospesto. Billigt, gott och nyttigt. Pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Gott till spagetti eller annan pasta.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Istället för färsk basilika kan du köpa färdighackad fryst basilika.

5 dl pesto på solrosfrön

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
  3. Rör i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer