Pesto på solrosfrön

Introduktion och förberedelse

Pesto på solrosfrön är billigt, gott och nyttigt. Kan användas som vanlig pesto till pasta, sås och topping på grillat eller mat i ugnen.

En variant på vanlig pesto med solrosfrön istället för dyra pinjenötter. Fungerar också med valnötter och mandel. Eller så kan man blanda frön och pinjenötter.

Istället för färsk basilika kan du använda färdighackad fryst basilika.

Gott till spagetti eller annan pasta.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

5 dl pesto på solrosfrön

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 3 dl solrosfrön
  • 2 dl kallpressad olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 1 dl vatten
  • 75 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rosta solrosfröna i en stekpanna ca fem minuter så att de får lite färg. Rör under tiden.
  2. Mixa solrosfrön snabbt och hastigt med basilika samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en röra.
  3. Rör i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Riv osten fint och rör i den.
  6. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  7. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  8. Solrospeston är klar att servera. Tillsätt ev. lite mer olivolja och toppa med riven ost och lite färsk hackad basilika vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept