Italienska brödsnacks

Italienska brödsnacks är en slags små knapriga tärningar av ljust bröd som rostas med olivolja och smaksätts med lite flingsalt.

4 portioner italienska brödsnacks

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1/2 stor baguette, pain riche eller liknande ljust bröd; ca 250 gram eller 1 mindre bröd
  • 2 msk fin olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär brödet i tärningar på ca 2x2 cm.
  3. Vänd runt brödbitarna i olivolja och flingsalt i en skål eller på tallrik.
  4. Sprid ut brödet på ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller.
  5. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter tills de har fin färg och är knapriga.
  6. Ta ut och vänd runt dem efter halva tiden.
  7. Ta ut och låt svalna innan servering.
  8. Lägg förslagsvis upp i en brödkorg med en servett under.
Skär brödet i kuber och vänd i olivolja och flingsalt.
Skär brödet i kuber och vänd i olivolja och flingsalt.
Sprid ut på ett bakplåtspapper på galler.
Sprid ut på ett bakplåtspapper på galler.
Vänd dem efter halva tiden och rosta dem gyllenbruna och knapriga.
Vänd dem efter halva tiden och rosta dem gyllenbruna och knapriga.

Serveringsförslag

  • Goda som snacks innan eller till maten.
  • Passar även till soppa, sallader och på buffé.

Varianter

  • Du kan även smaksätta med 1/2 klyfta pressa vitlök för vitlökssnacks. Eller ta i lite torkade örter som oregano. Eller ta lite färsk hackad rosmarin. Eller lite chiliflakes för hetare snacks.
  • Eller ta en smaksatt olja som vitlöksolja, örtolja, basilikaolja eller ramslöksolja eller valfri sort.
  • Man kan även pensla dem med några msk smält smör istället för eller blandat med olivolja.
  • Skär du brödet i skivor så får du crostinis.

Val av bröd

  • Du kan laga på vilket ljust bröd du vill förslagsvis baguette. Jag tog pain riche.
  • Brödsnacksen är ett utmärkt och gott sätt att ta vara på gammalt bröd - jag tycker faktiskt de blir ännu godare med dagsgammalt bröd.
  • En rustikare och hårdare variant får du med surdegsbröd - likt dessa surdegstoast.

Att dricka till

Till snacksen är det gott med öl, ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-25

Tillbehör och liknande: