Italienska brödsnacks
Introduktion och förberedelse
Italienska brödsnacks är en slags små knapriga tärningar av ljust bröd som rostas med olivolja och smaksätts med lite flingsalt.
Serveringsförslag
- Goda som snacks innan eller till maten.
- Passar även till soppa, sallader och på buffé.
Varianter
- Du kan även smaksätta med 1/2 klyfta pressa vitlök för vitlökssnacks. Eller ta i lite torkade örter som oregano. Eller ta lite färsk hackad rosmarin. Eller lite chiliflakes för hetare snacks.
- Eller ta en smaksatt olja som vitlöksolja, örtolja, basilikaolja eller ramslöksolja eller valfri sort.
- Man kan även pensla dem med några msk smält smör istället för eller blandat med olivolja.
- Skär du brödet i skivor så får du crostinis.
Val av bröd
- Du kan laga på vilket ljust bröd du vill förslagsvis baguette. Jag tog pain riche.
- Brödsnacksen är ett utmärkt och gott sätt att ta vara på gammalt bröd - jag tycker faktiskt de blir ännu godare med dagsgammalt bröd.
- En rustikare och hårdare variant får du med surdegsbröd - likt dessa surdegstoast.
Att dricka till
Till snacksen är det gott med öl, ett glas vitt kylt italienskt vin som Soave eller torr mousserande Prosecco Frizzante eller spumante.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skär brödet i tärningar på ca 2x2 cm.
- Vänd runt brödbitarna i olivolja och flingsalt i en skål eller på tallrik.
- Sprid ut brödet på ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller.
- Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter tills de har fin färg och är knapriga.
- Ta ut och vänd runt dem efter halva tiden.
- Ta ut och låt svalna innan servering.
- Lägg förslagsvis upp i en brödkorg med en servett under.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal