Ceviche med torsk och räkor

Introduktion och förberedelse

Ceviche med torsk och räkor i lime, citron, vitlök, salt, chili, salladslök, rödlök och färsk koriander.

En supergod, lättlagad och nyttig marinerad fisk med smaker från Peru.

Fisk och skaldjur tillagas genom att de marineras i syrlig limesaft samt salt.

Framförhållning

Lägg fisken i marinaden kvällen innan eller på morgonen och låt stå över natten eller minst 8 timmar i kylen att marinera.

Serveringsförslag

  • Passar som tilltugg, välkomsträtt eller vid grillen - då är det gott att ha till små knapriga crostinis bredvid att lägga upp lite av cevichen på till servering. Eller halverade skivade tunna surdegsbröd du penslat med olivolja och rostat i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i 225 grader ca 15 minuter.
  • Som förrätt i salladsblad - kan då även serveras med ett gott bröd eller surdegstoast enligt ovan.
  • På buffé serverad i skål eller på fat som kall fiskrätt.
  • Som lätt lunch eller middag serverad i skål förslagsvis i ett stort blad isbergssallad. Blanda då gärna i kokt tärnad kall potatis och majs för en mer mättande ceviche.

Ceviche med torsk och räkor på fat.
Ceviche med torsk och räkor får god smak av lime, vitlök, citron, rödlök, chili, färsk koriander och lite salladslök.

Rester

Varianter

  • Fryst koriander kan gärna bytas mot mer färsk koriander om du har god tillgång till färsk koriander.
  • Dag två när fisken marinerats kan du lägga till mer ingredienser - mer matig blir cevichen med kokt tärnad kall potatis och majs. Andra grönsaker som passar i är strimlad selleri, tärnade tomater, rödlök, avokado, majs, svarta bönor, gurka, röd eller grön paprika, mango, äpple med mera.
  • Innan servering kan du smaka av med lite olivolja och limesaft och ev. något krm socker, salt samt mer chili.
  • Man kan också laga ceviche med laxfilé, räkor och mango, blandade frysta torsk och lax-tärningar, kräftstjärtar, pilgrimsmusslor och/eller skaldjursmix
  • Rödlök kan bytas mot gul lök.
  • Vidare kan man ta i 1/2 dl mjölk tillsammans med limesaften.

Att dricka till

Till ceviche passar ett vitt torrt vin som Chardonnay eller Sauvignon Blanc.

4 förrätter eller 8 tilltugg ceviche med torsk och räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 8 tim
  • Klart på: 8 tim 15 min

Ingredienser

  • 350 gram torskfilé, färsk eller fryst
  • 250 gram skalade räkor, tinade
  • 6 lime eller 1,5 dl limejuice
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 20 gram fryst hackad koriander
  • 2 röda chilifrukter
  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk socker
  • 1 salladslök
  • 1 dl hackad färsk koriander, ca 1/2 kruka

Tillagning

  1. Tina fryst torsk och räkor.
  2. Skär torsken i små tärningar på högst ca 1x1 cm.
  3. Dela och pressa ut saften ur limefrukterna samt citronen i en stor skål.
  4. Tillsätt 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor.
  5. Tillsätt 20 gram hackad fryst koriander och ca 1 dl hackad färsk koriander. Spara lite färsk koriander till garnering.
  6. Skölj, dela och strimla röd chili - ta med kärnorna om du vill ha en het ceviche. Tillsätt dem.
  7. Skala och finhacka rödlök samt skölj och strimla salladslöken. Tillsätt till skålen.
  8. Tillsätt salt och socker. Rör om.
  9. Lägg fisk och räkor i skålen med limesaft-blandningen.
  10. Vänd runt och låt stå i kylskåp över natten minst ca 8 timmar. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  11. Servera på salladsblad eller rostade surdegsbröd. Garnera med lite färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-08-04