Antipasto Italienska tilltugg och smårätter

Introduktion och förberedelse

Antipasto är Italienska tilltugg eller smårätter som serveras innan pastan eller på en buffé.

Antipasto eller antipasti kan bestå av massor av olika delikatesser och godsaker och betyder fritt översatt "innan pastan". 

Här mina bästa förslag på vad som passar men de flesta delikatesser funkar om de serveras som små smakbitar.

Jag menar inte att du ska ta alla förslag nedan utan ta 4-6 stycken delikatesser av god kvalitet. 

Lyxigt och mer hemlagat

Enklaste antipaston

  • Allt till antipasto är valfritt och du tar det du gillar. Välj runt 4-6 ingredienser eller råvaror. Det viktiga är att de är av hög kvalitét - inga urkärnade trista billiga burkoliver.
  • Enkelt är att köpa lite olika färdiga fina delikatesser som charkuterier; valnötter; soltorkade tomater, marinerade oliver, kronärtskockor, stor kapris, marinerad fetaost, pecorino, fin buffalomozzarella, mozzarellakulor eller annan god ost; fina körsbärstomater eller cocktailtomater.

Lägg upp i skålar och på fat och servera med köpta crostinis, bake-off baguette eller focaccia med några burkar pesto, tapenade eller jordärtskockspesto till.

Att dricka till

Ett glas kylt mousserande vin som italiensk Spumanti eller prosseco är festligt. Annars funkar ett vanligt glas vin efter gästens smak - vitt eller rött, öl eller en valfri drink som Bellini eller Aperol spritzer med alkohol (eller utan alkohol).

4-6 portioner antipasto

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram god hårdost typ parmesan eller pecorino
  • 1 dl valnötter
  • 100 gram fin salami
  • 1 skål svarta och gröna oliver (av god kvalitet med kärnor)
  • 8 skivor salami exempelvis fin tryffelsalami
  • 1 bröd som Italiensk baguette, bondbröd eller grissinis.
  • 8 skivor parmaskinka. Funkar med annan lufttorkad skinka som prosciutto eller cullatello också. 
  • 8 skivor Mortadella
  • 8 Prosciutto-lindade melonbitar
  • 1 skål hel kapris
  • 1 skål marinerad kronärtskocka
  • 1 skål soltorkade tomater i olja
  • 100 gram färskost som mascarpone till brödet
  • 100 gram tapenade
  • 100 gram pesto
  • Getostsnittar: 50 gram getost
  • 4 skivor vitt bröd
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Skär upp salami skivor eller tärningar. Lägg upp på ett fat.
  2. Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter. Lägg upp en skål och salta dem ev. med flingsalt. Servera vid sidan eller på fatet.
  3. Lägg upp en bit parmesan på fatet.
  4. Lägg ev. upp andra goda delikatesser du gillar som tilltugg på samma fat eller vid sidan.
  5. Getostsnittar: sätt ugnen 225 grader.
  6. Häll upp olivolja på en tallrik.
  7. Skär varje brödskiva i 4 trianglar.
  8. Doppa dem i olivoljan.
  9. Lägg skivorna på ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller.
  10. Fördela en liten skiva getost på varje brödtringel.
  11. Grädda getostsnittarna i fem minuter tills de fått fin färg och osten smält något. Akta så de inte bränns.
  12. Ta ut getostsnittarna och servera dem varma med övriga tilltugg.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 542 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.