Räkröra

Introduktion och förberedelse

Räkröra eller Skagenröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd.

Hemskalade räkor brukar vara godast.

Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med.

Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.

Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt).

Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite hackad rödlök, sallad, tomat, dill och citron.

4 portioner räkröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 msk hackad gräslök eller dill + någon kvist att garnera med
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (köp en citron och garnera röran med fyra citronklyftor)
  • 2 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 0,5 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka gräslöken eller dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken (hacka ev. en halva att garnera med)
  3. Skala ev. räkor om du köpt hela. Krama ur frysta tinade räkor eller inlagda.
  4. Grovhacka räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök, gräslök eller dill.
  5. Tillsätt majonnäs och crème fraiche, dijonsenap, cayennepeppar, citronsaft och ingefära.
  6. Rör ihop allt till en räkröra.
  7. Nu är räkröran klar att servera på räkmacka, räksnittar, räktoast eller till bakad potatis.
E-mail
Medel: 3.9 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.