Räkröra till räkmacka, räksnittar, räktoast mm

Räkröra eller Skagenröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast.

Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med. Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.

Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite hackad rödlök, sallad, tomat, dill och citron.

4 portioner räkröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 msk hackad gräslök eller dill + någon kvist att garnera med
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (köp en citron och garnera röran med fyra citronklyftor)
  • 2 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 0,5 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka gräslöken eller dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken (hacka ev. en halva att garnera med)
  3. Skala ev. räkor om du köpt hela. Krama ur frysta tinade räkor eller inlagda.
  4. Grovhacka räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök, gräslök eller dill.
  5. Tillsätt majonnäs och crème fraiche, dijonsenap, cayennepeppar, citronsaft och ingefära.
  6. Rör ihop allt till en räkröra.
  7. Nu är räkröran klar att servera på räkmacka, räksnittar, räktoast eller till bakad potatis.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer