Räkröra

Introduktion och förberedelse

Räkröra smaksatt med dill, rödlök, citron eller lime samt ingefära, senap och cayenne.

Som förrätt

Till snittar och tilltugg

  • Lägg en msk räkröra på varje snitt eller servera röran i skål vid sidan så får gästerna själv lägga på röra på valfritt bröd.
  • Bröd som passar är crostinis, hårt tunnbröd och rostade skivor av baguette - se bild. Vidare kan du ha hårda tunnbröd, mjuka tunnbröd, delikatessknäcke, kex, ljust bröd, ostkex, surdegskex, pumpernickel, grovt rågbröd eller liknande till.
  • Serverar du som snittar kan du räkna med att det räcker till ca 16 snittar och 3-4 snittar vardera till 4-6 portioner.

Fler serveringsförslag

Röran passar också som fyllning och topping på smörgåstårta och landgång.

Räkröran serverad som tilltugg och aptitretare på tre olika bröd - crostinis, delikatessknäcke och rostad ljus baguette.
Räkröran serverad som tilltugg och aptitretare på tre olika bröd - crostinis, delikatessknäcke och rostad eller smörstekt ljus baguette.

Val av räkor

Hemskalade räkor brukar vara godast.

  • Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med.
  • Spara gärna förslagsvis 4-8 hela räkor om du har till garnering. Ska du ha räkröran till snittar så är det lyxigt att ha en hel räka på toppen av varje snitt också.
  • Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.

Varianter

Istället för majonnäs och crème fraiche kan du använda färskost eller matyoghurt. Eller blanda.

Att dricka till

Till räkröran passar ett kylt vitt vin som Chardonnay eller ett mousserande vin som Italiensk spumante, spansk Cava eller fransk Cremant de Bourgogne.

4 portioner räkröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 msk hackad gräslök eller dill + någon kvist att garnera med
  • 250 gram skalade räkor
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 1 msk citronsaft eller limesaft
  • 1 tsk finrivet skal av citron eller lime
  • 1 tsk finriven färsk ingefära (valfritt)
  • 2 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 0,5 krm cayennepeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka gräslöken eller dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken. Du kan även hacka en 1/4 rödlök samtidigt och ha till garneringen.
  3. Skala räkor om du köpt hela räkor med skal. Krama ur frysta tinade räkor eller inlagda räkor.
  4. Grovhacka räkorna. Spara ev. några till garnering. Lägg i en skål med hackad rödlök, gräslök eller dill.
  5. Tillsätt majonnäs och crème fraiche.
  6. Skölj citron eller lime. Riv lite av skalet - ca en tsk och tillsätt den. Pressa i ca en msk av saften.
  7. Smaksätt vidare med dijonsenap, cayennepeppar och finriven färsk ingefära.
  8. Rör ihop allt till en räkröra.
  9. Nu är räkröran klar att servera till det du önskar.
  10. Kan förberedas och förvaras någon dag i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-10