Räkröra

Räkröra eller Skagenröra till räkmacka, räksnittar, räktoast, fylld bakad potatis, mackor, ciabbattas eller tunnbröd. Hemskalade räkor brukar vara godast.

Ett tips är att köpa frysta skalade billigare räkor till räkröran och sedan några ca 2-3 stycken hela fina räkor att skala som du garnerar med.

Köper du frysta räkor så tryck ut vätskan lite i ett durkslag när de tinat (annars vätskar sig räkröran). Tina räkor i kylen eller i kallt vatten.

Istället för majonnäs och creme fraiche kan du använda färskost eller grekisk yoghurt (gräddyoghurt). Också god som förrätt Toast Skagen på smörstekt bröd med lite hackad rödlök, sallad, tomat, dill och citron.

4 portioner räkröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 msk hackad gräslök eller dill + någon kvist att garnera med
  • 200 gram skalade räkor
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk citronsaft (köp en citron och garnera röran med fyra citronklyftor)
  • 2 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 0,5 krm cayennepeppar (valfritt)
  • 1 tsk finhackad färsk ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka gräslöken eller dillen.
  2. Skala och finhacka rödlöken (hacka ev. en halva att garnera med)
  3. Skala ev. räkor om du köpt hela. Krama ur frysta tinade räkor eller inlagda.
  4. Grovhacka räkorna. Lägg i en skål med hackad rödlök, gräslök eller dill.
  5. Tillsätt majonnäs och crème fraiche, dijonsenap, cayennepeppar, citronsaft och ingefära.
  6. Rör ihop allt till en räkröra.
  7. Nu är räkröran klar att servera på räkmacka, räksnittar, räktoast eller till bakad potatis.
E-mail
Medel: 4 (33 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept