Dijonnaise
Dijonnaise är en kall sås av majonnäs och crème fraiche som smaksätts med Dijonsenap, vitlök, citron och persilja. Enkel, lättlagad samt snabb att röra ihop.
Tillagning
- Mät upp majonnäs, crème fraiche samt senap i en skål.
- Tillsätt finhackad eller pressad vitlök.
- Hacka persilja och tillsätt den. Rör om.
- Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
- Låt gärna stå i kylen några timmar att få smak.
Serveringsförslag
- Såsen passar det mesta som grillat, kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
- Några förslag är till kötträtter som grillad entrecote, grillspett, grillad fläskkarré, biff, rostas, oxfiléspett, grillspett med kött, lammspett, lammytterfilé, lammfilé, älgfilé, kycklingfilé, kycklingspett, stekt oxfilé eller grillad fläskfilé.
- Till fiskrätter som grillad lax, laxsida, laxspett eller fiskspett.
Kan förberedas
Dijonnaisen kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå i kylen några timmar eller över natten.
Varianter
- Citron kan utelsutas.
- Crème fraiche kan bytas helt eller delvis mot gräddfil eller matyoghurt.
- Serveras såsen till fisk kan man ersätta persilja med hackad dill.
- Andra örter som passar i är dragon, gräslök eller basilika.
- För vegan Dijonnaise kan du blanda Oalty fraiche och vegan majonnäs.
![Jag hade Dijonnaisen till grillad entrecote med rostad potatis, kålrot och palsternacka samt lite grönsallad av späda blad, cocktailtomater, olivolja och balsamvinäger. Jag hade Dijonnaisen till grillad entrecote med rostad potatis, kålrot och palsternacka samt lite grönsallad av späda blad, cocktailtomater, olivolja och balsamvinäger.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/dijonnaise_1200_7.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 247 kcal