Dijonnaise
Dijonnaise är en kall sås av majonnäs och crème fraiche som smaksätts med Dijonsenap, vitlök, citron och persilja. Enkel, lättlagad samt snabb att röra ihop.
Tillagning
- Mät upp majonnäs, crème fraiche samt senap i en skål.
- Tillsätt finhackad eller pressad vitlök.
- Hacka persilja och tillsätt den. Rör om.
- Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
- Låt gärna stå i kylen några timmar att få smak.
Serveringsförslag
- Såsen passar det mesta som grillat, kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
- Några förslag är till kötträtter som grillad entrecote, grillspett, grillad fläskkarré, biff, rostas, oxfiléspett, grillspett med kött, lammspett, lammytterfilé, lammfilé, älgfilé, kycklingfilé, kycklingspett, stekt oxfilé eller grillad fläskfilé.
- Till fiskrätter som grillad lax, laxsida, laxspett eller fiskspett.
Kan förberedas
Dijonnaisen kan förberedas i god tid och blir bara godare om den får stå i kylen några timmar eller över natten.
Varianter
- Citron kan utelsutas.
- Crème fraiche kan bytas helt eller delvis mot gräddfil eller matyoghurt.
- Serveras såsen till fisk kan man ersätta persilja med hackad dill.
- Andra örter som passar i är dragon, gräslök eller basilika.
- För vegan Dijonnaise kan du blanda Oalty fraiche och vegan majonnäs.
Uppskattat näringsvärde per portion: 247 kcal