Grillspett med fisk

Fiskspett med lax, paprika, champinjoner, räkor och bläckfisk. Mitt förslag är att servera med klyftpotatis och en kall sås - denna med sweet chilisås blandad med créme fraiche - samt lite delade cocktailtomater till eller en sallad.

Vilken fisk ska man ta?

Välj fast fiskfilé som lax, marulk, helleflundra, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar annars kan de ramla sönder och lossna från spetten. Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk. Här med några bitar bläckfisk på spetten. Den finns fryst och heter bläckfisktuber. Räkna förslagsvis en bit bläckfisktub skuren i 8 stycken 6x4 cm stora bitar.

Val av spett:

Du behöver 4-8 grillspett av metall eller blötlagda träspett. Med två träspett så blir spetten stabilare och lättare att hantera samt vända.

Sätt smak med marinad:

Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad

Fler tillbehörsförslag:

Andra förslag på tillbehör är att blanda någon annan grillsås eller ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaostsås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt. Råris, vildris, basmatiris eller kokt delikatesspotatis passar också till.

Vintips:

Till fiskspetten passar ett vitt vin ex. Chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. En favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.

4 portioner grillspett med fisk fiskspett

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk eller fryst fisk, blanda gärna lax och vit fisk
  • 8 räkor (oskalade), kräftstjärtar (oskalade) eller havskräftsstjärtar
  • 1 bläckfisk (bläckfisktub)
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller en grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 champinjoner
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk citronsaft
  • 4 krm salt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco

Tillagning

  1. Tina ev. fryst fisk, kräftstjärtar och bläckfisk (valfritt).
  2. Lägg grillspett av trä i vatten.
  3. Blanda marinaden i en stor skål. Pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i kuber på ca 2x2 cm.
  5. Skär bläckfisk i 6x4 cm bitar (valfritt).
  6. Lägg fisk och bläckfisk i skålen med marinad och blanda runt den. Låt fisken marinera ca 30-50 min i kylen övertäckt med plastfolie. Skaldjur marineras ej.
  7. Skölj och skär grönsaker i liknande storlek som fisken.
  8. Förbered tillbehör som sås, potatis eller ris och/eller sallad att servera till fiskspetten - se tips ovan.
  9. Varva fisk, hela räkor eller kräftstjärtar eller havskräftsstjärtar, dubbelvikt bläckfisk samt grönsaker på spetten. Pensla med marinaden. Ett tips är att ta parallella spett så inte fisken snurrar runt och sitter fast rejält. Hit kan du förbereda om du har fiskspetten i kylen.
  10. Tänd ev. grillen eller sätt på ugnens grill. Spetten kan också stekas i grillpanna eller vanlig stekpanna och sedan köras klart under folie eller sättas in i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader. På utegrill penslar du gallret med lite olja och grillar fiskspetten ca 5 minuter på varje sida. Vänd runt och passa så de inte bränns - flytta dem då från värmen uppåt eller åt sidan. Är grillen för varm kan du ge spetten färg på grillen och sedan köra klart i en ugn i fem minuter på 200 grader. Du kan också grilla spetten på galler med långpanna under under grillelementet i ugnen. Ta då ut och vänd dem efter 5 minuter.
  11. När fisken är fast inne vid spettet så är den klar och spetten kan serveras med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept