Grillspett med fisk

Grilla hemgjorda fiskspett med fast fiskfilé som lax, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar.
Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.

Man kan också ha några bitar bläckfisk på spetten. Den finns fryst och heter bläckfisktuber. Räkna förslagsvis en bit bläckfisktub skuren i 8 stycken 6x4 cm stora bitar. Du behöver 4-8 grillspett av metall eller blötlagda träspett. Ett tips är ta dubbla spett parallella med varandra så att all fisk stannar kvar och ej rullar runt. Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad

Till spetten är det gott med en sås - prova en kall grillsås - eller ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar; eller fetaostsås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt. Råris, vildris, basmatiris, potatisklyftor i ugnen eller kokt potatis samt en blandad sallad är goda tillbehör till fiskspett.

Vintips är vitt vin ex. Chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. En favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.

4 portioner grillspett med fisk fiskspett

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram färsk eller fryst fisk, blanda gärna lax och vit fisk
  • 8 räkor (oskalade), kräftstjärtar (oskalade) eller havskräftsstjärtar
  • 1 bläckfisk (bläckfisktub)
  • 1 rödlök
  • 1 röd eller en grön paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 champinjoner
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk citronsaft
  • 4 krm salt
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 droppar tabasco

Tillagning

  1. Tina ev. fryst fisk, kräftstjärtar och bläckfisk (valfritt).
  2. Lägg grillspett av trä i vatten.
  3. Blanda marinaden i en stor skål. Pressa i vitlök.
  4. Skär fisken i kuber på ca 2x2 cm.
  5. Skär bläckfisk i 6x4 cm bitar (valfritt).
  6. Lägg fisk och bläckfisk i skålen med marinad och blanda runt den. Låt fisken marinera ca 30-50 min i kylen övertäckt med plastfolie. Skaldjur marineras ej.
  7. Skölj och skär grönsaker i liknande storlek som fisken.
  8. Förbered tillbehör som sås, potatis eller ris och/eller sallad att servera till fiskspetten - se tips ovan.
  9. Varva fisk, hela räkor eller kräftstjärtar eller havskräftsstjärtar, dubbelvikt bläckfisk samt grönsaker på spetten. Pensla med marinaden. Ett tips är att ta parallella spett så inte fisken snurrar runt och sitter fast rejält. Hit kan du förbereda om du har fiskspetten i kylen.
  10. Tänd ev. grillen eller sätt på ugnens grill. Spetten kan också stekas i grillpanna eller vanlig stekpanna och sedan köras klart under folie eller sättas in i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader. På utegrill penslar du gallret med lite olja och grillar fiskspetten ca 5 minuter på varje sida. Vänd runt och passa så de inte bränns - flytta dem då från värmen uppåt eller åt sidan. Är grillen för varm kan du ge spetten färg på grillen och sedan köra klart i en ugn i fem minuter på 200 grader. Du kan också grilla spetten på galler med långpanna under under grillelementet i ugnen. Ta då ut och vänd dem efter 5 minuter.
  11. När fisken är fast inne vid spettet så är den klar och spetten kan serveras med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer