Grillspett med fisk
Fiskspett med lax, paprika, champinjoner, räkor och bläckfisk.
Tillagning
- Tina ev. fryst fisk, kräftstjärtar och bläckfisk (valfritt).
- Lägg grillspett av trä i vatten.
- Blanda marinaden i en stor skål. Pressa i vitlök.
- Skär fisken i kuber på ca 2x2 cm.
- Skär bläckfisk i 6x4 cm bitar (valfritt).
- Lägg fisk och bläckfisk i skålen med marinad och blanda runt den. Låt fisken marinera ca 30-50 min i kylen övertäckt med plastfolie. Skaldjur marineras ej.
- Skölj och skär grönsaker i liknande storlek som fisken.
- Förbered tillbehör som sås, potatis eller ris och/eller sallad att servera till fiskspetten - se tips ovan.
- Varva fisk, hela räkor eller kräftstjärtar eller havskräftsstjärtar, dubbelvikt bläckfisk samt grönsaker på spetten. Pensla med marinaden. Ett tips är att ta parallella spett så inte fisken snurrar runt och sitter fast rejält. Hit kan du förbereda om du har fiskspetten i kylen.
- Tänd ev. grillen eller sätt på ugnens grill. Spetten kan också stekas i grillpanna eller vanlig stekpanna och sedan köras klart under folie eller sättas in i ugnen i 5-10 minuter på 200 grader. På utegrill penslar du gallret med lite olja och grillar fiskspetten ca 5 minuter på varje sida. Vänd runt och passa så de inte bränns - flytta dem då från värmen uppåt eller åt sidan. Är grillen för varm kan du ge spetten färg på grillen och sedan köra klart i en ugn i fem minuter på 200 grader. Du kan också grilla spetten på galler med långpanna under under grillelementet i ugnen. Ta då ut och vänd dem efter 5 minuter.
- När fisken är fast inne vid spettet så är den klar och spetten kan serveras med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Mitt förslag är att servera med klyftpotatis och en kall sås - denna med sweet chilisås blandad med crème fraiche - samt lite delade cocktailtomater till eller en sallad.
Vilken fisk ska man ta?
- Välj fast fiskfilé som lax, marulk, helleflundra, gös, sik samt räkor eller havskräftsstjärtar annars kan de ramla sönder och lossna från spetten.
- Välj Kravmärkt eller MSC märkt fisk.
- Här med några bitar bläckfisk på spetten. Den finns fryst och heter bläckfisktuber. Räkna förslagsvis en bit bläckfisktub skuren i 8 stycken 6x4 cm stora bitar.
Val av spett
Du behöver 4-8 grillspett av metall eller blötlagda träspett. Med två träspett så blir spetten stabilare och lättare att hantera samt vända.
Sätt smak med marinad
Här har jag gjort en enkel citronmarinad till fiskspetten men man kan också pensla med barbequemarinad eller ta i en tsk curry eller ajvar paprikaröra i nedan citronmarinad
Fler förslag på tillbehör
- Andra förslag på tillbehör är att blanda någon annan grillsås eller ajvarsås - blanda turkisk yoghurt med några msk ajvar;
- Eller fetaostsås - blanda turkisk yoghurt med mjuk fetaost; eller servera gurka och tomat i kuber med hackad persilja och mynta samt pressad vitlök blandat med turkisk yoghurt.
- Råris eller annat ris som vildris, basmatiris eller kokt delikatesspotatis passar också till.
Vintips
Till fiskspetten passar ett vitt vin ex. Chardonnay, Semillon eller Sauvignon blanc. En favorit är Chateau Tahbilk Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 301 kcal