Laxspett

Introduktion och förberedelse

Fiskspett med lax lindad i bacon samt förslag på tillbehör som örtsås och potatis, morot och lök.

Laxspetten kan du grilla på utegrill eller steka i grillpanna eller ugn.

Här har jag rullat in laxbitarna i bacon men det går att utesluta eller byta mot pancetta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen.

Välj MSC- eller Kravmärkt lax.

Serveringsförslag

Varianter

  • Du kan också varva laxen med bitar av bläckfisk, stora räkor och bitar av röd paprika samt rödlök på fiskspettet.
  • Det går också bra att steka laxspetten i ugnen eller i panna.
  • Du kan använda stålspett eller träspett. Använder du träspett så lägg dem i blöt minst 10 minuter innan grillningen. Trä sedan laxkuberna på två parallella träspett så är det lättare att hantera spetten och vända dem.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt ekfatslagrat vin som förslagsvis en kyld Chardonnay.

Ett grillat spett med lax serverat med örtsås samt färskpotatis, morot och knipplök.
Ett grillat spett med lax serverat med örtsås samt färskpotatis, morot och knipplök.

4 portioner laxspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 4 strimlor bacon eller några msk olivolja
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 4 cocktailtomater (valfritt)
  • 1 rödlök (valfritt)
  • Sås: 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena ljus såsredning
  • Tillbehör: 4 små morötter
  • 12 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4 knipplökar eller 8 salladslökar

Tillagning

  1. Tänd grillen och gör såsen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Skala och finhacka löken till såsen.
  3. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin, vatten och fiskfond. Red såsen med maizena ljus såsredning. Låt koka ihop under tiden du förbereder resten.
  4. Borsta potatis, rensa och dela vårlök, borsta morötter och dela dem på hälften (på bredden).
  5. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  6. Koka grönsakerna mjuka i en kastrull ca 10 minuter.
  7. Hacka örterna som tillsätts till såsen innan servering.
  8. Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda i citronen. Salta och peppra.
  9. Rulla in laxbitarna i baconbitar eller vänd dem i olivolja. Dela upp och trä upp laxen på fyra spett. Sätt ev. en cocktiailtomat ytterst. Varva gärna med klyftad rödlök också. Lägg upp på en bricka eller tallrik. Förbered en bit folie ca 40x40 cm till grillen.
  10. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i foliet och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter. Detta så att lax och bacon blir genomstekt.
  11. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  12. Servera laxspetten med potatis, morötter, vårlök och örtsåsen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13