Laxspett

Fiskspett med lax. Grilla eller stek laxspetten i grillpanna eller ugn.
Här har jag rullat in laxbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen.
Goda tillbehör som passar till laxpett är som förslaget här: morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås. Ett annat enklare förslag är färskpotatis och örtsås med gräddfil.
Du kan också ha bitar av bläckfisk, stora räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan laxbitarna på fiskspettet.
Det går också bra att steka laxspetten i ugnen eller i panna.

4 portioner laxspett

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 4 strimlor bacon eller några msk olivolja
  • 2 msk citronsaft (valfritt)
  • 4 cocktailtomater (valfritt)
  • 1 rödlök (valfritt)
  • Sås: 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning fiskfond
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena ljus såsredning
  • Tillbehör: 4 små morötter
  • 12 färskpotatisar eller delikatesspotatis
  • 4 vårlökar

Tillagning

  1. Tänd grillen och gör såsen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Skala och finhacka löken till såsen.
  3. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin, vatten och fiskfond. Red såsen med maizena ljus såsredning. Låt koka ihop under tiden du förbereder resten.
  4. Borsta potatis, rensa och dela vårlök, borsta morötter och dela dem på hälften (på bredden).
  5. Koka potatisen i saltat vatten cirka 15- 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  6. Koka grönsakerna mjuka i en kastrull ca 10 minuter.
  7. Hacka örterna som tillsätts till såsen innan servering.
  8. Dela laxfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda i citronen. Salta och peppra.
  9. Rulla in laxbitarna i baconbitar eller vänd dem i olivolja. Dela upp och trä upp laxen på fyra spett. Sätt ev. en cocktiailtomat ytterst. Varva gärna med klyftad rödlök också. Lägg upp på en bricka eller tallrik. Förbered en bit folie ca 40x40 cm till grillen.
  10. Grilla laxspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida. Du får vara försiktig då de lätt fastnar. Rör dem ej förutom när du ska vända dem. När du vänt dem och grillat dem på båda sidor slår du in dem i foliet och låter dem gå på lägre värme ex. vid sidan av glöden, sätter på lock eller flyttar upp gallret ca 5-10 minuter. Detta så att lax och bacon blir genomstekt.
  11. Lagar du spetten i ugnen så steker du dem i en ugnspanna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Steker du i stekpanna eller grillpanna så bryner du dem i 3-4 minuter på varje sida och täck sedan över med lock eller folie och låt gå i 10 minuter till på lägre värme.
  12. Servera laxspetten med potatis, morötter, vårlök och örtsåsen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer