Grillspett med grytbitar

Grillspett med grytbitar av innanlår eller annat mört nötkött som entrecote, rostas, oxfilé eller ryggbiff. Snabbmarinerade och varvade med lite rödlök och paprika.

Grillspetten kan serveras med valfria tillbehör eller som på bilden med vit bönsås eller röra, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis och lite grönsallad.

Gillar du grönsaker så kan du även göra grönsaksspett med färsk ananas eller potatis. Här finns mina tips på fler såser och tillbehör.

Räkna ca 100-125 gram kött till varje spett och portion. Gör du till fest så kan du räkna någon portion extra för säkerhetsskull.

Du kan köpa färdigskurna grytbitar av mört nötkött som jag gjort här eller en helt bit ex. ryggbiff, oxfilé, rostas eller entrecote och skära i tärningar.

Mört nötkött behöver ej marineras utan kan grillas direkt men det blir godare med lite marinad dom sätter smak - här hittar du fler marinader.

Köper du kött som ej är så mört (och billigare) ex. fransyska så kan du möra det i tärningar i kylen över natten blandat med en halv dl hackad färsk ananas eller mango som bryter ner proteinerna och gör köttet mört.

Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida. Nötkött behöver ej vara helt genomstekt utan kan vara lite medium blodigt om man vill det. Du kan använda blötlagda bambuspett eller stålspett att varva kött och grönsaker på. Har du ett halster där spetten kan klämmas fast så är det ett smidigt sätt att hantera och vända spetten på.

Att dricka till:

Rött vin som en fyllig och smakrik Shiraz från Australien passar utmärkt. Eller annat fylligt lagrat rött vin. Vidare passar kall öl som lager eller smakrik IPA. Alkoholfritt tips är en iskall Clausthaler orginal, Lemon med citronsmak eller en Ginger Joe - Ginger Beer - ingefärsdricka.

4 portioner grillspett med grytbitar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grytbitar av innanlår eller annat mört nötkött som entrecote eller ryggbiff
  • 1/2 rödlök
  • 1 röd paprika
  • Marinad: 3 tsk kinesisk soja
  • 3 krm rökt paprikapulver
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 msk matolja som solrosolja eller majsolja
  • 3 krm salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk rödvinsvinäger, vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 2 msk ananasjuice eller mango chutney (valfritt)
  • Förslag tillbehör: 4 port kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 4 port sås av valfri sort ex. Bearnaise eller vit bönsås eller bönröra (länk ovan),
  • 65 gram blandad grönsallad (en påse). Blandad med någon tsk olivolja, tsk vinäger, 1 krm salt och 1/2 krm svartpeppar vid servering

Tillagning

  1. Blanda marinaden av soja, paprikapulver, chiliflakes, olja, salt, pressad vitlök, svartpeppar, vinäger och ananasjuice i en skål.
  2. Skär köttet i tärningar om det ej är köpt tärnat.
  3. Lägg träspett i blöt om du använder det.
  4. Blanda köttet med hälften av marinaden i en skål. Spara resten av marinaden att pensla med vid grillningen. Hit kan du förbereda köttet och marinera över natten. Varva och dela upp samt trä på kött, paprikabitar och lökbitar på spetten. Akta så du ej sticker dig på spetten. Spetten kan förberedas och förvaras kallt några timmar innan grillningen. Ta fram en halvtimme innan grillningen.
  5. Tänd grillen. Förbered tillbehör som kokt potatis, sås och grönsaker.
  6. Grilla köttspetten runt om 2-3 minuter på varje sida tills de har fin färg och är stekta som du vill ha dem - ex. medium eller welldone. Pensla med resten av marinaden. Stek på lägre värme mot slutet - speciellt om du vill ha dem välstekta men ej brända. Lägg dem ev. i folie vid sidan på grillen så bränns de ej så lätt medan de steker klart. Grillar du till många så kan du först ge spetten färg på grillen, lägg upp i ugnsform och stek sedan klart i 10 minuter på 175 grader.
  7. Servera spetten direkt från grillen eller lägg upp på fat med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer