Älgentrecote

Introduktion och förberedelse

Älgentrecote med tillbehör. Helstekt älgentrecote i ugnen. Här med rostade rotfrukter och skysås.

Hittar du bara större bitar älgentrecote så laga en hel ändå eller skär av skivor och frys in att steka senare.

Fler förslag på tillbehör

Annat gott till älgentrecote är tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis, Hasselbackspotatis, rotfruktsterrin eller skivad råstekt potatis med örter och vitlök; såser som Bearnaise, pepparsås, rödvinssås eller ädelostsås.

Rester

Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.

4 portioner älgentrecote

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 800 gram älgentrecote
  • 1,5 meter steksnöre
  • Rostade rotfrukter: 250 gram delikatesspotatis
  • 250 gram morot
  • 250 gram persiljerot eller om det ej finns palsternacka
  • 250 gram kålrot
  • 250 gram gulbeta
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Skysås: 2 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0,5 msk socker
  • 2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
  • 3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
  • 2 dl steksky från stek eller liknande
  • 2 msk smör
  • 2 dl steksky från ex. stek

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bind upp entrecoten i steksnöre (valfritt - men den håller då formen bättre och steker jämnare).
  3. Gnid in entrecoten i salt, peppar och lite olivolja eller annan olja.
  4. Bryn den runt om och lägg upp i en stekgryta eller ugnsform.
  5. Sätt i stektermometer i mitten på köttet. Täck med lock eller folie.
  6. Stek i ca 1 timme tills den har en innertemperatur på 55 grader.
  7. Skala rotfrukter, och skär i grova bitar ca 3*3 cm. Små potatisar kan du behålla hela och med skal.
  8. Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med olivolja, salt och peppar.
  9. Ställ in i ugnen över köttet och låt gå med köttet.
  10. Skysås: koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
  11. Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
  12. När köttet nått 55 grader tar du ut det och upp ur formen. Slå in det i folie och låt det vila i 10 minuter.
  13. Sätt ugnen på max grill och låt rotsakerna få lite färg medan köttet vilar. Akta så de inte bränns.
  14. Sila upp skyn från entrecoten ner i såsen. Låt koka upp och sjud några minuter.
  15. Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Vispa i smöret.
  16. Skär upp ca 1 cm tjocka skivor av älgentrecoten och servera på tallrik eller fat med rostade rotfrukter, skysåsen bredvid samt gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 215 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.