Ugnsrostad skivad potatis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ugnsrostad skivad potatis med olja och salt. Ett genialiskt enkelt men gott potatistillbehör som passar till grillat, kött, kyckling, vegetariskt, buffé med mera.

Gott med ekologisk stor vinterpotatis men det funkar också med annan fast potatis eller som på bilden med stora färskpotatisar eller en fast sort delikatesspotatis som Amandine.

Smaksättningar och varianter

  • Krydda med något krm svartpeppar; något krm rosmarin och timjan och/eller 1/2 pressad vitlök;
  • Variera med andra ingredienser och grönsaker som: hela eller delade svarta kalamata oliver; strimlad fänkål; skivad rödlök; strimlad paprika; slantad morot; strimlad purjolök; skivad rotselleri; skivad kålrot och skivad palsternacka.
  • Garnera vid servering med hackad persilja; hackad dill och strimlad salladslök.
  • Istället för rapsolja eller olivolja så kan du ta solrosolja eller annan matolja efter tycke. Smör, klarerat smör eller smörolja funkar också i nödfall.

Laga till flera:

Ska du laga till fler än fyra som receptet är skrivet för så går det såklart utmärkt - öka på potatis, olja och salt samt fördela potatisskivorna i en större ugnfast form eller ugnsplåt med höga kanter. Tänk på att hålla lagret med potatis till 3-5 skivor tjockt så potatisen blir knaprig, god och jämnt färdigstekt.

4 portioner rostad skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800-900 gram fast potatis, ca 9-10 potatisar
  • 1 msk rapsolja eller olivolja
  • 1/2 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatisen.
  3. Skiva potatisen i tunna skivor ca 2 mm tjocka. En mandolin funkar bäst.
  4. Skölj bort stärkelsen på potatisskivorna i ett durkslag. Skaka av. Torka dem någorlunda torra med lite hushållspapper.
  5. Blanda potatisskivorna med olja och salt i en bunke.
  6. Fördela dem jämnt i botten på en ugnsfast stekpanna eller annan ugnsform.
  7. Ugnsstek potatisskivorna i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och stick i en potatis och känn så den är klar. Potatisen ska ha fått fin färg.
  8. Ta ut och servera potatisen varm.
  9. Tips till servering är att ha en stekspade och en ugnsvante då man får jobba lite för att få loss den knapriga potatisen i botten. Glöm ej att handtaget på pannan är hett om du serverar hela pannan på bordet. Slå in det i ex. en kökshandduk eller ta en grytvante. Att skrapa ur potatisen ur pannan är ett annat alternativ och servera på fat eller lägga upp på tallrik.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.