Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja

Introduktion och förberedelse

Gröna bönor som får god smak av vitlök, rödlök och olivolja.

Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong.

Val av bönor

Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor, sockerärtor eller brytbönor. Hittar du ekologiska bönor så köp dem gärna.

Med potatis

Blanda gärna med kokt potatis eller färskpotatis du delar i halvor eller grova tärningar och blandar till en jättegod potatissallad. Kan serveras varm eller kall.

4 portioner gröna bönor med vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 g bönor förslagsvis haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor, sockerärtor eller brytbönor
  • 1 rödlök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,25 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Skölj och rensa bönorna. Skär bort yttersta kanterna om du lagar haricots verts eller ta bort träiga delar och så vidare.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs i olivolja utan att ta färg några minuter i en stor panna eller wok.
  4. Koka under tiden bönorna i 4 minuter. Ta upp dem, häll av och blanda med löken. Fräs runt någon minut.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.