Gröna bönor med vitlök, rödlök och olivolja

Gröna bönor som får god smak av vitlök, rödlök och olivolja. Ett gott och enkelt tillbehör av de bönor som är i säsong. Välj bönor som haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor.

Blanda gärna med kokt halverad potatis till en jättegod potatissallad. Kan serveras varm eller kall.

8 portioner gröna bönor med vitlök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 600 g bönor förslagsvis haricots verts, vaxbönor, skärbönor, bondbönor eller brytbönor
  • 2 rödlökar
  • 1 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa bönorna.
  2. Koka upp en kastrull med väl saltat vatten.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs i olivolja några minuter i en stor panna eller wok.
  4. Koka under tiden bönorna i 4 minuter. Ta upp dem och blanda med löken.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept