Gulaschgryta med älg

Introduktion och förberedelse

Gulaschgryta med älg och paprika. En variant av vanlig ungersk gulasch fast med älgkött.

Serveringsförslag

  • Grytan kan servera som på bilden med skivad saltgurka, gräddfil och kokt gnocchi samt en sallad av grovrivna råa rödbetor, finrivna råa morötter, finriven rå rotselleri, grovriven zucchini, cocktailtomater samt grönsallad.
  • En annan variant på servering är med gott bröd som surdegsbaguette.
  • Eller koka med några tärnade potatisar ca 20 minuter på slutet.
  • Servera gärna med garnerad hackad persilja eller gräslök samt en skål med smetana, crème fraiche, gräddfil eller matyoghurt att klicka på vid serveringen.
  • Man kan också ha en skål med het stark ajvar för de som gillar det.
  • Andra tillbehör som passar att servera till gulasch är kokt potatis, kokt tagliatelle, kokt ris, råris, bulgur eller matvete.

Varianter

Blir också god med annat grytkött av vilt som skinka från vildsvin, hjort- eller rådjurskött.

Val av gryta

Gulasch är ett långkok som blir mustig och god av att koka länge så du behöver en bra gryta med tjock botten förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.

Att dricka till

En kall ljus lager eller pilsner som Urquell eller fylligt rött vin som Syrah från franska Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz-druvan från Australien.

Älggulaschgrytan serverad på tallrik med tillbehör.
Älggulaschen serverade jag med skivad saltgurka, gräddfil och kokt gnocchi samt en sallad av grovrivna råa rödbetor, finrivna råa morötter, finriven rå rotselleri, grovriven zucchini, cocktailtomater samt grönsallad.

4 portioner gulaschgryta med älg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk mald kummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 4 msk ajvar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 1 dl matyoghurt, smetana eller gräddfil
  • 4 saltgurkor
  • 1 surdegsbaguette

Tillagning

  1. Skala och skiva löken.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs i en stekpanna i lite olja tills löken är mjuk några minuter under omrörning och lägg sedan över i en stor gryta ex. gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta.
  4. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm om det inte redan är gjort.
  5. Fräs köttet i omgångar i stekpannan i lite olja och smör. Salta och peppra köttet under tiden.
  6. Lägg över i grytan med löken.
  7. Tillsätt kryddor som cayennepeppar, paprikapulver, mejram och tomatpure och fräs runt i grytan med lök och kött.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning.
  9. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört ca 2 timmar.
  10. Skölj under tiden paprika och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt paprikan efter halva koktiden.
  11. Förbered också tillbehör någon halvtimme innan koktidens slut samt råriven sallad om du vill ha det till.
  12. Smaka av grytan med vinäger, salt, peppar, cayenne och ajvar.
  13. Red grytan innan servering med några msk ljus maizenaredning.
  14. Servera gulaschgrytan med tillbehör som kokt gnocchi eller kokt pasta eller kokt pressad potatis. Gräddfil, smetana eller matyoghurt passar att toppa grytan med. Vidare är saltgurka gott till.
  15. Servera gärna med rårivna grönsaker och sallad enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.2 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 181 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-23