Gulaschgryta med älg

Gulaschgryta med älg och paprika. En variant av ungersk gulasch med älgkött. Blir också god med annat grytkött av vilt eller vanlig högrev.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Grytan kan servera som den är endast med gott bröd. Alternativ är 1 påse kokt gnocchi eller 350 gram pasta som tagliatelle eller 12 kokta pressade potatis.
Förslag på sallad: grovrivna råa rödbetor, finrivna råa morötter, finriven rå rotselleri, grovriven zucchini samt grönsallad.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

4 portioner gulaschgryta med älg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 gram grytkött av älg
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk mald kummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 4 msk ajvar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 1 dl matyoghurt, smetana eller gräddfil
  • 4 saltgurkor
  • 1 surdegsbaguette

Tillagning

  1. Skala och skiva löken.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs i en stekpanna i lite olja tills löken är mjuk några minuter under omrörning och lägg sedan över i en stor gryta ex. gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta.
  4. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm om det inte redan är gjort.
  5. Fräs köttet i omgångar i stekpannan i lite olja och smör. Salta och peppra köttet under tiden.
  6. Lägg över i grytan med löken.
  7. Tillsätt kryddor som cayennepeppar, paprikapulver, mejram och tomatpure och fräs runt i grytan med lök och kött.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning.
  9. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört ca 2 timmar.
  10. Skölj under tiden paprika och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt paprikan efter halva koktiden.
  11. Förbered också tillbehör någon halvtimme innan koktidens slut samt råriven sallad om du vill ha det till.
  12. Smaka av grytan med vinäger, salt, peppar, cayenne och ajvar.
  13. Red grytan innan servering med några msk ljus maizenaredning.
  14. Servera gulaschgrytan med tillbehör som kokt gnocchi eller kokt pasta eller kokt pressad potatis. Gräddfil, smetana eller matyoghurt passar att toppa grytan med. Vidare är saltgurka gott till.
  15. Servera gärna med rårivna grönsaker och sallad enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer