Smashad potatis med mozzarella

Introduktion och förberedelse

Smashad potatis med mozzarella tillagad i ugnen. Min variant på "Smashed potatoes".

Mjölig potatis som kokas hel och mosas - trycks ihop - smashas - eller krossas på en plåt med bakplåtspapper och olivolja samt toppas med riven ost som mozzarella och gratineras i ugnen tills de får fin färg.

Serveringstillbehör

Passar som potatistillbehör till det mesta.

Val av potatis

Välj stora ekologiska Kravmärkta svenska potatisar av mjölig sort. Går även att laga med valfri potatis.

Portionsberäkning

Som tillbehör till finare middag/meny passar en stor potatis per portion.

Till buffé, vardag eller om man är hungrig rekommenderar jag två stora potatisar per portion. Man kan också ta tre mindre potatisar per portion.

Kan förberedas

Kan förberedas i god tid och sedan gratineras/värmas till servering. Laga då förslagsvis fram till att potatisen ska gratineras i ugnen enligt endan recept. Förvara gärna i kylen.

Val av ost

Jag tycker mozzarellaost blir gott men du kan ta annan ost som parmesan, Västerbottenost, gratängost, racletteost eller getost.

Vegan och vegovariant

Byt ut mozzarellaosten mot sojaost mozzarellastyle.

Garnering

  • Du kan strö över hackad persilja vid servering.
  • Vidare passar lite nymalen svartpeppar och en nypa flingsalt.
  • Extra festligt är att garnera med lite knapriga grönkålschips (som jag hade på bilden), sötpotatischips eller rödbetschips.

Variant

En variant på smashad potatis kan du laga på grillen med färskpotatis.

Smashade potatisar med mozzarella serverade på fat som tillbehör
Smashade potatisar med mozzarella passar som potatistillbehör till fest, buffé eller vardagsmiddagen. Ovan garnerade med grönkålschips och flingsalt.

4 stora portioner eller 8 mindre portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 8-12 stora potatisar, gärna mjölig sort, ca 900 gram
  • 4 msk olivolja eller rapsolja
  • 50 gram riven mozzarella
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Skala potatisen.
  2. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  3. Koka potatisen hela i 25-30 minuter för stora potatisar. Kolla så de är mjuka och häll av.
  4. Låt potatisen svalna något så att du kan ta i dem utan att bränna dig.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smörj med två msk olivolja.
  6. Riv/dela mozzarella om du köpt hel mozzarella.
  7. Fördela potatisarna med lite mellanrum på bakplåtspappret.
  8. Tryck till dem - smasha - mosa - dem försiktigt med en stor stekspade så de plattas ut likt en potatisbulle.
  9. Pensla ovansidan med 2 msk olivolja.
  10. Fördela en liten hög riven mozzarella på varje potatis. Hit kan du förbereda.
  11. Gratinera potatisen i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten har fin färg.
  12. Ta ut och servera. En eller två potatisar per portion.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-13