Minihasselbackspotatis
Minihasselbackspotatis är helt enkelt små potatisar som delikatesspotatis eller valfri sort småpotatis som lagas som Hasselbackspotatis.
Potatisarna skalade jag samt skar som hasselbackspotatis i skivor samt tillagade hela i ugnen med smör samt riven ost och ströbröd.
En slags delikatesshasselbackspotatis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
- Skala potatisen om du vill - det blir finast tycker jag. Men har potatisen fint skal kan det räcka med att putsa och skölja dem. Lägg i en bunke med vatten.
- Ta en potatis i taget och vänd runt och se när den kan stå. Skär täta snitt ned i potatisarna utan att skära helt igenom. Potatisen ska ännu sitta ihop.
- Tips är att placera potatisen ner i ex. hålet på ett handtag på en plastskärbräda eller ställa två skärbrädor med en glipa mellan. Då är det enkelt att skära ned i potatisen och sedan stoppas kniven av skärbrädan innan den går helt genom.
- Placera potatisarna i en ugnsform med snittet uppåt.
- Salta och pensla dem med 3/4 av smöret.
- Stek dem i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och pensla med resten av smöret. Stek sedan i ytterligare 5 minuter.
- Ta ut och ös potatisen med smöret i formen med en sked. Strö över ost och ströbröd. Tillaga i ytterligare 10 minuter tills de har fin färg.
- Kolla med en sticka så de är genomstekta och klara innan du serverar potatisen. Är de ej klara så kan du täcka med folie och steka några minuter till.
Serveringsförslag
- Minihasselback passar som potatistillbehör till det mesta men speciellt till lite festligare middag.
- Jag hade potatisen till en älgfilé med kantarellsås.
Val av potatis
Jag tog delikatesspotatisar. Men andra små fasta potatisar eller små färskpotatisar går också utmärkt.
Varianter
- Det är valfritt att skala dem. Har de fint skal kan du lämna skalet på och endast skölja samt putsa potatisen.
- Jag tog riven mozzarellaost men annan riven ost går också fint ex. Västerbottenost eller parmesan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal