Minihasselbackspotatis

Introduktion och förberedelse

Minihasselbackspotatis är helt enkelt små potatisar som delikatesspotatis eller valfri sort småpotatis som lagas som Hasselbackspotatis.

Potatisarna skalade jag samt skar som hasselbackspotatis i skivor samt tillagade hela i ugnen med smör samt riven ost och ströbröd.

En slags delikatesshasselbackspotatis.

Serveringsförslag

  • Minihasselback passar som potatistillbehör till det mesta men speciellt till lite festligare middag.
  • Jag hade potatisen till en älgfilé med kantarellsås.

Val av potatis

Jag tog delikatesspotatisar. Men andra små fasta potatisar eller små färskpotatisar går också utmärkt.

Varianter

  • Det är valfritt att skala dem. Har de fint skal kan du lämna skalet på och endast skölja samt putsa potatisen.
  • Jag tog riven mozzarellaost men annan riven ost går också fint ex. Västerbottenost eller parmesan.

Delikatesspotatis passar utmärkt att tillaga som små minihasselbackspotatis.
Delikatesspotatis passar utmärkt att tillaga som små minihasselbackspotatis. Det är lite jobb att skala dem men det är det värt tycker jag.

4 portioner minihasselbackspotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 900 gram delikatesspotatis, fast sort, en påse
  • 25 gram smör
  • 2 krm salt
  • 3 msk ströbröd
  • 50 gram riven ost som mozzarella, Västerbottenost eller liknande

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
  3. Skala potatisen om du vill - det blir finast tycker jag. Men har potatisen fint skal kan det räcka med att putsa och skölja dem. Lägg i en bunke med vatten.
  4. Ta en potatis i taget och vänd runt och se när den kan stå. Skär täta snitt ned i potatisarna utan att skära helt igenom. Potatisen ska ännu sitta ihop.
  5. Tips är att placera potatisen ner i ex. hålet på ett handtag på en plastskärbräda eller ställa två skärbrädor med en glipa mellan. Då är det enkelt att skära ned i potatisen och sedan stoppas kniven av skärbrädan innan den går helt genom.
  6. Placera potatisarna i en ugnsform med snittet uppåt.
  7. Salta och pensla dem med 3/4 av smöret.
  8. Stek dem i mitten av ugnen i 20 minuter.
  9. Ta ut och pensla med resten av smöret. Stek sedan i ytterligare 5 minuter.
  10. Ta ut och ös potatisen med smöret i formen med en sked. Strö över ost och ströbröd. Tillaga i ytterligare 10 minuter tills de har fin färg.
  11. Kolla med en sticka så de är genomstekta och klara innan du serverar potatisen. Är de ej klara så kan du täcka med folie och steka några minuter till.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-24

Tillbehör och liknande recept: