Potatisgratäng med chevre

Introduktion och förberedelse

Potatisgratäng med chevre, getost eller fårost får en god smak av ost och vitlök samt blir krämig av grädde. God till lamm, kyckling eller som tillbehör till det mesta.

Du kan välja en fast eller mjölig potatis. Kolla i mitten med en sticka innan serveing så att potatisen är tillagad och mjuk - det kan ta lite olika lång tid. Laga den annars lite till i ugnen övertäckt med folie.

5 portioner potatisgratäng med chevre

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis, fast eller mjölig
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 gram chevre eller getost
  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med smör.
  3. Skala och skär potatis i skivor.
  4. Skär osten i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Lägg potatisen i formen.
  6. Skala och pressa över vitlöken samt salta och peppra. Blanda runt.
  7. Täck med skivad chevre eller getost.
  8. Häll på grädde och mjölk upp till det är någon cm kvar tills att det täcker potatis och chevre.
  9. Grädda potatisgratängen i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Sätt en bakplåt eller ett galler med ett bakplåtspapper direkt över gratängen så bubblar så gräddas den jämnare på ytan. Kolla med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk i mitten annars tillaga några minuter till.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25