Älgfärslimpa

Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.

5 portioner älgfärslimpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 7 skivor bacon
  • 1 msk rapsolja eller smör till formen
  • 1 dl hackad persilja att garnera med
  • Sås: 2 dl steksky
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Rostade rotfrukter: 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 100 gram kålrot
  • Tillbehör: 5 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  3. Skala och riv lök.
  4. Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
  5. Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
  6. Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
  7. Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
  8. Lägg i älgfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
  9. Sätt in älgfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
  10. Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut älgfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
  11. Ta ut älgfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
  12. Förbered tillbehör som potatismos, rotfrukter mm.
  13. VILTSÅS: Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  14. Häll av stekskyn från ugnsformen och vispa ner med mjölet och smöret.
  15. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  16. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  17. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  18. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  19. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  20. STEKTA ROTFRUKTSTÄRNINGAR: Skala och tärna fint rotfrukterna och stek i någon msk smör i ca 10 minuter. Vänd då och då. Salta och peppra.
  21. SERVERING: Skär upp älgfärslimpan i skivor och servera med potatismos, viltsås, stekta rotfrukter, sköljd spenat och lingon.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer