Älgfärslimpa
Köttfärslimpa med älgfärs lindad med bacon för extra smak.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda grädde, ägg och ströbröd i en bunke.
- Skala och riv lök.
- Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
- Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
- Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
- Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
- Lägg i älgfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
- Sätt in älgfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
- Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut älgfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
- Ta ut älgfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
- Förbered tillbehör som potatismos, rotfrukter mm.
- VILTSÅS: Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
- Häll av stekskyn från ugnsformen och vispa ner med mjölet och smöret.
- Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
- Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
- Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
- Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
- Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
- STEKTA ROTFRUKTSTÄRNINGAR: Skala och tärna fint rotfrukterna och stek i någon msk smör i ca 10 minuter. Vänd då och då. Salta och peppra.
- SERVERING: Skär upp älgfärslimpan i skivor och servera med potatismos, viltsås, stekta rotfrukter, sköljd spenat och lingon.
Serveringsförslag
- Kan serveras med valfria tillbehör men jag tog gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär samt serverade med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
- Då älgfärsen är rätt torr så passar fet bacon och grädde i såsen bra.
- Även inlagd gurka passar till.
Med eller utan bacon
Här har jag lindat bacon runt köttfärslimpan för extra god smak. Det är valfritt om du gillar bacon.
Bacon kan bytas mot Italienskt fläsk pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal