Älgfärslimpa

Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.

5 portioner älgfärslimpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 7 skivor bacon
  • 1 msk rapsolja eller smör till formen
  • 1 dl hackad persilja att garnera med
  • Sås: 2 dl steksky
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Rostade rotfrukter: 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 100 gram kålrot
  • Tillbehör: 5 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  3. Skala och riv lök.
  4. Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
  5. Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
  6. Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
  7. Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
  8. Lägg i älgfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
  9. Sätt in älgfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
  10. Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut älgfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
  11. Ta ut älgfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
  12. Förbered tillbehör som potatismos, rotfrukter mm.
  13. VILTSÅS: Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  14. Häll av stekskyn från ugnsformen och vispa ner med mjölet och smöret.
  15. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  16. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  17. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  18. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  19. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  20. STEKTA ROTFRUKTSTÄRNINGAR: Skala och tärna fint rotfrukterna och stek i någon msk smör i ca 10 minuter. Vänd då och då. Salta och peppra.
  21. SERVERING: Skär upp älgfärslimpan i skivor och servera med potatismos, viltsås, stekta rotfrukter, sköljd spenat och lingon.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer