Älgfärslimpa

Introduktion och förberedelse

Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.

Även inlagd gurka passar till.

Här har jag lindat bacon runt köttfärslimpan för extra god smak. Det är valfritt om du gillar bacon. Då älgfärsen är rätt torr så passar fet bacon och grädde i såsen bra.

5 portioner älgfärslimpa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl grädde
  • 2 ägg
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 7 skivor bacon
  • 1 msk rapsolja eller smör till formen
  • 1 dl hackad persilja att garnera med
  • Sås: 2 dl steksky
  • 3 dl grädde
  • 4 enbär
  • 2 msk vinbärsgelé
  • 2 msk messmör (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk mjöl
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Rostade rotfrukter: 1 morot
  • 100 gram rotselleri
  • 100 gram kålrot
  • Tillbehör: 5 port potatismos
  • 2 dl lingonsylt
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda grädde, ägg och ströbröd i en bunke.
  3. Skala och riv lök.
  4. Blanda i riven lök, viltfärs, salt och peppar med ströbrödet.
  5. Forma en limpa ca 25x15 cm storlek.
  6. Smörj en ugnsform med lite rapsolja eller smör.
  7. Fördela i baconskivor i botten och låt de hänga ut över kanten.
  8. Lägg i älgfärslimpan på baconskivorna och vik upp baconet längs limpans kanter.
  9. Sätt in älgfärslimpan i mitten av ugnen och grädda i ca 45 minuter.
  10. Sätt i en stektermometer efter halva tiden. Ta ut älgfärslimpan när den har 72 grader i innertemperatur.
  11. Ta ut älgfärslimpan och låt den svalna något. Skopa bort fult skum längs kanterna med en sked. Garnera ev. med lite hackad persilja.
  12. Förbered tillbehör som potatismos, rotfrukter mm.
  13. VILTSÅS: Fräs smör och rör ut mjölet i en kastrull.
  14. Häll av stekskyn från ugnsformen och vispa ner med mjölet och smöret.
  15. Tillsätt grädden och koka ihop i ca 5 minuter.
  16. Krossa enbären grovt och tillsätt dem..
  17. Tillsätt vinbärsgelé, messmör samt soja.
  18. Smaka av viltsåsen med salt och peppar och eventuellt mer gelé, messmör och soja.
  19. Koka ihop viltsåsen i ytterligare 3-5 minuter.
  20. STEKTA ROTFRUKTSTÄRNINGAR: Skala och tärna fint rotfrukterna och stek i någon msk smör i ca 10 minuter. Vänd då och då. Salta och peppra.
  21. SERVERING: Skär upp älgfärslimpan i skivor och servera med potatismos, viltsås, stekta rotfrukter, sköljd spenat och lingon.
E-mail
Medel: 4.5 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer