Ädelostsås eller Gorgonzolasås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ädelostsås eller Gorgonzolasås är en mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som italiensk Gorgonzola, fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Kvibille eller Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.

Passar som sås till det mesta ex. pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfil, fläskfilé, viltfilé eller kycklingfilé. Funkar till biff, lövbiff osv osv.

Lätt att laga till många om du dubblerar receptet. En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).

Vegan variant kan du göra med sojagrädde och sojaost med ädelostsmak.

4 portioner ädelostsås eller Gorgonzolasås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av Gorgonzola, Kvibille, Roquefort, Saint Aigur eller valfri grönmögelost eller blåmögelost
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten.
  2. Vispa runt lite så att osten smälter ut i grädden.
  3. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar samt ev. lite salt.
  4. Håll varm till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (44 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.