Ädelostsås eller Gorgonzolasås

Introduktion och förberedelse

Ädelostsås eller Gorgonzolasås är en mycket enkel och god sås att laga med salt och fyllig smak av ädelost eller grönmögelost som italiensk Gorgonzola.

Gorgonzolan kan bytas mot fransk Saint Aigur eller Roquefort, engelsk Stilton, svensk Kvibille eller Bredsjö blå eller annan valfri grönmögelost eller blåmögelost.

Passar som sås till det mesta. Förslagsvis pastasås eller till de flesta kötträtter ex. grillat, stekt eller ugnstekt oxfilé, fläskfilé, viltfilé, kycklingfilé, biff, lövbiff osv osv.

Lätt att laga till många om du dubblerar receptet. En sås som knappt går att misslyckas med (bränn ej grädden bara).

Vegan variant kan du göra med sojagrädde och sojaost med ädelostsmak.

4 portioner ädelostsås eller Gorgonzolasås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av Gorgonzola, Kvibille, Roquefort, Saint Aigur eller valfri grönmögelost eller blåmögelost
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten.
  2. Vispa runt lite så att osten smälter ut i grädden.
  3. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar samt ev. lite salt.
  4. Håll varm till servering.
E-mail
Medel: 3.4 (48 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.