Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller är ute med båten. Här kommer några friluftsrecept och tips på friluftsmat.

Friluftsmat I friluftsmatens värld är inte utseendet på maten prio ett - det är mycket annat som aptit, utsikten, upplevelsen, näringsinnehåll och inte minst vikten på maten som är viktigt. En god och snabb variant av lappskojs är bacon i mos med ärtor som smakar underbart efter en dagsmarsch i det fria.

Torka mat själv och gör din egen friluftsmat och turmat. Sedan är det bara att sätta upp friluftsköket och koka med vatten. Friluftsmat är ofta en jakt på lätt, energirik och hållbar mat. God måste den givetvis också vara. Samt vara enkel att laga. För att spara bränsle ska den bli snabbt klar. Torkad mat i små bitar eller pulver - gärna lagad och sedan torkad i förväg - är därför att föredra. Maten blöts sedan upp och lagas i kokande vatten. Till detta får man gärna tillsätta extra energi som olja, nötter och choklad.

Färdig frystorkad mat är dyr men ofta rätt god - i alla fall ute i det fria med aptiten på topp. Viktigast är dock att den är lätt att bära och närande. Frysttorkad friluftsmat kan dock bli tråkig i längden och du har knappast någon möjlighet att göra den själv. För det kan vara både roligt och ekonomiskt att förbereda sin egen mat.

Numer finns det frysttorkade ingredienser att köpa ex från Friluftsmat. De har massor av bra grejer - allt från frystorkade grönsaker och ingredienser till hela rätter. Tips är att köpa enstaka torkade ingredienser som ex. grönsaksmix, torkad lök, helmjölkspulver, äggpulver, frukt, potatis, lök, morötter, torsk med mera. De kostar en del men blir ändå billigare än att köpa färdiga rätter. Perfekt om du vill blanda dina egna portionsförpackningar ex. med pulvermos, pasta, snabbris, nudlar, kryddor, såspulver med mera. Vips så har du egna goda frystorkade rätter.  

Vidare finns torkat kött som beef jerky att hacka i rätter, äggpulver till omelett och pannkakor, mjölkpulver till mjölk, gräddpulver till krämiga såser, pannkaksmix till frukostpannkakor, torkade bär till gröt med mera. Gillar man bröd och kakor så kan man köpa de färdiga mixar som finns och som bara behövs blandas med vatten. 

Att torka mat själv är inte så svårt som man tror. Men det krävs lite övning och kanske något misslyckande innan du får det rätt. En regel är att torka mat med så lite fett som möjligt. Då håller den sig bättre. Olja kan man ta med separat. Flera ingredienser finns att köpa färdigt som torkad vara ex. banan, äpplen, lök, pulvermos, torkat kött (beef jerky), mjölkpulver med mera. 
För att torka själv kan du gå tillväga på två sätt. Antingen lagar du maten som vanligt, delar upp den i småbitar och sprider ut att torka på en långpanna i åtta timmar på 70 grader. Eller torkar du ingredienser separat som exempelvis ärtor och bacon som sedan blandas med pulvermos till en slags lappskojs. Här finns mycket plats för kreativitet. Och mina rätter är förslag. Det går givetvis att ta med sig rätter gjorda av båda teknikerna.

Matpack Trött på att betala 90 spänn för en påse tråkigt frystorkat? Att torka själv är inte så svårt. Dessutom kan du ta med dina egna favoriter. Här riscurry i påse klar att koka med vatten.

De torra ingredienserna till recepten kan blandas hemma i påsar. Sedan kan man skriva på påsen om man vill - när man planerat att den ska ätas samt eventuellt hur mycket vatten och andra ingredienser som ska till.

Frukost
Mjölkpulver tycker jag är smidigt att ha med och blanda med vatten till mjölk. Förslag är sedan att koka gröt med havregryn. I gröten kan man ha smulat torkat äpple, russin, nötter, kokos, torkade lingon, torkade bär, kanel, socker, honung med mera om man vill. Ett annat enklare tips om du inte vill stöka med gröt är att servera torrmjölken med en musli av havgregryn, rågflingor, mandel, russin, chiafrön, quinoa, solrosfrön och pumpafrön. Blanda dessa ingredienser med tonvikt på billiga och nyttiga havregryn och rosta i ugnen på 275 grader i 30 minuter. Tillsätt russin när muslin är rostad.  

Torka i ugn
Sprid ut det du ska torka på en plåt med bakpapper eller folie. Sätt i 70 gradig ugn tills allt är helt torra (cirka 8 timmar). Låt stå luftigt några timmar till. Varmluftsugn är att föredra med en vanlig ugn ställs luckan lite på glänt med en tesked emellan så att fukten lättare släpps ut.
Torka en hel eller halv plåt varje gång. Beräkna mängden som till vanlig mat. Du blir förvånad hur allt krymper. En medelstor morot blir torkad cirka två matskedar. Ska du torka mycket och ofta kan det vara lönt att köpa en riktig tork. De är mycket bra och säkrare i temperaturen än många ugnar.
Torkade blandade rätter och animaliska produkter håller sig gott cirka en vecka. Kan förvaras längre i frysen. Svamp och torkade grönsaker har lång hållbarhet. Under längre tid kan maten förvaras i tygpåsar, torrt och svalt.

Torkat tunt kött
Här har jag valt bacon. Du kan också torka skivor av skinka, salami, rostbiff eller hamburgerkött på samma sätt men det behöver ej stekas först.
Sätt ugn på 70 grader. Stek baconskivorna knapriga. Lägg upp på hushållspapper. Torka i 8 timmar. När köttet är torrt hackas det.

Torkade grönsaker
Ärtor, broccoli, blomkål, potatis, rotselleri, palsternacka, paprika och svamp blir mycket bra. Skala och skär grönsakerna i strimlor, tärningar eller slantar. Koka upp dem i vatten nästan helt mjuka. Häll av. Låt ånga av. Sätt ugn på 70 grader. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar.

Torkade bär och frukt
Sätt ugn på 70 grader. Skär i tunna mindre bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar. Äpple och banan

Torkad-morot Torkad mat tar lite plats och väger nästan ingenting. Så här mycket blir det kvar av en morot.

Torkad köttfärs eller kycklingfilé
Sätt ugn på 70 grader. Stek köttfärsen eller kycklingfiléen helt klar. Använd inget fett men gärna en teflonpanna. Låt svalna och skär i småbitar. Lägg upp på hushållspapper. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar.

Mos med bacon och ärter
2 portioner
Pulvermos, två portioner
1 dl torkat bacon
1 dl torkade morötter
Koka upp 5 dl vatten med morötter och bacon. Tillsätt mos och rör om. Kan varieras med rotmos och smaksatt mos samt andra grönsaker.

Makaroner diablo

2 portioner
1 dl torkad bacon, stark korv, kött eller sojaprotein
3 portioner snabbmakaroner
1 dl torkade morötter
1 msk frystorkad lök eller lökpulver
1 tsk pulver
2 krm cayennepeppar
4 dl makaroner
4 msk olivolja
3 msk tomatpuré
Koka makaroner i 5 deciliter vatten med de torkade ingredienserna. Häll av lite av vattnet och blanda i olivolja, tomatpuré samt smaka av med salt, socker och peppar.

Riscurry
2 portioner
1 dl torkad kycklingfilé eller sojaprotein.
Recept 2 portioner basmati- eller snabbris
6 msk mjölkpulver
1 dl torkade ärtor
0,5 dl bananchips
0,5 dl torkat hackat äpple
2 msk frystorkad lök
2 krm cayennepeppar
1 tsk curry
0,5 dl jordnötter
Blanda en liter vatten med kyckling, mjölkpulver, ris, ärtor, banan, äpple, lök, cayennepeppar och curry. Låt koka tills riset är färdigt. Basmatiris tar cirka 15 minuter och snabbris går på kortare tid. Tillsätt jordnötter (de kan också koka med från början).

Tortellini med bacon och ädelost
En riktig smaskig festmiddag. Sojagrädde smakar nästan som vanlig grädde men håller sig mycket länge utan att behöva förvaras i kylen.
Recept 2 portioner
1 påse tortellini (valfri sort)
1 dl torkat bacon
1 pkt sojagrädde eller 1 dl mjölkpulver
100 g ädelost
Koka tortellini med bacon i vatten så att det täcker. Häll av lite av vattnet och tillsätt sojagrädde eller spara vattnet och tillsätt mjölkpulver. Smula ner ädelost samt rör runt. Kan smakas upp med torkad gräslök och svartpeppar.

Cous cous med stark korv och broccoli

Torkatkott Allt kan torkas. Här köttfärs, kyckling, bacon och renstek.

Variera med smaksatt couscous eller annat kött och grönsaker.
2 portioner
2 dl stark korv i bitar
Recept 2 portioner cous cous
1 dl torkad broccoli
1 msk frystorkad lök
1 dl cashewnötter eller valnötter
Koka upp 5 deciliter vatten. Tillsätt allt och rör om några minuter, stäng av värmen och låt stå med lock fyra minuter. Klart.

Efterrätt
Kräm med torkad frukt eller bär med vaniljsås
Potatismjöl
Socker
1 pkt vaniljsås
Gör kräm i en kastrull och vaniljsås i en annan.

Plattbröd
Köp färdig valfri brödmix. Följ anvisningar på paket. Eller blanda mjöl och jäst själv. Du kan jäsa i en täckt kastrull. Dela upp i bullar med en golfbollsstorlek och kavla ut 0,5 centimeter tunt med vattenflaska på folie. Gnid in med olivolja och grädda gyllenbrunt i panna på båda sidor. Pudra gärna över lite salt och vitlökspulver.

Tips på färdigköpt mat till vandringen.
Färdig frystorkad smakar kanske inte så gott hemma men ute i naturen hjälper aptiten till att höja smakupplevelsen på all mat till minst det dubbla.

- Frystorkade rätter med pasta är ofta billiga
- Nudlar med buljongpåse
- Såser (att blanda i pasta) och soppor
- Choklad, nötter och torkad frukt
- pulvermos. Gott att blanda i pulvermos är ex. torkad lök och torkat grovhackat kött ex. beef jerky.

Flera affärer och webshoppar säljer frystorkat mat. Exempelvis har Naturkompaniet ett stort sortiment liksom Addnature.

Några märken på frystorkad mat är:

Mountain House - frystorkad från USA som är rätt prisvärd (80 kr). Neutral i smakerna och kan piggas upp med mer kryddor speciellt salt och peppar.

Real Turmat - den godaste frystorkade maten enligt mitt tycke - mycket god och mättande men dock lite dyrare - runt hundringen. Smakar som "riktig" lagad mat.

Orifo - prisvärd runt 60 kr och god mat. OBS ej frystorkad utan en mjukkonserv som värms. Smakar bra men nackdelen är att den är tyngre. Funkar på kortare turer om vikten inte är prioriterad. 

24 Hour Meals är billigast vad jag sett och kostar runt 45-50 kr. Smakar ok. 

Blå band har också en serie frystorkad mat som kostar runt 80 kr portionen. Deras riscurry och flera andra rätter är helt ok. 

Trek N Eat - frystorkad mat av god kvalitet. Har ej smakat denna. 

Boktips:

Tältmat Tältmat är en användbar bok om du ska ut och vill laga din egen turmat.

Tältmat av Anders Billing. Inspiration och tips på mat för camparen och vandraren. Recept, utrustningslistor mm gör menyn på vandringen lite mer spännande än all dyr och tråkig frystorkad mat.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer