Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller är ute med båten. Här kommer några friluftsrecept och tips på friluftsmat.

Friluftsmat I friluftsmatens värld är inte utseendet på maten prio ett - det är mycket annat som aptit, utsikten, upplevelsen, näringsinnehåll och inte minst vikten på maten som är viktigt. En god och snabb variant av lappskojs är bacon i mos med ärtor som smakar underbart efter en dagsmarsch i det fria.

Torka mat själv och gör din egen friluftsmat och turmat. Sedan är det bara att sätta upp friluftsköket och koka med vatten.

Friluftsmat är ofta en jakt på lätt, energirik och hållbar mat. God måste den givetvis också vara. Samt vara enkel att laga. För att spara bränsle ska den bli snabbt klar. Torkad mat i små bitar eller pulver - gärna lagad och sedan torkad i förväg - är därför att föredra. Maten blöts sedan upp och lagas i kokande vatten. Till detta får man gärna tillsätta extra energi som olja, nötter och choklad.

Köpa färdig mat

Färdig frystorkad mat är dyr men ofta rätt god - i alla fall ute i det fria med aptiten på topp. Viktigast är dock att den är lätt att bära och närande. Frystorkad friluftsmat kan dock bli dyr och tråkig i längden. Och en frystork har ingen hemma. Men att torka på vanligt vis funkar med många ingredienser och rätter. Det kan vara både roligt och ekonomiskt att förbereda sin egen mat med det som finns att tillgå. Förbered och packa det hemma. Med lite fantasi och goda råd kan man få en riktigt trevlig gastronomisk upplevelse i det fria. 



Numer finns det rätt mycket frystorkade ingredienser att köpa färdigt ex från Friluftsmat. Tips är att köpa enstaka torkade ingredienser som ex. grönsaksmix, torkad lök, helmjölkspulver, äggpulver, frukt, potatis, lök, morötter, torsk med mera. De kostar en del men blir ändå billigare än att köpa färdiga rätter. Perfekt om du vill blanda dina egna portionsförpackningar ex. med pulvermos, pasta, snabbris, nudlar, kryddor, såspulver med mera. Vips så har du egna goda frystorkade rätter.  

Vidare finns torkat kött som beef jerky att hacka i rätter, äggpulver till omelett och pannkakor, mjölkpulver till mjölk, gräddpulver till krämiga såser, pannkaksmix till frukostpannkakor, torkade bär till gröt med mera. Gillar man bröd och kakor så kan man köpa de färdiga mixar som finns och som bara behövs blandas med vatten. 

Torka själv

Att torka mat själv är inte så svårt som man tror. Men det krävs lite övning och kanske något misslyckande innan du får det rätt. En regel är att torka mat med så lite fett som möjligt. Då håller den sig bättre. Olja kan man ta med separat. Flera ingredienser finns att köpa färdigt som torkad vara ex. banan, äpplen, lök, pulvermos, torkat kött (beef jerky), mjölkpulver med mera. Du kan köpa en bok ex. Torka mat av Eric Tornblad och läsa mer ingående om tips och tekniker.  

Torka ingredienser eller hela rätter

För att torka själv kan du gå tillväga på två sätt. Antingen lagar du maten som vanligt, delar upp den i småbitar och sprider ut att torka på en långpanna i åtta timmar på 70 grader. Eller torkar du ingredienser separat som exempelvis ärtor och bacon som sedan blandas med pulvermos till en slags lappskojs. Här finns mycket plats för kreativitet. Och mina rätter är förslag. Det går givetvis att ta med sig rätter gjorda av båda teknikerna.

Matpack Trött på att betala 90 spänn för en påse tråkigt frystorkat? Att torka själv är inte så svårt. Dessutom kan du ta med dina egna favoriter. Här riscurry i påse klar att koka med vatten.

De torra ingredienserna till recepten kan blandas hemma i påsar. Sedan kan man skriva på påsen om man vill - när man planerat att den ska ätas samt eventuellt hur mycket vatten och andra ingredienser som ska till.

Torkat till frukost

Mjölkpulver tycker jag är smidigt att ha med och blanda med vatten till mjölk. Förslag är sedan att koka gröt med havregryn. I gröten kan man ha smulat torkat äpple, russin, nötter, kokos, torkade lingon, torkade bär, kanel, socker, honung med mera om man vill. Ett annat enklare tips om du inte vill stöka med gröt är att servera torrmjölken med en musli av havgregryn, rågflingor, mandel, russin, chiafrön, quinoa, solrosfrön och pumpafrön. Blanda dessa ingredienser med tonvikt på billiga och nyttiga havregryn och rosta i ugnen på 275 grader i 30 minuter. Tillsätt russin när muslin är rostad.

Torka i hemmaugn

Sprid ut det du ska torka på en plåt med bakpapper eller folie. Sätt i 70 gradig ugn tills allt är helt torra (cirka 8 timmar). Låt stå luftigt några timmar till. Varmluftsugn är att föredra med en vanlig ugn ställs luckan lite på glänt med en tesked emellan så att fukten lättare släpps ut.
Torka en hel eller halv plåt varje gång. Beräkna mängden som till vanlig mat. Du blir förvånad hur allt krymper. En medelstor morot blir torkad cirka två matskedar. Ska du torka mycket och ofta kan det vara lönt att köpa en riktig tork. De är mycket bra och säkrare i temperaturen än många ugnar.
Torkade blandade rätter och animaliska produkter håller sig gott cirka en vecka. Kan förvaras längre i frysen. Svamp och torkade grönsaker har lång hållbarhet. Under längre tid kan maten förvaras i tygpåsar, torrt och svalt.

Torka tunt skivat kött

Här har jag valt bacon. Du kan också torka skivor av skinka, salami, rostbiff eller hamburgerkött på samma sätt men det behöver ej stekas först.

Sätt ugn på 70 grader. Stek baconskivorna knapriga. Lägg upp på hushållspapper. Torka i 8 timmar. När köttet är torrt hackas det.

Torkade grönsaker

Ärtor, broccoli, blomkål, potatis, rotselleri, palsternacka, paprika och svamp blir mycket bra. Skala och skär grönsakerna i strimlor, tärningar eller slantar. Koka upp dem i vatten nästan helt mjuka. Häll av. Låt ånga av. Sätt ugn på 70 grader. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar.

Torkade bär och frukt

Sätt ugn på 70 grader. Skär i tunna mindre bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar. Äpple och banan

Torkad-morot Torkad mat tar lite plats och väger nästan ingenting. Så här mycket blir det kvar av en morot.

Torkad köttfärs eller kycklingfilé

Sätt ugn på 70 grader. Stek köttfärsen eller kycklingfiléen helt klar. Använd inget fett men gärna en teflonpanna. Låt svalna och skär i småbitar. Lägg upp på hushållspapper och låt suga åt sig fett. Lägg sedan på plåt med bakplåtspapper eller folie. Torka i 8 timmar.

Några rätter jag gillar

Mos med bacon och ärtor

2 portioner
Pulvermos, två portioner
1 dl torkat bacon
1 dl torkade morötter
Koka upp 5 dl vatten med morötter och bacon. Tillsätt mos och rör om. Kan varieras med rotmos och smaksatt mos samt andra grönsaker.

Makaroner diablo

2 portioner
1 dl torkad bacon, stark korv, kött eller sojaprotein
3 portioner snabbmakaroner
1 dl torkade morötter
1 msk frystorkad lök eller lökpulver
1 tsk pulver
2 krm cayennepeppar
4 dl makaroner
4 msk olivolja
3 msk tomatpuré
Koka makaroner i 5 deciliter vatten med de torkade ingredienserna. Häll av lite av vattnet och blanda i olivolja, tomatpuré samt smaka av med salt, socker och peppar.

Riscurry

2 portioner
1 dl torkad kycklingfilé eller sojaprotein.
Recept 2 portioner basmati- eller snabbris
6 msk mjölkpulver
1 dl torkade ärtor
0,5 dl bananchips
0,5 dl torkat hackat äpple
2 msk frystorkad lök
2 krm cayennepeppar
1 tsk curry
0,5 dl jordnötter
Blanda en liter vatten med kyckling, mjölkpulver, ris, ärtor, banan, äpple, lök, cayennepeppar och curry. Låt koka tills riset är färdigt. Basmatiris tar cirka 15 minuter och snabbris går på kortare tid. Tillsätt jordnötter (de kan också koka med från början).

Tortellini med bacon och ädelost

En riktig smaskig festmiddag. Sojagrädde smakar nästan som vanlig grädde men håller sig mycket länge utan att behöva förvaras i kylen.
Recept 2 portioner
1 påse tortellini (valfri sort)
1 dl torkat bacon
1 pkt sojagrädde eller 1 dl mjölkpulver
100 g ädelost
Koka tortellini med bacon i vatten så att det täcker. Häll av lite av vattnet och tillsätt sojagrädde eller spara vattnet och tillsätt mjölkpulver. Smula ner ädelost samt rör runt. Kan smakas upp med torkad gräslök och svartpeppar.

Couscous med stark korv och broccoli

Torkatkott Allt kan torkas. Här köttfärs, kyckling, bacon och renstek.

Variera med smaksatt couscous eller annat kött och grönsaker.
2 portioner
2 dl stark korv i bitar
Recept 2 portioner cous cous
1 dl torkad broccoli
1 msk frystorkad lök
1 dl cashewnötter eller valnötter
Koka upp 5 deciliter vatten. Tillsätt allt och rör om några minuter, stäng av värmen och låt stå med lock fyra minuter. Klart.

Efterrätt 

Kräm med torkad frukt eller bär med vaniljsås

2 portioner
100 gram torkad frukt som katrinplommon, äppelringar eller annan torkad frukt - blanda gärna
1 msk potatismjöl
Socker efter smak
1 pkt vaniljsås
Koka torkad frukt i vatten smaka av med några msk socker. Tillsätt potatismjöl, låt tjockna samt späd med vatten till önskad tjocklek. Koka vaniljkräm i en annan kastrull. Gott med biscottis, mandelskorpor eller liknande.  

Plattbröd

Köp färdig valfri brödmix. Följ anvisningar på paket. Eller blanda mjöl och jäst själv. Du kan jäsa i en täckt kastrull. Dela upp i bullar med en golfbollsstorlek och kavla ut 0,5 centimeter tunt med vattenflaska på folie. Gnid in med olivolja och grädda gyllenbrunt i panna på båda sidor. Pudra gärna över lite salt och vitlökspulver.

Några tips på färdig friluftsmat

Färdig frystorkad mat smakar kanske inte så gott hemma men ute i naturen hjälper aptiten till att höja smakupplevelsen till en helt ny nivå - det mesta smakar alltså riktigt gott. Några billigare tips än de färdiga rätterna är: 

  • Frystorkade rätter med pasta är ofta billiga
  • Nudlar med buljongpåse
  • Såser (att blanda i pasta) och soppor
  • Choklad, nötter och torkad frukt
  • Pulvermos. Finns även lite bättre torkat potatismos som är mer potatisflingor som är bra. Gott att blanda i pulvermos är ex. torkad lök, torkad gräslök, soltorkade tomater, torkad ost och torkat grovhackat kött ex. beef jerky. 

Flera affärer och webshoppar säljer frystorkat mat. Exempelvis Naturkompaniet och Friluftsmat har ett stort sortiment liksom Addnature.

Några märken på frystorkad mat jag testat:

Mountain House - frystorkad från USA som är rätt prisvärd (80 kr). Neutral i smakerna och kan piggas upp med mer kryddor speciellt salt och peppar.

Real Turmat - den godaste frystorkade maten enligt mitt tycke - mycket god och mättande men dock lite dyrare - runt hundringen. Smakar som "riktig" lagad mat.

Orifo - prisvärd runt 60 kr och god mat. OBS ej frystorkad utan en mjukkonserv som värms. Smakar bra men nackdelen är att den är tyngre. Funkar på kortare turer om vikten inte är prioriterad. 

24 Hour Meals är billigast vad jag sett och kostar runt 45-50 kr. Smakar ok. 

Blå band har också en serie frystorkad mat som kostar runt 80 kr portionen. Deras riscurry och flera andra rätter är helt ok. 

Trek N Eat - frystorkad mat av god kvalitet. Har ej smakat denna. 

Boktips:


Torka mat

Torka mat av Eric Tornblad. Torka mat : gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och bär. Inspiration och tips på mat för camparen och vandraren. Gör menyn på vandringen lite mer spännande än all dyr frystorkad mat.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer