Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller är ute med båten. Här kommer några friluftsrecept och tips på friluftsmat.

Olika hemtorkad mat till vandring och friluftsliv i påsar.
Olika hemtorkad mat till vandring och friluftsliv i påsar. Torkad kycklingfilé, kalkonbacon, vanlig bacon, lök, zucchini och vitkål.

Torka mat själv och gör din egen friluftsmat och turmat. Sedan är det bara att sätta upp friluftsköket och koka med vatten.

Friluftsmat är ofta en jakt på lätt, energirik och hållbar mat. God måste den givetvis också vara. Samt vara enkel att laga. För att spara bränsle ska den bli snabbt klar. Torkad mat i små bitar eller pulver - gärna lagad och sedan torkad i förväg - är därför att föredra. Maten blöts sedan upp och lagas i kokande vatten. Till detta får man gärna tillsätta extra energi som olja, nötter och choklad.

Köpa färdig mat

Färdig frystorkad mat är dyr men ofta rätt god - i alla fall ute i det fria med aptiten på topp. Viktigast är dock att den är lätt att bära och närande. Frystorkad friluftsmat kan dock bli dyr och tråkig i längden. Och en frystork har ingen hemma. Men att torka på vanligt vis funkar med många ingredienser och rätter.

Det kan vara både roligt och ekonomiskt att förbereda sin egen mat med det som finns att tillgå. Förbered och packa det hemma. Med lite fantasi och goda råd kan man få en riktigt trevlig gastronomisk upplevelse i det fria.

Min variant på pasta Carbonara med tunn spagetti - capellini och mer grönsaker som paprika, purjolök och persilja.
Min variant på pasta Carbonara med tunn spagetti - capellini och mer grönsaker som paprika, purjolök och persilja.

I friluftsmatens värld är inte utseendet på maten prio ett - det är mycket annat som aptit, utsikten, upplevelsen, näringsinnehåll och inte minst vikten på maten som är viktigt. En god och snabb variant pasta carbonara med 145 gram vikt och 15 kr portionen. Numer finns det rätt mycket frystorkade ingredienser att köpa färdigt ex från Friluftsmat.

Tips är att köpa enstaka torkade ingredienser som ex. grönsaksmix, torkad lök, helmjölkspulver, äggpulver, gräddpulver, frukt, potatis, lök, morötter, torsk med mera. Det kostar en del men blir ändå billigare än att köpa färdiga rätter och du vill blanda dina egna portionsförpackningar ex. med pulvermos, pasta, snabbris, nudlar, kryddor, såspulver med mera. Vips så har du egna goda frystorkade rätter.

Vidare finns torkat kött som beef jerky att hacka i rätter, äggpulver till omelett och pannkakor, mjölkpulver till mjölk, gräddpulver till krämiga såser, pannkaksmix till frukostpannkakor, torkade bär till gröt med mera.

Gillar man bröd och kakor så kan man köpa de färdiga mixar som finns och som bara behövs blandas med vatten.

Mina anteckningar på mat från senaste vandringen

För att du ska få lite inspiration och tips på hur man kan planera maten en vandring kan jag berätta om min senaste vandring. Detta är bara vad jag gjorde och man kan göra på många andra vis och ta med den mat man gillar. Tänk dock på att det ska bäras i ryggsäcken också. Kolla vad som finns att köpa längs vägen innan.

Vi gick på Kungsleden fem dagar mellan Kvikkjokk och Saltaluokta med topptur till Skierfe-klippan. För att inte bära så mycket så köpte vi en del mat halvvägs i Aktse stugan som hade affär. Jag hade då med ett minikök till fika och kaffe samt nödmat och en mattermos med mat som värmdes på morgonen till lunch. Vidare snacks och godis för 2 dagar.

  • Kaffepulver och te-påsar.
  • Mjölkpulver till frukost och matlagning.
  • Havregryn och rågflingor
  • Socker och kanel blandat till frukost.
  • Salt
  • Nudlar som nödmat.
  • Torkad mat - bra var bacon, kalkonbacon, zucchini, morötter, lök, nässlor, aubergine att piffa till den vanliga maten med. De hade bland annat konserver att köpa som jag tillsatte extra grönsaker i.
  • Ett paket lufttorkad skinka, salami, Baby-bel och smältost President - allt håller länge oöppnat.
  • Godis för några dagar - Dumlekolor, Geisha, minikexchoklad samt rischoklad.
  • Mix av Lindt mjölkchoklad med nötter, russin, pistage, jordnötter.
  • Kex - Orios.
  • Knäckebröd och riskakor.
  • Mjukt tunnbröd.
  • Smör - håller bra.
  • Chokladmousse och hallonmousse på pulver som efterrätt. Mjölkpulver att laga dessa. Kex till.
  • Pannkakspulver med mjölkpulver för en festlig frukost. Smör till samt socker. Plockade blåbär till.
  • Hade med en rätt med råris 10 minuters koktid, curry, mjölkpulver, smör, torkad soja, torkad aubergine, chiliflakes och kokosflakes. Här skulle man kunna ha med torkad kyckling också.
  • En rätt av pastaskruvar och carbonara på påse samt riven ost på burk, torkad persilja, torkad vitlök och salt. Torkat bacon till.
  • Köpte tortellini och hade till torkad svamp samt ostpulver. Lufttorkad skinka vid sidan. Grönsaksröra av torkade grönsaker som lök, nässlor, morot och zucchini blandat med en påse Bolognese- pulver tomatsås.
  • Till mattermost hade vi makaroner med ostsås och kalkonbakon till. Köpt Bullens korv och pulvermos. Köpt gulash med mjukt tunnbröd och mjukostmackor. Köpt grönsakssoppa med extra nässlor, morot och zucchini.

Lunch på Skierfe klippan.
Lunch på Skierfe klippan - det blev varm gulash och tunnbrödsrullar med smältost. Efter 4 timmars vandring upp och med den utsikten smakade det mycket bra.

Torka själv

Att torka mat själv är inte så svårt som man tror. Sedan är det en smaksak och lite övning att få det att bli gott och veta vad som passar ihop.

En regel är att torka mat med så lite fett som möjligt. Då håller den sig bättre. Olja och/eller smör kan man ta med separat.

Flera ingredienser finns att köpa färdigt som torkad vara ex. banan, äpplen, lök, vitlök, pulvermos, torkat kött (beef jerky), mjölkpulver med mera.

Har du en torkmaskin så går det utmärkt att använda den och följa dess anvisningar. Ska du torka mycket och ofta kan det vara lönt att köpa en riktig torkmaskin. De är mycket bra och säkrare i temperaturen än många ugnar.

Torka ingredienser eller hela rätter

För att torka själv kan du gå tillväga flera sätt:

  1. Antingen lagar du maten som vanligt, delar upp den i småbitar och sprider ut att torka på en långpanna.
  2. Eller torkar du ingredienser separat. Då fungerar det även utmärkt att använda en torkmaskin. Exempelvis ärtor och bacon som sedan blandas hemma med pulvermos.

Här finns mycket plats för kreativitet. Och mina rätter är förslag. Det går givetvis att ta med sig rätter gjorda av båda teknikerna. Eller bara piffa upp köpta färdigrätter och komplettera med extra torkade grönsaker och kött som bacon-snacks.

Matpack Trött på att betala 90 spänn för en påse tråkigt frystorkat? Att torka själv är inte så svårt. Dessutom kan du ta med dina egna favoriter. Här riscurry i påse klar att koka med vatten.

De torra ingredienserna till recepten kan blandas hemma i påsar. Sedan kan man skriva på påsen om man vill - när man planerat att den ska ätas samt eventuellt hur mycket vatten och andra ingredienser som ska till.

Hållbarhet

  • Torkade blandade rätter och animaliska produkter håller sig cirka 1-2 veckor.
  • Svamp och torkade grönsaker har lång hållbarhet. Under längre tid kan dessa förvaras i tygpåsar eller lufttäta burkar torrt och svalt.

Mitt råd är att torka och ta med ut inom kort samt äta upp det på vandringen. Till vandringen packar du maten i lufttäta påsar och/eller burkar.

Hållbarheten beror på vad du torkar - torkad frukt med mera som blir riktigt torrt och med lite fett kan ju hålla mycket länge. Torkat bacon och saker som innehåller mer fett håller inte så länge - räkna 1-2 veckor.

  • Hemtorkat blir såklart inte lika hållbart som frystorkat eller något från en tillverkare som torkat och kontrollerat sin produkt.

Luktar det ok, ser bra ut, har förvarats torrt och smakar ok så borde det gå att äta men är såklart alltid upp till var och en.

Friluftsfrukost

Mjölkpulver tycker jag är smidigt att ha med och blanda med vatten till mjölk.

Gröt

Förslag är att koka gröt med havregryn, rågflingor eller mannagryn.

I gröten kan man ha smulat torkat äpple, russin, nötter, kokosflakes eller kokosflingor, torkade lingon, torkade bär, kanel, socker, honung med mera om man vill.

Müsli

Valfri müsli passar utmärkt att ta med ut och är smidigt då du slipper koka gröt men är då en kall frukost istället för varm. Men även müsli kan blandas med hett vatten liknande gröt såklart. Servera blandad med mjölk på torrmjölk.

Du kan blanda en enkel müsli av havgregryn, rågflingor, mandel, russin, chiafrön, quinoa, solrosfrön och pumpafrön. Mest tar du billiga och nyttiga havregryn. Om du vill kan du rosta allt i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Tillsätt russin när muslin är rostad.

Här hittar du alla mina recept på müsli.

Chiafrukost

Gör en blandning av förslagsvis 1 dl chiafrön och 2 dl havregryn, vidare en halv dl pumpafrön och en halv dl nötter som cashewnötter och mandlar samt någon tsk kanel, en halv tsk vaniljsocker, 2 msk socker och 1 dl mjölkpulver (valfritt) och packa i en påse att ta med ut.

Innan frukost så blandar ca 2 dl av blandningen i en kopp eller skål med dubbelt så mycket kallt eller varmt vatten. Låt chian stå och svälla 20 minuter - gärna längre - men går även att äta efter några minuter. Gott som det är eller med mjölk på mjölkpulver och vatten. Räcker till ca 3 frukostar.

Gott i är även russin, torkade frukt, torkade bär, kokos eller andra nötter som jordnötter.

Torka i hemmaugn

  1. Sprid ut det du ska torka på en plåt med bakpapper eller folie.
  2. Sätt i 70 gradig ugn - helst varmluft - tills allt är helt torra (cirka 4-8 timmar). Vänd runt efter halva tiden och mot slutet och känn hur torrt det är samt torka då eventuellt lite till. Det ska vara helt torrt.
  3. Låt stå luftigt några timmar till. Varmluftsugn är att föredra med en vanlig ugn ställs luckan lite på glänt med en tesked emellan så att fukten lättare släpps ut.

Torka en hel eller halv plåt varje gång. Beräkna mängden som till vanlig mat. Du blir förvånad hur allt krymper. En medelstor morot blir torkad cirka två matskedar.

Torka tunt skivat kött som bacon

Här har jag valt bacon - funkar även med kalkonbacon eller pancetta. Du kan också torka skivor av rökt skinka, salami, rostbiff eller hamburgerkött på samma sätt men det behöver ej stekas först som jag gjort nedan med baconet.

  • Baconet kan du sedan ha som "jerkys" och tillbehör att tugga på som de är till maten eller som snacks. Håller i ca 2 veckor.
  • De kan även krossas och koka med i rätter som pasta med mjölkpulver, vitlökspulver, lökpulver, svartpeppar, riven ost på burk och salt.
  1. Sätt ugn på 70 grader varmluft.
  2. Stek baconskivorna knapriga.
  3. Lägg upp på hushållspapper.
  4. Torka i 4-8 timmar. Vänd gärna runt och känn på det när det gått några timmar. När köttet är helt torrt kan du lägga det i lufttät påse, burk eller vacumförpacka det i hela bitar eller krossa till småbitar.

Torkade grönsaker

Torkade grönsaker kan man antingen ha att späda färdigrätter och frystorkat med för att få i sig lite mer grönsaker och variera den något enahanda smaken på sådana rätter. Eller enligt tycker samt att blanda goda rätter helt på egen hand.

  • Gul lök, vitkål, zucchini, paprika, aubergine går att dela i bitar eller strimla och torka direkt utan förkokning enligt nedan.
  • Ärtor, broccoli, blomkål, potatis, rotselleri, palsternacka passar bäst att förkoka innan och torka enligt nedan.
  1. Skala och skär grönsakerna i strimlor, tärningar eller slantar.
  2. Koka upp dem i vatten nästan helt mjuka - se ovan om det behövs - gäller typ rotfrukter. Häll av. Låt ånga av.
  3. Sätt ugn på 70 grader varmluft. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie.
  4. Torka i 4-8 timmar. Vänd gärna runt och känn på det när det gått några timmar.

Torkade bär och frukt

  1. Sätt ugn på 70 grader varmluft.
  2. Skär i tunna mindre bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller folie.
  3. Torka i 4-8 timmar. Vänd gärna runt och känn på det när det gått några timmar.
  • Äpple, matbanan, vanlig banan, lingon, blåbär, hallon, urkärnade körsbär och liknande blir extra bra.
  • Dessa torkade äppelringar, torkade äpplen i bitar eller äppelchips passar mycket bra att ta med ut.

Torkad-morot Torkad mat tar lite plats och väger nästan ingenting. Så här mycket blir det kvar av en morot.

Torkad köttfärs eller kycklingfilé

  1. Sätt ugn på 70 grader varmluft.
  2. Stek köttfärsen eller kycklingfiléen helt klar. Använd inget fett men gärna en teflonpanna.
  3. Låt svalna och skär i småbitar. Lägg upp på hushållspapper och låt suga åt sig fett.
  4. Lägg sedan på plåt med bakplåtspapper eller folie.
  5. Torka i 4-8 timmar. Vänd gärna runt och känn på det när det gått några timmar.
  • För veganer och vegetarianer finns färdigt torkat sojaprotein som funkar utmärkt att ta med ut istället.

Några förslag rätter som passar till frilufts- och vandringsmat

Pasta Carbonara
En variant på pasta carbonara med mer torkade grönsaker och tunn pasta som kokar klart på 6 minuter.

Vegetarisk pasta Bolognese
En variant på vegetarisk pasta Bolognese med mer torkade grönsaker och tunn pasta som kokar klart på 6 minuter. Med torkade morötter, purjolök, tomater, vitlöksflakes, chili, persilja, basilika, rosmarin, svartpeppar, riven ost, salt, capellini spagetti, torrmjölk och en påse vegetarisk bolognese pastasås-mix.

Vegetarisk currygryta med ris
Sojabitar och ris smaksatt med curry, torkad purjolök, morot, papria, garam masala, russin, rostad lök och annat gott.

Chili sin Carne
En variant på Chili con Carne med sojafärs istället för köttfärs. Sojafärs ger bra med protein, väger lite och har lång hållbarhet samt passar utmärkt som chiligryta.

Nudlar Tikka Masala
En variant på snabbnudlar med sojafärs, grönsaker och Tikka Masala kryddning i lite krämigare sås med mjölkpulver och kokosmjöl.

Tomatgryta med sojafärs och pasta
En variant baserad på tomatsoppa med pasta, snabbmakaroner, sojafärs och grönsaker.

Mos med bacon och ärtor

2 portioner

  • Pulvermos, två portioner
  • 1 dl torkat bacon
  • 1 dl torkade morötter

Koka upp 5 dl vatten med morötterna - låt koka i fem minuter. Tillsätt mos och rör om. Ät bacon till. Kan varieras med rotmos och smaksatt mos samt andra grönsaker.

Makaroner diablo

2 portioner

  • 1 dl torkad smulat bacon, stark korv, kött eller sojaprotein
  • 3 portioner snabbmakaroner, ca 4 dl
  • 1 dl torkade morötter
  • 1 msk frystorkad lök eller lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver (valfritt)
  • 2 krm cayennepeppar
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré eller en påse Bolognese kryddblandning

Koka makaroner i 5 deciliter vatten med de torkade ingredienserna. Häll av lite av vattnet och blanda i olivolja, tomatpuré samt smaka av med salt, socker och peppar.

Riscurry

2 portioner

  • 1 dl torkad kycklingfilé eller sojaprotein.
  • 2 portioner parboiled råris, basmati- eller snabbris, ca 2 dl. 10 minuters koktid.
  • 6 msk mjölkpulver
  • 1 dl torkade ärtor
  • 0,5 dl bananchips
  • 0,5 dl torkat hackat äpple
  • 2 msk frystorkad lök
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1-2 tsk curry
  • 0,5 dl jordnötter

Blanda en liter vatten med kyckling, mjölkpulver, ris, ärtor, banan, äpple, lök, cayennepeppar och curry. Låt koka i 10 minuter. Strö över jordnötter till servering.

Tortellini med bacon och ost

En riktig smaskig festmiddag. Sojagrädde smakar nästan som vanlig grädde men håller sig mycket länge utan att behöva förvaras i kylen. Ädelost på tub, lagrad ost som parmesan eller ostpulver på burk kan du också ta med ut och håller också länge utan kyl. 2 portioner

  • 1 påse tortellini (valfri sort), 250 gram
  • 1 dl torkat bacon
  • 1 pkt sojagrädde eller 1 dl mjölkpulver
  • 100 gram ädelost på tub, 1 dl riven parmesan eller ostpulver på burk

Koka tortellini i vatten så att det täcker. Häll av lite av vattnet och tillsätt sojagrädde. Använder du mjölkpulver så häll ej av vattnet utan tillsätt mjölkpulver och rör runt. Tillsätt ost och rör runt. Servera med bacon till - i bitar eller smula över. Kan smakas upp med torkad gräslök, persilja, vitlökspulver och svartpeppar.

Couscous med stark korv och broccoli

Torkatkott Allt kan torkas. Här köttfärs, kyckling, bacon och renstek.

Variera med smaksatt couscous eller annat kött och grönsaker. 2 portioner

  • 2 dl stark korv i bitar eller salami
  • Recept 2 portioner couscous, 1,5 dl
  • 1 dl torkad broccoli
  • 1 msk frystorkad lök eller hemtorkad lök
  • 1 dl cashewnötter eller valnötter

Koka upp 5 deciliter vatten. Tillsätt allt och rör om några minuter, stäng av värmen och låt stå med lock fem minuter. Klart.

Efterrätter

Kräm med kräm

Koka en kräm på torkad frukt, socker och potatismjöl som kan blandad i påse innan. Till det kan du ha en vaniljkräm på färdigt köpt vaniljsås-pulver. Kan toppas med pumpafrön och valnötter. Även gott med smulade kakor över som havrekakor, finska pinnar, mandelskorpor eller liknande. 2 portioner

  • 100 gram torkad frukt som katrinplommon, äppelringar, aprikoser eller annan torkad frukt eller bär - blanda gärna
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 msk socker eller efter smak
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • Kallrörd vaniljkräm: 0,5 dl snabb Marsan blandat med 0,5 dl mjölkpulver

Blanda en påse med torkad hackad frukt med socker, vaniljsocker och potatismjöl att ta med ut. Koka upp ca 2 dl vatten och rör i frukt-, socker och potatismjölblandningen. Rör om och koka ihop samt låt tjockna. Späd eventuellt med mer vatten till önskad tjocklek.

Laga en vaniljkräm genom att kallröra blandningen av snabb Marson pulver och mjölkpulver i en skål med några msk efter hand tills den tjocknar lagom i en skål. Låt stå någon minut. Servera krämen med krämen samt eventuellt mer toppings enligt ovan.

Hembakt bröd

Ett tips för kortare utflykt är att köpa en färdig valfri brödmix. Följ anvisningar på paket. Eller blanda mjöl och jäst själv samt ta med ut i en påse. Gott är även laggbröd eller pinnbröd.

Du kan jäsa brödet i en täckt kastrull. Dela upp i bullar med en golfbollsstorlek och kavla ut 0,5 centimeter tunt med vattenflaska på folie. Gnid in med olivolja och grädda gyllenbrunt i panna på båda sidor. Pudra gärna över lite salt och vitlökspulver.

Har du en Dutch oven - gjutjärnspanna - så kan du grädda bröd i pannan över eller i glöden med locket på - akta så det ej bränns i botten bara.

Gott med smör till samt sylt. Smör och sylt kan man ta med ut då det håller länge - flera dagar - i en burk. Mycket kalorier också som kan behövas när man vandrar.

Några tips på färdig friluftsmat

Färdig frystorkad mat smakar kanske inte så gott hemma men ute i naturen hjälper aptiten till att höja smakupplevelsen till en helt ny nivå - det mesta smakar alltså riktigt gott. Några billigare tips än de färdiga rätterna är:

  • Frystorkade rätter med pasta är ofta billiga.
  • Nudlar med buljongpåse.
  • Pulversåser och pulversoppor. Kan drygas ut med linser, ris, pasta och nudlar.
  • Choklad, nötter och torkad frukt.
  • Pulvermos, rotmos och sötpotatismos. Finns även lite bättre torkat potatismos som är mer potatisflingor som är bra. Gott att blanda i pulvermos är ex. torkad lök, torkad gräslök, soltorkade tomater, torkad ost och torkat grovhackat kött ex. beef jerky.

Flera affärer och webshoppar säljer frystorkat mat. Exempelvis Naturkompaniet och Friluftsmat har ett stort sortiment liksom Addnature.

Några märken på frystorkad mat jag testat:

Mountain House - frystorkad från USA som är rätt prisvärd (80 kr). Neutral i smakerna och kan piggas upp med mer kryddor speciellt salt och peppar.

Real Turmat - den godaste frystorkade maten enligt mitt tycke - mycket god och mättande men dock lite dyrare - runt hundringen. Smakar som "riktig" lagad mat. Runt 90 kr.

Orifo - prisvärd runt 60 kr och god mat. OBS ej frystorkad utan en mjukkonserv som värms. Smakar bra men nackdelen är att den är tyngre. Funkar på kortare turer om vikten inte är prioriterad.

24 Hour Meals är billigast vad jag sett och kostar runt 45-50 kr. Smakar ok.

Blå band har också en serie frystorkad mat som kostar runt 80-90 kr portionen. Deras riscurry och flera andra rätter är helt ok.

Trek N Eat - frystorkad mat av god kvalitet. Har ej smakat denna.

Boktips


Torka mat

Torka mat av Eric Tornblad. Torka mat : gör din egen friluftsmat och ta vara på svamp, frukter och/recept/kex-med-fron-och-majsmjol bär. Inspiration och tips på mat för camparen och vandraren. Gör menyn på vandringen lite mer spännande än all dyr frystorkad mat.

Fler recept

Jag har många fler recept som passar till vandring och utflykt som kokkaffe, pinnbröd, muslibars och energigodis, laggbröd, frökex, rövargodis, grillade bananer, cevapcici, korv med bröd eller köttfärs i pitabröd.

Svenska Friluftsdagen

Fira Svenska friluftsdagen den 29 april.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-05-03

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Recept: