Granola med äppeljuice

Introduktion och förberedelse

Granola är en väl rostad musli med havregryn och annat gottis smaksatt med koncentrerad äppeljuice.

Grunden är nyttiga och billiga havregryn. Sedan kan man ta lite vad man har och gillar av gryn, frön, nötter, torkad frukt och torkade bär samt sötning och kryddning.

Jag tog knapriga pumpafrön, billigare solrosfrön, chiafrön, mandlar, russin samt smakade av med lite kanel, kardemumma och råsocker på slutet.

Serveringsförslag

Granola och musli är gott med fil, yoghurt eller mjölk som frukost, mellanmål, brunch, på kvällen eller lätt lunch.

Portionsberäkning

Jag brukar ta 1 - 1,25 dl granola på min filmjölk. Nedan recept räcker då till 30-25 portioner.

Tips

Bakplåtspappret kan du spara och använda igen till fler gånger eller något annat.

Varianter

  • Jag behöll mandlarna hela men man kan även hacka dem grovt om man önskar det.
  • Dinkelflingor, boveteflingor och rågflingor passar också bra i granolan.
  • Dadelbitar, tranbär, hela linfrön, kokos, torkat äpple med mera kan man också ha i. Här är fler tips på saker som passar i musli.
  • Med flytande honung, råsocker och mer äppeljuice får du en sötare granola om du gillar det.
  • Du kan även rosta granol utan äppeljuice som denna granola med honung och dadlar.

Granola med äppeljuice i burk, i frukostskål samt på ugnsplåt.
Granola med havregryn, mandlar, solrosfrön och pumpafrön som får god smak av koncentrerad äppeljuice. Jag gillar att smaka upp granolan med lite russin, kanel, kardemumma och råsocker.

3 liter granola med äppeljuice

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 15 dl havregryn
  • 2 dl koncentrerad äppeljuice
  • 150 gram pumpafrön
  • 2 dl solrosfrön
  • 1/2 dl chiafrön
  • 200 gram mandlar
  • 250 gram russin
  • 2 tsk mald kanel (valfritt)
  • 2 tsk mald kardemumma (valfritt)
  • 4 msk råsocker, flytande honung, farinsocker eller strösocker (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Dela upp havregryn, pumpafrön, solrosfrön, chiafrön och mandlar i två långpannor med bakplåtspapper under.
  3. Fördela över äppeljuicen. Arbeta ihop till en grynig massa. Sprid ut i ett jämnt lager.
  4. Rosta granolan i 30-35 minuter. För att granolan ska rostas jämnt så tar du ut och vänder runt den 2-3 gånger samt byter plats på plåtarna i ugnen.
  5. Ta ut och låt svalna.
  6. Fördela över russin.
  7. Häll upp i en eller två behållare. Två 3-liters ziplock plastpåsar tycker jag är bra till granolan. Men man kan också ta plast eller glasburkar. Se till att de kan förslutas tätt bara så att granolan håller sig knaprig.
  8. Smaka på granolan och tillsätt kanel, kardemumma och mer sötning om du önskar det i form av råsocker, flytande honung, farinsocker eller strösocker.
  9. Nu är granolan klar att serveras. Kan förvaras någon månad väl försluten i skafferiet.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-07