Grillad köttfärs i bröd

Introduktion och förberedelse

Grillad köttfärs i bröd. Här med platta Libabröd som du slår in köttfärsen till en slags rulle - en slags kebabrulle på friluftsvis. Ett alternativ till grillkorven. Man kan även ta pitabröd, tortillabröd, tunnbröd eller annat tunnbröd.

Kläm fast köttfärsen i en korv på en pinne eller grillspett. Grilla runt om över öppen glöd eller på utegrill.

Bred först ut lite majonnäs eller vitlökssås, chilisås som Sriracha på brödet och sedan kött; toppa med blandsallad, tomat, hackad bladpersilja och strimlad rödlök. Rulla ihop och njut.

Varianter

Annat gott i är tärnad gurka, finstrimlad rödkål, babyspenat, strimlad isberssallad med mera. Hummus passar också i som sås.

Istället för köttfärs kan du grilla halloumi (vegetariskt) eller hälften av varje - vilket blir mycket gott. Eller grilla tärnade grönsaker på spett som paprika, zucchini och aubergine.

I ugnen

Man kan också grilla i ugnen. Sätt då ugnen på max värme och ugnsgrilla köttfärsen fastklämd i rulle på spett på ett ugnsgaller över en djup långpanna med folie i botten. Vänd när de börjar få färg. Pensla med lite olja.

4 portioner grillad köttfärs i bröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs - nötfärs
  • 2 tsk falafelkrydda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 platta arababiska tunnbröd som ex. Libabröd
  • 1/2 dl Sriracha chilisås
  • 200 gram majonnäs, en tub
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 65 gram blandsallad
  • 1 rödlök
  • 1 pkt små tomater som cocktailtomater, 250 gram

Tillagning

  1. Blanda köttfärsen i en bunke med pressad vitlök, svartpeppar, salt och falafelkrydda. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn. Eller forma och trä på spett och ha i kylen.
  2. Skölj sallad. Skala och strimla rödlök. Skölj tomater och dela dem i halvor eller tärningar. Skölj och hacka bladpersilja. Skär bröd i halvor eller fjärdedelar. Packa allt för picknick.
  3. Tänd en brasa och fixa glöd eller grilla på utegrill. Man kan också grilla i en vanlig ugn - se ovan.
  4. Dela upp köttfärsen i 8 delar och forma likt korvar ca 15 cm långa runt grillspett. Har du små grillspett kan du ta två spett. Platta stora stålspett funkar också bra.
  5. Grilla köttfärsen runt om några minuter tills den får färg. Eftersom det är nötfärs är det ingen fara om den inte blir helt genomstekt men det är ändå målet.
  6. Värm och grilla bröden.
  7. Servering: Bred ut några msk majonnäs och någon tsk Sriracha i botten på en bit bröd, kläm fast köttfärsen, lägg på lite sallad, tomat, persilja och rödlök. Rulla ihop och ät.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.