Grillad köttfärs i bröd

Introduktion och förberedelse

Grillad köttfärs i bröd. Här med platta Libabröd som du slår in köttfärsen till en slags rulle - en slags kebabrulle på friluftsvis.

Ett alternativ till grillkorven.

Kläm fast köttfärsen i en korv på en pinne eller grillspett. Grilla runt om över öppen glöd eller på utegrill.

Här har jag använt nötfärs. Använder du blandfärs eller fläskfärs så måste den stekas väl så den är helt genomstekt.

Bred först ut lite majonnäs eller vitlökssås, chilisås som Sriracha på brödet och sedan kött; toppa med blandsallad, tomat, hackad bladpersilja och strimlad rödlök. Rulla ihop och njut.

Varianter

  • Man kan även ta pitabröd, tortillabröd, tunnbröd eller annat tunnbröd.
  • Annat gott i är tärnad gurka, finstrimlad rödkål, babyspenat, strimlad isberssallad med mera. Hummus passar också i som sås.
  • Istället för köttfärs kan du grilla formbar sojafärs eller halloumi (vegetariskt) eller hälften av varje - vilket blir mycket gott.
  • Eller grilla tärnade grönsaker på spett som paprika, zucchini och aubergine.

I ugnen

Man kan också grilla i ugnen. Sätt då ugnen på max värme och ugnsgrilla köttfärsen fastklämd i rulle på spett på ett ugnsgaller över en djup långpanna med folie i botten. Vänd när de börjar få färg. Pensla med lite olja.

4 portioner grillad köttfärs i bröd

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram nötfärs
  • 2 tsk falafelkrydda eller 1 tsk mald spiskummin och 1 tsk mald koriander
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 platta arababiska tunnbröd som ex. Libabröd
  • 1/2 dl Sriracha chilisås
  • 200 gram majonnäs, en tub
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 65 gram blandsallad
  • 1 rödlök
  • 1 pkt små tomater som cocktailtomater, 250 gram

Tillagning

  1. Blanda köttfärsen i en bunke med pressad vitlök, svartpeppar, salt och falafelkrydda eller mald spiskummin och mald koriander. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn. Eller forma och trä på spett och ha i kylen.
  2. Skölj sallad. Skala och strimla rödlök. Skölj tomater och dela dem i halvor eller tärningar. Skölj och hacka bladpersilja. Skär bröd i halvor eller fjärdedelar. Packa allt för picknick.
  3. Tänd en brasa och fixa glöd eller grilla på utegrill. Man kan också grilla i en vanlig ugn - se ovan.
  4. Dela upp köttfärsen i 8 delar och forma likt korvar ca 15 cm långa runt grillspett. Har du små grillspett kan du ta två spett. Platta stora stålspett funkar också bra.
  5. Grilla köttfärsen runt om några minuter tills den får färg. Eftersom det är nötfärs är det ingen fara om den inte blir helt genomstekt men det är ändå målet.
  6. Värm och grilla bröden.
  7. Servering: Bred ut några msk majonnäs och någon tsk Sriracha i botten på en bit bröd, kläm fast köttfärsen, lägg på lite sallad, tomat, persilja och rödlök. Rulla ihop och ät.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-26