Grillad köttfärs i bröd
Introduktion och förberedelse
Grillad köttfärs i bröd. Här med platta Libabröd som du slår in köttfärsen till en slags rulle - en slags kebabrulle på friluftsvis. Ett alternativ till grillkorven. Man kan även ta pitabröd, tortillabröd, tunnbröd eller annat tunnbröd.
Kläm fast köttfärsen i en korv på en pinne eller grillspett. Grilla runt om över öppen glöd eller på utegrill.
Bred först ut lite majonnäs eller vitlökssås, chilisås som Sriracha på brödet och sedan kött; toppa med blandsallad, tomat, hackad bladpersilja och strimlad rödlök. Rulla ihop och njut.
Varianter
Annat gott i är tärnad gurka, finstrimlad rödkål, babyspenat, strimlad isberssallad med mera. Hummus passar också i som sås.
Istället för köttfärs kan du grilla halloumi (vegetariskt) eller hälften av varje - vilket blir mycket gott. Eller grilla tärnade grönsaker på spett som paprika, zucchini och aubergine.
I ugnen
Man kan också grilla i ugnen. Sätt då ugnen på max värme och ugnsgrilla köttfärsen fastklämd i rulle på spett på ett ugnsgaller över en djup långpanna med folie i botten. Vänd när de börjar få färg. Pensla med lite olja.
Tillagning
- Blanda köttfärsen i en bunke med pressad vitlök, svartpeppar, salt och falafelkrydda. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn. Eller forma och trä på spett och ha i kylen.
- Skölj sallad. Skala och strimla rödlök. Skölj tomater och dela dem i halvor eller tärningar. Skölj och hacka bladpersilja. Skär bröd i halvor eller fjärdedelar. Packa allt för picknick.
- Tänd en brasa och fixa glöd eller grilla på utegrill. Man kan också grilla i en vanlig ugn - se ovan.
- Dela upp köttfärsen i 8 delar och forma likt korvar ca 15 cm långa runt grillspett. Har du små grillspett kan du ta två spett. Platta stora stålspett funkar också bra.
- Grilla köttfärsen runt om några minuter tills den får färg. Eftersom det är nötfärs är det ingen fara om den inte blir helt genomstekt men det är ändå målet.
- Värm och grilla bröden.
- Servering: Bred ut några msk majonnäs och någon tsk Sriracha i botten på en bit bröd, kläm fast köttfärsen, lägg på lite sallad, tomat, persilja och rödlök. Rulla ihop och ät.