Energigodis eller Powerbars med havregryn

Introduktion och förberedelse

Baka egna energigodis med billiga och näringsrika havregryn som grund blandat med nötter, frön och torkad frukt.

I dessa powerbars är det förutom havregryn en del grädde, honung, kokosflingor, mandel, hasselnötter, aprikos, fikon, jordnötter, russin, solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön och lite socker i smeten.

Vill du ej ha i havregryn eller grädde i så kan du göra denna variant på energigodis med enbart nötter, frön och torkad frukt samt äggvita och honung som binder ihop det.

Baka en plåt med "powersmet" och skär i bitar till energibars när den är varm. Låt svalna.

Slå in barsen i folie om du vill ha att ta med en och en. Eller förvara i en ziplock eller burk med lite bakplåtspapper mellan. Går också bra att frysa in.

Veganska powerbars

Byt grädden mot havregrädde, kokosgrädde eller sojagrädde samt honung mot agavesirap.

Annat gott i

Torkad frukt och bär som dadlar, tranbär, blåbär, lingon eller äpplen.

Nötter som valnötter, paranötter, pekannötter eller cashewnötter funkar också.

Kryddor som kanel, ingefära, kardemumma eller kakao och vaniljsocker.

Byta all eller hälften av grädden mot kokosgrädde. Eller ta i hälften jordnötssmör - justera då med vätska så du får en formbar smet.

ca 27 powerbars med havregryn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl honung
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mandel
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl hackad torkad aprikos
  • 1 dl hackade fikon
  • 5 dl havregryn
  • 1,5 dl russin
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl kokos

Tillagning

  1. Ta en stor kastrull och koka ihop grädde, socker och honung i ca 15 minuter. Rör då och då.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Hacka nötterna grovt för hand eller i en matberedare.
  4. Lägg i en stor skål.
  5. Hacka aprikoser och fikon grovt och tillsätt dem.
  6. Mät upp havregryn, russin, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön och kokos i skålen och blanda runt.
  7. Rör i den varma gräddblandningen i skålen och blanda till en tjock grynig smet.
  8. Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt i ca 1 cm tjockt lager. Ett tips är att trycka ut degen med ett till bakplåtspapper över smeten så fastnar den inte i händerna.
  9. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  10. Ta ur plåten och skär i lagom portionsbitar.
  11. Låt svalna.
  12. Förvara i lufttät burk. Du kan slå in dem individuellt i folie.
E-mail
Medel: 4.6 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.