Vegetarisk Stroganoff med ris till vandring

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk Stroganoff med ris och sojabitar till vandring, tur och friluftsliv. 

Smaksatt med torkad paprika, purjolök, soltorkad tomat, vitlök, chili och en påse Stroganoff mix. 

Turmaten förbereds hemma och packas i påsar. Sedan plockar man ut och lägger sojabitarna i blöt någon timme innan man kokar ihop allt i ca 6 minuter.   

Serveringsförslag

  • Stroganoffen kan serveras som den är.
  • Gott är även att strö över lite rostad lök vid servering. Annat som passar är pumpafrön, cashewnötter och solrosfrön. 

Tips

Varianter

  • Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver. 
  • Gott i är även torkad morot eller annan torkad grönsaksmix. 
  • Köper eller tar du med sojagrädde, majs eller bönor på vandringen så kan du tillsätt det på slutet. 

Vikt och kostnad

Vikten blir ca 130-140 gram och kostnaden ca 15 kr per portion. 

Hållbarhet

Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst. 

Packtips

  • Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse. 
  • Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats. 
  • Du kan packa sojaproteinet i en påse vid sidan eller med de andra ingredienserna och sedan blötlägga sojabitarna i en extra påse, matkärl eller mattermos 1-2 timmar innan tillagningen. 

3 portioner vegetarisk Stroganoff till vandring

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 tim 6 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl snabbris, ex. Ben's Snabbris
  • 1 påse kryddmix Stroganoff 50 gram
  • 4 msk torkad paprika ex. från Friluftsmat
  • 2 msk torkad purjolök ex. från Friluftsmat
  • 1 dl torrmjölk
  • 2 dl sojabitar ex. från Biofood
  • 6 soltorkade tomater, EJ i olja
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm vitlöksflakes
  • 1/2 krm chiliflakes
  • 2 tsk torkad persilja
  • 2 tsk paprikapulver
  • BLÖTLÄGGNING: 0,5 dl vatten
  • TILLAGNING: 3,5 dl vatten
  • TOPPING: 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Mät upp alla ingredienser utan vatten i en bunke. Sojabitarna kan blandas med eller läggas i en påse vid sidan.
  2. Vänd runt så allt blandas.
  3. Fördela i tre plastpåsar till tre portioner.
  4. BLÖTLÄGGNING: Plocka ur sojabitarna ur blandningen. Eller ha dem vid sidan från början. Lägg i blöt i 0,5 dl vatten per portion i en påse, matkärl eller mattermos minst 1 timme upp till 3 timmar. Förslagsvis vid förmiddagsfikat till lunchen eller eftermiddagsfikat till kvällsmaten.
  5. TILLAGNING: Koka upp de blötlagda sojabitarna med blötläggningsvatten och 3,5 dl vatten per portion. Koka i 3 minuter.
  6. Tillsätt resten av grytan och koka i ytterligare 3 minuter tills riset är mjukt. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
  7. Gott på är sesamfrön och pumpafrön eller liknande.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept:

Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller...