Torkade äppelringar eller äppelsnacks

Introduktion och förberedelse

Hur du torkar egna äppelringar eller äppelsnacks av skivat äpple.

När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.

Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.

Serveringsförslag

  • Äppelringarna är också mycket gott som utflyktsmat, snacks eller vandringsmat.
  • Kan också hackas i bitar och kokas med i gröt som havregrynsgröt.
  • Mycket gott att ha smulade eller hackade i filen till frukost, frukostbowl, med kvarg eller hackade i musli.

Variant

Ett alternativ till att torka äpplen i rumstemperatur är att torka äpplen i tärningar eller bitar i ugnen. Då går det snabbare. Eller använd en torkmaskin och följ dess anvisningar.

40 torkade äppelringar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 stora äpplen
  • 1 msk salt
  • 1 msk citronsaft
  • 3 meter bomullssnöre eller långa träskaft

Tillagning

  1. Tvätta och skrubba äpplena.
  2. Tag bort växtdelar.
  3. Kärna ur dem.
  4. Skiva dem i ca 8 skivor vardera. Ett tips är att använda en mandolin.
  5. Lägg dem i en stor bunke med ca 1 liter vatten, salt och citronsaft i 10 minuter. Var försiktig så inte äppelringarna går sönder.
  6. Trä upp äppelringarna på snöret eller valfri sak som går att trä äppelringarna på exempelvis träskaft som jag använt på bilden.
  7. Häng upp äppelringarna inomhus. Fördela äppelringarna så det är lite luft mellan dem.
  8. Torka äppelringarna i minst några dagar. Känn på dem så de är torkade. De behåller lite fukt kvar och blir som sega bitar men ska vara torra.
  9. Förpacka i äppelringarna torrt och svalt i burk ex. honungsburk av glas med lock.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.