Torkade äppelringar eller äppelsnacks

Hur du torkar egna äppelringar eller äppelsnacks av skivat äpple. Mycket gott att ha smulade eller hackade i filen till frukost eller hackade i musli.

Äppelringarna är också mycket gott som utflyktsmat, snacks eller vandringsmat. Kan också hackas och blandas i havregrynsgröten.

När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.

Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.

Ett alternativ till att torka äpplen i rumstemperatur är att torka äpplen i tärningar eller bitar i ugnen. Då går det snabbare. Eller använd en torkmaskin och följ dess anvisningar.

40 torkade äppelringar

 • Förberedelse: 30 min
 • Tillagning: 1 dag 12 tim
 • Klart på: 1 dag 12 tim 30 min

Ingredienser

 • 6 stora äpplen
 • 1 msk salt
 • 1 msk citronsaft
 • 3 meter bomullssnöre eller långa träskaft

Tillagning

 1. Tvätta och skrubba äpplena.
 2. Tag bort växtdelar.
 3. Kärna ur dem.
 4. Skiva dem i ca 8 skivor vardera. Ett tips är att använda en mandolin.
 5. Lägg dem i en stor bunke med ca 1 liter vatten, salt och citronsaft i 10 minuter. Var försiktig så inte äppelringarna går sönder.
 6. Trä upp äppelringarna på snöret eller valfri sak som går att trä äppelringarna på exempelvis träskaft som jag använt på bilden.
 7. Häng upp äppelringarna inomhus. Fördela äppelringarna så det är lite luft mellan dem.
 8. Torka äppelringarna i minst några dagar. Känn på dem så de är torkade. De behåller lite fukt kvar och blir som sega bitar men ska vara torra.
 9. Förpacka i äppelringarna torrt och svalt i burk ex. honungsburk av glas med lock.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer