Torkade äppelringar eller äppelsnacks

Hur du torkar egna äppelringar eller äppelsnacks av skivat äpple. Mycket gott att ha smulade eller hackade i filen till frukost eller hackade i musli.

Äppelringarna är också mycket gott som utflyktsmat, snacks eller vandringsmat. Kan också hackas och blandas i havregrynsgröten.

När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.

Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.

Ett alternativ till att torka äpplen i rumstemperatur är att torka äpplen i tärningar eller bitar i ugnen. Då går det snabbare. Eller använd en torkmaskin och följ dess anvisningar.

40 torkade äppelringar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag 12 tim
  • Klart på: 1 dag 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 6 stora äpplen
  • 1 msk salt
  • 1 msk citronsaft
  • 3 meter bomullssnöre eller långa träskaft

Tillagning

  1. Tvätta och skrubba äpplena.
  2. Tag bort växtdelar.
  3. Kärna ur dem.
  4. Skiva dem i ca 8 skivor vardera. Ett tips är att använda en mandolin.
  5. Lägg dem i en stor bunke med ca 1 liter vatten, salt och citronsaft i 10 minuter. Var försiktig så inte äppelringarna går sönder.
  6. Trä upp äppelringarna på snöret eller valfri sak som går att trä äppelringarna på exempelvis träskaft som jag använt på bilden.
  7. Häng upp äppelringarna inomhus. Fördela äppelringarna så det är lite luft mellan dem.
  8. Torka äppelringarna i minst några dagar. Känn på dem så de är torkade. De behåller lite fukt kvar och blir som sega bitar men ska vara torra.
  9. Förpacka i äppelringarna torrt och svalt i burk ex. honungsburk av glas med lock.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer