Torkade nässlor, nässelpulver och nässelsalt
Torka blad av nässlor och gör nässelpulver och/eller nässelsalt.
Ett trevligt sätt att ta vara på nässlor som är hållbart. Gott att ha hemma eller ge bort som present.
Passar som krydda och i matlagning samt bakning.
Plocka små späda toppskott på nässlor. Undvik att plocka i väggrenen eller liknande.
Tillagning
- Skölj nässlorna och låt rinna av i ett durkslag. Torka lätt med lite hushållspapper.
- Sprid ut dem på ett ugnsgaller med en kökshandduk under. Se till att det är lite avstånd mellan gallret och kökshandduken - någon cm räcker. Lägg förslagsvis två pennor uppe och nere under gallret.
- Man kan även torka nässlorna i en torkmaskin om man har det.
- Låt nässelbladen torka några dagar på ett varmt, luftigt och torrt ställe. Det kan gärna komma sol på dem. Förslag är vid ett fönster med element under. Jag brukar balansera gallret på elementet och på en stolsrygg med luft under.
- Räkna 4-6 dagars torktid. Vänd runt bladen en gång om dagen.
- När nässlorna är helt torra så kan du spara dem i lufttäta burkar med lock eller påsar.
- Du kan mixa, mala eller smula sönder nässlorna till så fint pulver du önskar. Nässelpulvret kan förvaras i återanvända kryddburkar, burkar, glasburk med lock eller påsar.
- Vill du blanda nässelsalt så blandar du helt enkelt nässelpulvret med salt. Jag körde nässelpulver och salt i mixern några sekunder så det blev väl blandat men det är valfritt. Förvaras torrt i burk med lock eller kryddburk.
Framförhållning
Det tar några dagar att torka bladen och man får vända på dem då och då.
Användning
Nässelpulver är hållbart och passar i matlagning samt till nässelte. Några förslag är:
- Som krydda i såser. Två förslag är att blanda i vitvinssås och servera till fisk; ha i fiskgratäng eller blanda med créme fraiche och andra örter till en kall sås till varmrökt lax, laxsida eller paj.
- Blanda i äggstanningen till en grönkålspaj eller ostpaj.
- Smaksätt scones, matbröd, frallor eller nässelbröd.
- Ha i fröknäcke eller knäckebröd.
- Vidare kan man koka nässelsoppa på torkade nässlor eller nässelpulver. Låt koka i grönsaksbuljong några minuter så de sväller till, mixa och red med grädde och smaka av med salt och peppar.
- Blanda i potkäs till pålägg.
- Blanda med smör till kryddsmör likt vitlökssmör eller persiljesmör. Ett förslag är med lammspett.
- Blanda med smält smör och slunga kokt delikatess- eller färskpotatis i - likt örtslungad potatis.
- Strö över nässelpulvret till garnering ex. stekt potatis eller stekta tomater.
- Mixa med flingsalt, gourmetsalt eller havssalt till ett nässelsalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 3 kcal