Torkade nässlor, nässelpulver och nässelsalt

Introduktion och förberedelse

Torka blad av nässlor och gör nässelpulver och/eller nässelsalt.

Ett trevligt sätt att ta vara på nässlor som är hållbart. Gott att ha hemma eller ge bort som present.

Passar som krydda och i matlagning samt bakning.

Plocka små späda toppskott på nässlor. Undvik att plocka i väggrenen eller liknande.

Framförhållning

Det tar några dagar att torka bladen och man får vända på dem då och då.

Användning

Nässelpulver är hållbart och passar i matlagning samt till nässelte. Några förslag är:

De torkade nässlorna kan du spara som de är i lufttäta påsar eller mixa, smula eller mala till nässelpulver.
De torkade nässlorna kan du spara som de är i lufttäta påsar eller mixa, smula eller mala till nässelpulver. Pulvret kan sedan blandas med salt till nässelsalt.

1 dl nässelpulver eller 2 dl nässelsalt

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 6 dagar
  • Klart på: 6 dagar 20 min

Ingredienser

  • 2 liter färska blad av nässlor ca 80 gram
  • 1 dl flingsalt, gourmetsalt eller havssalt

Tillagning

  1. Skölj nässlorna och låt rinna av i ett durkslag. Torka lätt med lite hushållspapper.
  2. Sprid ut dem på ett ugnsgaller med en kökshandduk under. Se till att det är lite avstånd mellan gallret och kökshandduken - någon cm räcker. Lägg förslagsvis två pennor uppe och nere under gallret.
  3. Man kan även torka nässlorna i en torkmaskin om man har det.
  4. Låt nässelbladen torka några dagar på ett varmt, luftigt och torrt ställe. Det kan gärna komma sol på dem. Förslag är vid ett fönster med element under. Jag brukar balansera gallret på elementet och på en stolsrygg med luft under.
  5. Räkna 4-6 dagars torktid. Vänd runt bladen en gång om dagen.
  6. När nässlorna är helt torra så kan du spara dem i lufttäta burkar med lock eller påsar.
  7. Du kan mixa, mala eller smula sönder nässlorna till så fint pulver du önskar. Nässelpulvret kan förvaras i återanvända kryddburkar, burkar, glasburk med lock eller påsar.
  8. Vill du blanda nässelsalt så blandar du helt enkelt nässelpulvret med salt. Jag körde nässelpulver och salt i mixern några sekunder så det blev väl blandat men det är valfritt. Förvaras torrt i burk med lock eller kryddburk.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 3 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-02

Tillbehör och liknande recept: