Grillade bananer med choklad

Grillade bananer med choklad du tillagar över brasan eller i glöden. Ett snitt skärs i bananerna och så fylls de med chokladbitar av valfri sort.

Bananerna kan tillagas på lite olika vis - här är lite tips.

Grunden är att de grillas över öppen eld, på grillgaller eller i glöden tills chokladen smält och bananen är mjuk.

Du kan grilla med eller utan folie. Att grilla utan folie går om du skär så snittet är uppåt på sidan och lägger på gallret eller i glöden. Att skalet bränns gör inget. Det går även som på bilden med en Y-formad grillpinne men är lite krångligare.

4 port grillade bananer med choklad

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 4 bananer, gärna ekologiska
 • 100-200 gram choklad som mjölkchoklad, nötchoklad eller valfri sort

Tillagning

 1. Tänd grill och fixa en fin glöd. Du kan grilla bananerna med eller utan grillgaller. Antingen fästa på en grillpinne du täljt eller lägga på grillgaller. Vidare kan man slå in dem i folie. Då kan man förbereda bananerna i god tid, fylla dem och slå in i folie.
 2. Skär ett snitt i varje banan - inte helt igenom. Bänd isär något. Snittet kan du skära på ovansidan av bananen eller på sidan. Fördelen med att skära snittet på sidan är att bananen sedan kan ligga ner med snittet uppåt så att chokladen ej rinner ut när den smälter.
 3. Bryt chokladen i bitar och fyll i snittet på varje banan med så mycket choklad du kan eller vill. Mellan 25-50 gram är lagom - mycket mer får man inte i.
 4. MED FOLIE: Slå in bananerna i varsitt lagom stort ark folie. Vik gärna folien med skarven uppåt över snittet så att du vet var du har snittet sedan. Då kan du se till att snittet i bananen hela tiden är vänt uppåt när du grillar så att chokladen ej rinner ut när den smälter samt när du serverar bananen. Lägg på grillgaller över glöd eller direkt i glöden.
 5. PÅ GRILLPINNE: Använde en grillpinne med Y-form. Grilla bananerna på båda sidor tills bananen är mjuk inuti och chokladen börjar smälta. Akta så att chokladen ej trillar eller smälter ut.
 6. Räkna att det tar minst 10 minuter att tillaga bananerna. Det gör inget om de tillagas längre. Det gör inget om skalet bränns.
 7. Låt svalna något innan servering då de kan vara heta att äta. Servera med sked och gröp ur bananen och chokladen.
Skär ett snitt i bananerna - dock ej ända genom - och tryck in chokladbitar.
Skär ett snitt i bananerna - dock ej ända genom - och tryck in chokladbitar. Du kan skära snittet uppifrån eller från sidan. En fördel att skära från sidan är att då kan banan ligger ner med snittet uppåt och chokladen rinner ej ur när den smälter. Nu kan du slå in i folie, grilla med grillpinne eller ställa med snittet uppåt i glöden.
Grillade bananer i folie med choklad
Fyll bananer och slå in i folie och grilla eller lägg i glöden.
Grillad banan med choklad på grillpinne
Du kan också grilla bananerna på en grillpinne men akta så att chokladen ej trillar eller smälter ut för mycket.
Grilla tills chokladen börjar smälta och bananen är mjuk. Sedan kan du äta med sked.
Grilla bananerna tills chokladen smält och bananen är mjuk. Det tar ca 5-15 minuter. Sedan kan du äta med sked.

I folie

Fördelen med att slå in i folie är att bananerna blir lättare att hantera och chokladen håller sig i bananen när den smälter. Bananerna kan läggas i glöden eller på grillgallret och sköter sig själva.

Vidare kan de då förberedas hemma och tas med på utflykten.

Nackdelen är att man använder folie som inte är så miljövänligt men du behöver ej ta ett större ark folie än som räcker att slå in bananen med.

Var skära snittet?

Snittet kan du skära på ovansidan av bananen eller på sidan. Fördelen med att skära snittet på sidan är att bananen sedan kan ligga ner med snittet uppåt så att chokladen ej rinner ut sedan när den smälter - se bild längre ner.

Val av choklad

Du kan ta den choklad du gillar - några förslag är: mjölkchoklad, Schweizernöt, nötchoklad, 70% mörk finare choklad, choklad med Daim, nougat eller annan smaksättning, mintchoklad, Droste chokladpraliner, Ragusa, Geisha, Bounty, Dumle eller liknande i bitar.

Servering

 • Grilla bananerna tills chokladen börjar smälta och bananen är mjuk. Det tar ca 10 minuter men gör inget om de tillagas längre. Sedan kan du äta med sked direkt ur bananskalet.
 • Akta så du ej bränner dig när du äter bananerna. Speciellt om du serverar till barn. Innehållet kan vara riktigt hett. Låt dem gärna svalna några minuter innan servering.

I ugnen

Man kan också laga bananerna fyllda med chokladbitar och inslagna i folie på en ugnsplåt i mitten av en vanlig ugn på 200 grader i ca 20 minuter.

En grillad banan i folie med snittet på sidan på grillgaller
En färdiggrillad banan i folie. Här med snittet på sidan så att den ligger stadigt och är lätt att äta när den är klar. Grilla bananerna över glöden på galler eller lägg direkt i glöden.

E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-03