Grillade bananer med choklad

Grillade bananer med choklad. Skär ett snitt i bananerna - dock ej ända genom - och tryck in chokladbitar. 

Du kan ta den choklad du  gillar - några förslag är: mjölkchoklad, Schweizernöt, nötchoklad, 70% mörk choklad, mintchoklad, Geisha, Bounty, Dumle osv. 

Grilla bananerna tills chokladen börjar smälta och bananen är mjuk. Sedan kan du äta med sked. Du kan grilla bananerna på en grillpinne eller grilla på grill-galler. Eller slå in i folie och grilla dem på galler eller direkt i glöden. Akta när du äter dem eller serverar dem till barn så ni inte bränner er - innehållet kan vara riktigt hett. Låt dem gärna svalna några minuter innan servering. 

Man kan också laga bananerna fyllda med chokladbitar och inslagna i folie på en ungsplåt i mitten av en vanlig ugn på 200 grader i ca 20 minuter. 

4 port grillade bananer med choklad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 100 gram choklad som mjölkchoklad eller nötchoklad eller valfri sort

Tillagning

  1. Tänd grill och fixa en fin glöd. Du kan grilla bananerna med eller utan grillgaller. Antingen fästa på en grillpinne du täljt eller lägga på grillgaller. Vidare kan man slå in dem i folie. Då kan man förbereda bananerna i god tid, fylla dem och slå in i folie.
  2. Skär ett snitt i varje banan - inte helt igenom. Bänd isär något.
  3. Bryt choklad i bitar och stoppa in några bitar i varje banan - så många du får plats med.
  4. Grilla bananerna några minuter på båda sidor tills bananen är mjuk inuti och chokladen börjar smälta.
  5. Låt svalna något innan servering då de kan vara heta att äta. Servera med sked och gröp ur bananen och chokladen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer