Grönkålschips

Introduktion och förberedelse

Grönkål som du torkar i ugnen med olivolja och salt blir knapriga och goda som chips.

Olivolja kan bytas mot annan olja som svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.

Tar du mindre mängd olja så blir chipsen smalare.

Serveringsförslag

Goda som vanliga chips som tilltugg och snacks.

Passar också till garnering av andra rätter som julmat, buffé och smörgåsbord. Passar speciellt att garnera julskinka, julköttbullar, prinskorv med mera.

Med fryst grönkål

En annan variant är att använda fryst grönkål. Bäst blir att frysa själv när du rensat den utspritt på en bricka i frysen. Då spränger man cellväggarna, de slokar och tappar vatten när de tinar.

Krama ur och sprid ut på bakplåtspapper med lite olivolja och rosta dem sedan på 140 grader i 30 minuter eller tills de är knapriga.

4 portioner grönkålschips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 60 gram färsk grönkål, rensad från stjälkar - det finns rensad och grovhackad grönkål på påse
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 60 grader.
  2. Skölj grönkålen.
  3. Skär bort stammarna samt dela grönkålen i mindre bitar (i storlek som chips) om du ej köpt färdig rensad och grovhackad grönkål på påse.
  4. Torka grönkålen med hushållspapper.
  5. Vänd grönkålen runt med lite olivolja i en skål.
  6. Fräs grönkålen två minuter så att de tappar spänsten.
  7. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Torka grönkålen i mitten av ugnen i 2 timmar. Grönkålen ska bli knaprig men ej bränd.
  9. Ta ut och låt grönkålen svalna.
  10. Lägg upp grönkålen i en skål eller på fat och strö över några nypor flingsalt.
  11. Grönkålschipsen är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.