Grönkålschips

Introduktion och förberedelse

Grönkål som du torkar i ugnen med olivolja och salt blir knapriga och goda som chips.

Olivolja kan bytas mot annan olja som svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.

Tar du mindre mängd olja så blir chipsen smalare.

Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.

Serveringsförslag

  • Goda som vanliga chips som tilltugg och snacks med flingsalt på.
  • Passar också till garnering av andra rätter som risotto, rostade rödbetor, rotfrukter, pytt, grillat, gratänger, julmat, buffé och smörgåsbord med mera.
  • Passar speciellt att garnera julskinka, julköttbullar, prinskorv med mera.

Hemgjorda chips på färsk grönkål i skål med flingsalt
Gör egna knapriga och spröda chips - dela grönkål grovt, fräs så de slokar i en panna och torka med lite olivolja i 2 timmar på varmluft. Servera med flingsalt.

4 portioner grönkålschips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 100 gram färsk grönkål med stjälkar, ca 80 gram rensad från stjälkar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 60 grader varmluft.
  2. Skölj grönkålen.
  3. Skär bort stammarna samt dela grönkålen i grova bitar (i storlek som chips).
  4. Torka grönkålen med hushållspapper.
  5. Vänd grönkålen runt med lite olivolja i en skål.
  6. Fräs grönkålen två minuter så att de tappar spänsten.
  7. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Torka grönkålen i mitten av ugnen i 2 timmar. Grönkålen ska bli knaprig och spröd men ej bränd. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn. Vänd runt dem efter halva tiden och mot slutet några gånger.
  9. Ta ut och låt grönkålen svalna.
  10. Lägg upp grönkålen i en skål eller på fat och strö över några nypor flingsalt.
  11. Grönkålschipsen är klara att servera. Förvaras i lufttät burk.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-08