Grönkålschips

Torkad grönkål med olivolja och salt. Knapriga och goda som chips och tilltugg eller garnering till andra rätter som julmat, buffé och smörgåsbord. Passar speciellt att garnera julskinka, julköttbullar, prinskorv med mera. 

En annan variant är att först frysa grönkålen - när du rensat den - utspritt på en bricka i frysen. Då spränger man cellväggarna, de slokar och tappar vatten när de tinar. Krama ur och sprid ut på bakplåtspapper med lite olivolja och rosta dem sedan på 140 grader i 30 minuter eller tills de är knapriga. 

4 portioner grönkålschips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 60 gram färsk grönkål, rensad från stjälkar - det finns rensad och grovhackad grönkål på påse
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 60 grader.
  2. Skölj grönkålen.
  3. Skär bort stammarna samt dela grönkålen i mindre bitar (i storlek som chips) om du ej köpt färdig rensad och grovhackad grönkål på påse.
  4. Torka grönkålen med hushållspapper.
  5. Vänd grönkålen runt med lite olivolja i en skål.
  6. Fräs grönkålen två minuter så att de tappar spänsten.
  7. Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Torka grönkålen i mitten av ugnen i 2 timmar. Grönkålen ska bli knaprig men ej bränd.
  9. Ta ut och låt grönkålen svalna.
  10. Lägg upp grönkålen i en skål eller på fat och strö över några nypor flingsalt.
  11. Grönkålschipsen är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer