Grönkålschips
Grönkål som du torkar i ugnen med olivolja och salt blir knapriga och goda som chips.
Tillagning
- Sätt ugnen på 60 grader varmluft.
- Skölj grönkålen.
- Skär bort stammarna samt dela grönkålen i grova bitar (i storlek som chips).
- Torka grönkålen med hushållspapper.
- Vänd grönkålen runt med lite olivolja i en skål.
- Fräs grönkålen två minuter så att de tappar spänsten.
- Sprid ut grönkålen på en plåt med bakplåtspapper.
- Torka grönkålen i mitten av ugnen i 2 timmar. Grönkålen ska bli knaprig och spröd men ej bränd. Det kan ta lite längre tid beroende på ugn. Vänd runt dem efter halva tiden och mot slutet några gånger.
- Ta ut och låt grönkålen svalna.
- Lägg upp grönkålen i en skål eller på fat och strö över några nypor flingsalt.
- Grönkålschipsen är klara att servera. Förvaras i lufttät burk.
Serveringsförslag
- Goda som vanliga chips som tilltugg och snacks med flingsalt på.
- Passar också till garnering av andra rätter som risotto, rostade rödbetor, rotfrukter, pytt, grillat, gratänger, julmat, buffé och smörgåsbord med mera.
- Passar speciellt att garnera julskinka, julköttbullar, prinskorv med mera.
Tips
- Olivolja kan bytas mot annan olja som svensk rapsolja, solrosolja eller majsolja.
- Tar du mindre mängd olja så blir chipsen smalare.
- Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.
Uppskattat näringsvärde per portion: 62 kcal