Torkade äpplen i bitar

Tärningar eller skivor av torkade äpplen. Gott till på filen, i müslin, till flingorna, i kräm, kakor eller som snacks eller torkad frukt till vandring och utflykt.

Att torka äpple är enkelt men tar några dagar. Det finns också elektrisk torkmaskin att köpa. Följ då manualen.

1 liter torkade äpplen i bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 15 min

Ingredienser

  • ca 2 kg äpplen av god gärna svensk sort som ex. Aroma. Gärna ekologiska.
  • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skala (valfritt) äpplena.
  2. Kärna ur dem.
  3. Skär dem i 1 cm tärningar.
  4. Vänd dem ev. med citronsaft i en bunke om du vill att äppelbitarna ska hålla sig ljusa och ej mörkna så mycket. Det gör inget om de mörknar dock.
  5. Torka i ugn: sätt ugnen på 75 grader.
  6. Sprid ut äppelbitarna med lite avstånd på bakplåtspapper på plåtar.
  7. Torka äppelbitarna i ca 10 timmar ex. över natten i ugnen. Vänd runt dem då och då.
  8. Torka utan ugn: sprid ut äppelbitarna på galler med hushållspapper. Ställ gallren där det är varmt. Ex. mellan en stol och fönsterkarm där det är ett element under. Torka dem tills de är torra. Vänd runt dem några gånger. Det tar ca 3 dygn.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer