Torkade äpplen i bitar

1 liter torkade äpplen i bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 tim
  • Klart på: 10 tim 15 min

Ingredienser

  • ca 2 kg äpplen av god gärna svensk sort som ex. Aroma. Gärna ekologiska.
  • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skala (valfritt) äpplena.
  2. Kärna ur dem.
  3. Skär dem i 1 cm tärningar.
  4. Vänd dem ev. med citronsaft i en bunke om du vill att äppelbitarna ska hålla sig ljusa och ej mörkna så mycket. Det gör inget om de mörknar dock.
  5. Torka i ugn: sätt ugnen på 70 grader vanlig ugn.
  6. Sprid ut äppelbitarna med lite avstånd på bakplåtspapper på plåtar.
  7. Torka äppelbitarna i ca 10 timmar. Öppna ugnsluckan och vänd runt dem 2-3 gånger - speciellt mot slutet.

Tips

  • Gott till på filen, i müslin, till flingorna, i kräm, kakor eller som snacks eller torkad frukt till vandring och utflykt.
  • Ett alternativ till att torka i ugnen är att köpa en elektrisk torkmaskin. Följ då manualen. Det kan det vara värt om du torkar mycket frukt, bär och grönsaker.
E-mail
Medel: 3.6 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-19

Plocka nässlor

Plocka nässlor och laga soppa, paj, pasta eller förväll och spara till annat tillfälle.

Läs mer

Recept

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer

Tillbehör och liknande: