Torkade äpplen i bitar

Tärnade och torkade äppelbitar i ugnen. Gott till på filen, i müslin, till flingorna, i kräm, kakor eller som snacks eller torkad frukt till vandring och utflykt.

Ett alternativ till att torka i ugnen är att köpa en elektrisk torkmaskin. Följ då manualen. Det kan det vara värt om du torkar mycket frukt, bär och grönsaker.

1 liter torkade äpplen i bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 15 min

Ingredienser

  • ca 2 kg äpplen av god gärna svensk sort som ex. Aroma. Gärna ekologiska.
  • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj och skala (valfritt) äpplena.
  2. Kärna ur dem.
  3. Skär dem i 1 cm tärningar.
  4. Vänd dem ev. med citronsaft i en bunke om du vill att äppelbitarna ska hålla sig ljusa och ej mörkna så mycket. Det gör inget om de mörknar dock.
  5. Torka i ugn: sätt ugnen på 75 grader.
  6. Sprid ut äppelbitarna med lite avstånd på bakplåtspapper på plåtar.
  7. Torka äppelbitarna i ca 10 timmar ex. över natten i ugnen. Vänd runt dem då och då.
  8. Torka utan ugn: sprid ut äppelbitarna på galler med hushållspapper. Ställ gallren där det är varmt. Ex. mellan en stol och fönsterkarm där det är ett element under. Torka dem tills de är torra. Vänd runt dem några gånger. Det tar ca 3 dygn.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.