Torkade äpplen i bitar

Tärningar eller skivor av torkade äpplen. Gott till på filen, i müslin, till flingorna, i kräm, kakor eller som snacks eller torkad frukt till vandring och utflykt.

Att torka äpple är enkelt men tar några dagar. Det finns också elektrisk torkmaskin att köpa. Följ då manualen.

1 liter torkade äpplen i bitar

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 3 dagar
 • Klart på: 3 dagar 15 min

Ingredienser

 • ca 2 kg äpplen av god gärna svensk sort som ex. Aroma. Gärna ekologiska.
 • 0,5 dl citronsaft (valfritt)

Tillagning

 1. Skölj och skala (valfritt) äpplena.
 2. Kärna ur dem.
 3. Skär dem i 1 cm tärningar.
 4. Vänd dem ev. med citronsaft i en bunke om du vill att äppelbitarna ska hålla sig ljusa och ej mörkna så mycket. Det gör inget om de mörknar dock.
 5. Torka i ugn: sätt ugnen på 75 grader.
 6. Sprid ut äppelbitarna med lite avstånd på bakplåtspapper på plåtar.
 7. Torka äppelbitarna i ca 10 timmar ex. över natten i ugnen. Vänd runt dem då och då.
 8. Torka utan ugn: sprid ut äppelbitarna på galler med hushållspapper. Ställ gallren där det är varmt. Ex. mellan en stol och fönsterkarm där det är ett element under. Torka dem tills de är torra. Vänd runt dem några gånger. Det tar ca 3 dygn.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer