Tomatgryta till vandring

Introduktion och förberedelse

Tomatgryta med soja och pasta som passar att ta med ut på vandring, tur och annat friluftsliv.

Jag utgick från en påse tomatsoppa med pasta och utökade med snabbmakaroner, sojafärs, torkad purjolök, torrmjölk, riven ost, svartpeppar, salt, socker, vitlök och chili.

Turmaten förbereds hemma och packas i påsar. Koka upp vatten och tillaga i 6 minuter.

Serveringsförslag

  • Tomatgrytan kan serveras som den är.
  • Gott är att strö över riven ost från burk ex. Paysano vid servering.
  • Gott på är även pumpafrön, solrosfrön eller cashewnötter.

Tips

Varianter

  • Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.
  • Gott i är även torkad morot, paprika eller andra torkade grönsaker.
  • Man kan även späda och koka med 1-2 msk röda linser per portion. Tillsätt då någon extra dl vatten.
  • Har du tillgång till sojagrädde, burkmajs och/eller bönor på burk på din vandring så passar det utmärkt att tillsätta på slutet.

Vikt och kostnad

Vikten blir ca 160 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.

Hållbarhet

Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.

Packtips

Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.

Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.

Ta gärna med lite pumpafrön och extra riven ost på burk att toppa tomatgrytan med - passar även till annan mat.
Ta gärna med lite pumpafrön och extra riven ost på burk att toppa tomatgrytan med - passar även till annan mat.

2 portioner tomat- och sojagryta med pasta till vandring

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 2,5 dl snabbmakaroner
  • 1 påse tomatsoppa med pasta
  • 1 dl sojafärs ex. från Biofood
  • 2 msk torkad purjolök ex. från Friluftsmat
  • 0,75 dl torrmjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 krm vitlöksflakes
  • 1/2 krm chiliflakes
  • 4 soltorkade tomater
  • 1/2 dl riven ost ex. Paysano
  • 1/2 tsk socker
  • TILLAGNING: 3,5 dl vatten

Tillagning

  1. Klipp tomaterna i små bitar. Mät upp alla ingredienser utom vatten i en bunke.
  2. Vänd runt så allt blandas.
  3. Fördela i två plastpåsar till två portioner.
  4. TILLAGNING: Koka upp 3,5 dl vatten per portion.
  5. Tillsätt grytan och koka i 6-8 minuter. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
  6. Låt gärna stå några extra minuter att dra.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept:

Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller...