Kex med frön och majsmjöl

Introduktion och förberedelse

Kex med majsmjöl och frön som pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön samt olivolja. En slags glutenfritt fröknäcke, frösnacks, nyttiga ostkex eller hälsokex.

Jättegoda till friluftsmat, utflykt, snacks, tilltugg samt ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Hembakta kex fulla med nyttiga frön och bakta med majsmjöl - ej maizena eller vetemjöl. Bland annat Saltå kvarn och Risenta har majsmjöl och frön som passar.

2 plåtar kex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl majsmjöl
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda majsmjöl med fröna.
  3. Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
  4. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut så tunt du kan.
  5. Lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager.
  6. Ta bort övre papperet förstiktigt.
  7. Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv.
  8. Strö över flingsalt.
  9. Grädda i ca en timme.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer