Kex med frön och majsmjöl

Introduktion och förberedelse

Kex med majsmjöl och frön som pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön samt olivolja. En slags glutenfritt fröknäcke, frösnacks, nyttiga ostkex eller hälsokex.

Jättegoda till friluftsmat, utflykt, snacks, tilltugg samt ostkex till dessertostar, osttallrik och ostbricka.

Hembakta kex fulla med nyttiga frön och bakta med majsmjöl - ej maizena eller vetemjöl. Bland annat Saltå kvarn och Risenta har majsmjöl och frön som passar.

2 plåtar kex

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl majsmjöl
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda majsmjöl med fröna.
  3. Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
  4. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut så tunt du kan.
  5. Lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager.
  6. Ta bort övre papperet förstiktigt.
  7. Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv.
  8. Strö över flingsalt.
  9. Grädda i ca en timme.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.