Kolbullar

Introduktion och förberedelse

Kolbullar är en slags pannkakor som steks med tärnat fläsk och serveras med rårörda lingon eller lingonsylt.

Är godast att laga utomhus över glödande kol men kan även stekas hemma på spisen.

Serveringsförslag

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

Framförhållning

Du behöver framförhållning då jag tycker smeten ska stå i kylen över natten eller ca 8 timmar. Detta för att mjölet ska svälla så att smeten håller ihop när man steker kolbullarna.

Gör gärna smeten dagen innan för att ta med ut. Eller på morgonen för att steka på kvällen.

Tips

  • Gör en bädd med glödande kol och ställ pannan direkt på glöden. Då blir pannan ej så smutsig eller svart av sot undertill. Steker du över öppna lågor eller öppen eld så får du en mycket sotig panna undertill som är jobbig att rengöra.
  • Häll smeten i en flaska om du ska ta med den ut. Jag förberedde en flaska dagen innan och förvarade i kylen. Även fläsket kan tärnas innan och tas med i burk.
  • Jag stekte med extra flytande margarin som är smidigt att ta med i flaska och ej bränns så fort som vanligt smör.
  • Ska du steka över öppen glöd så välj en panna som tål hög värme - detta gäller även handtaget - ej trä.
  • Kolbullar kan lagas i pannkakslagg; stekpanna i gjutjärn, kolstål eller rostfritt; speciell kolbullepanna eller muurikka.
  • Här kan du läsa mer om kolbullar och kolmilor.

Varianter

  • Fläsk kan ersättas med bacon.
  • Gott är även att ha i svamp tillsammans med eller istället för fläsket. Du kan förbereda stekt svamp hemma och ta med så går det lite fortare att bara värma på den.
  • En vegetarisk variant får du om du steker enbart smet utan fläsk. Eller byter fläsk mot stekt svamp.

Kolbullar blir mycket goda att steka i en panna över glödande kol. Tips är att ej steka över öppna lågor då blir pannan mycket sotig under och jobbig att rengöra.
Kolbullar blir mycket goda att steka i en panna över glödande kol. Tips är att ej steka över öppna lågor då blir pannan mycket sotig under och jobbig att rengöra.

5 portioner, 5 kolbullar

  • Förberedelse: 8 tim 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 8 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 4 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 250 gram rimmat fläsk eller torrsaltat fläsk
  • ca 1/2 dl flytande margarin eller ister, ghee eller annat valfritt fett
  • ca 3 dl rårörda lingon eller lingonsylt

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en tjock klumpfri pannkakssmet. Smeten ska vara som en tjock pannkakssmet.
  2. Låt stå att svälla i kylen i ca 8 timmar eller över natten.
  3. Du kan hälla över smeten direkt i en flaska - använd tratt - om du ska ta med smeten ut.
  4. Tärna fläsk i ca 1/2 cm tärningar. Även detta moment kan förberedas hemma och läggas i en burk att ta med.
  5. Gör eld och skapa en glödbädd där du kan ställa pannan. Ställ dit pannan. Välj en panna som tål hög värme typ pannkakslagg, stekpanna i gjutjärn eller stål; speciell kolbullepanna eller använd en muurikka.
  6. Tillsätt ca 1 msk flytande margarin eller annat fett.
  7. Tillsätt fläsk - ca 50 gram eller 1/4 av fläsket. Stek några minuter och rör runt så fläsket får lite färg.
  8. Häll på ca 1,5 dl smet. Vinkla pannan så smeten rinner ut till kanterna till en rund kolbulle. Stek tills smeten stelnat och fått färg- likt en pannkaka. Passa så det ej bränns. Justera var du har pannan och vänd ev. runt den så det steker jämnt runt om.
  9. Kolla undersidan efter några minuter och har den fått färg kan du vända kolbullen. Stek någon minut till så undersidan får färg.
  10. Lägg upp på fat eller tallrik och servera gärna med stor klick rårörda lingon eller lingonsylt.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 618 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-31

Tillbehör och liknande recept: