Kolbullar

Introduktion och förberedelse

Kolbullar är en slags pannkakor som stekts med tärnad fläsk eller bacon och serveras med lingonsylt. Kan lagas över öppen eld eller hemma på spisen.

Du kan steka bullarna i ister eller klarerat smör (smörolja). Var försiktig om du steker i vanligt smör då det bränns fort då bullarna steks på hög värme och speciellt om de steks över öppen eld.

Smeten kan förberedas hemma om du ska laga den i fält och ta med ut. Ta med smeten i en burk, plastpåse eller flaska.

Kolbullar kan lagas i lagg, stekpanna, speciell kolbullepanna eller muurikka över öppen eld men också på vanlig spis i en stekpanna.

Här kan du läsa mer om kolbullar och kolmilor.

Varianter

Man kan även ha stekt svamp till. 2-3 dl av vetemjölet kan bytas mot rågmjöl.

Serveringsförslag

Servera med lingonsylt eller rårörda lingon.

4 portioner kolbullar

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt
  • 400 gram fläsk eller bacon, gärna torrsaltat fläsk
  • 50 gram ister eller klarerat smör (smörolja)

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en tjock pannkakssmet. Låt stå i kylen att svälla i minst 30 minuter - gärna längre. Smeten ska vara som en tjock pannkakssmet och mängden mjöl kan variera något så man får justera med mjöl och vatten.
  2. Tärna fläsk eller bacon i ca 1/2 cm tärningar.
  3. Stek ca 50 gram fläsk i taget i en stekpanna på spis eller över öppen eld. Tillsätt någon msk ister eller klarerat smör. Låt fläsket få lite färg.
  4. Häll på ca 1 dl smet på fläsket och stek en i taget likt pannkakor. Vänd efter någon minut när de har fått fin färg.
  5. Lägg upp på fat och servera med lingonsylt.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 518 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer