Kolbullar

Kolbullar är en slags pannkakor som stekts med tärnad fläsk eller bacon och serveras med lingonsylt. Kan lagas över öppen eld eller hemma på spisen.

Du kan steka bullarna i ister eller klarerat smör (smörolja). Vanligt smör bränns för fort då bullarna steks på hög värme och speciellt om de steks över öppen eld.

Kolbullar kan lagas i lagg, stekpanna, speciell kolbullepanna eller muurikka över öppen eld men också på vanlig spis i en stekpanna. Smeten kan förberedas hemma om du ska laga den i fält. Ta med i en burk.

Man kan även ha stekt svamp till. 2-3 dl av vetemjölet kan bytas mot rågmjöl. Här kan du läsa mer om kolbullar och kolmilor. Istället för lingonsylt kan man göra rårörda lingon.

4 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 tsk salt
  • 400 gram fläsk eller bacon, gärna torrsaltat fläsk
  • 50 gram ister eller klarerat smör (smörolja)

Tillagning

  1. Blanda och vispa ihop vetemjöl, vatten och salt till en tjock pannkakssmet. Låt stå i kylen att svälla i minst 30 minuter - gärna längre. Smeten ska vara som en tjock pannkakssmet och mängden mjöl kan variera något så man får justera med mjöl och vatten.
  2. Tärna fläsk eller bacon i ca 1/2 cm tärningar.
  3. Stek ca 50 gram fläsk i taget i en stekpanna på spis eller över öppen eld. Tillsätt någon msk ister eller klarerat smör. Låt fläsket få lite färg.
  4. Häll på ca 1 dl smet på fläsket och stek en i taget likt pannkakor. Vänd efter någon minut när de har fått fin färg.
  5. Lägg upp på fat och servera med lingonsylt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.