Torkad svamp

Introduktion och förberedelse

Torka svampskörden så kan du ha den i en burk och plocka fram lite då och då till sås och annat gott.

Vilka svampar passar att torka?

Du kan torka trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp, Karl-Johanssvamp och champinjoner med flera matsvampar.

Bland de godaste är trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp och Karl-Johan.

Gula kantareller går inte så bra att torka tycker jag då de kan bli beska.

Vad kan man ha svampen till?

  • Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami).
  • Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också.
  • Eller stek/fräsa med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
  • Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten. Även läggas i blöt någon halvtimme eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter.

Förvaring

Torkad svamp håller sig flera år i en lufttät burk.

Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.

Du behöver

Du behöver vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål, galler galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ eller myggnät spända i en tram.

Placera gärna svampen så solen kommer åt och torkar lite extra på dagen. Soltorkad svamp får extra D-vitamin.

Vidare kan man använda en torkmaskin och följa dess instruktioner.

1 liter torkad svamp

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 30 min

Ingredienser

  • 3 liter svamp som trattkantareller, svart eller rödgul trumpetsvamp, Karl-johan eller champinjoner

Tillagning

  1. Skölj svampen. Dela svampen i mindre delar för hand eller skär i skivor med kniv. Trattkantareller kan du dra isär i mitten och rensa. Skär bort fula delar. Lägg först på en tidning när du rensat dem så att det mesta vattnet rinner av i några timmar.
  2. Sprit ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, galler från kyl/frys eller plåtar med hål i) med hushållspapper under. Torka en vecka tills de är torra. Ställ gallret så det har luft runt om. Mitt tips är att luta och stödja det mot element på en sida och sedan en stol eller pall på andra sidan. Vänd runt dem lite varje dag. Man kan också ställa på lägsta värme i en varmluftsugn men värmen får ej gå över 30 grader - då går det på något dygn. Över 50 grader kan svampen bli besk. Vidare kan man ställa dem under en värmepump - då går det på något dygn. Svampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
  3. Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock. Håller i flera år.
  4. Använd dem som torkad svamp i matlagning. Lägg ev. i lite vatten att svälla upp fem minuter innan. Eller smula direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande. Kan även stekas i smör eller olja, lite vitlök samt några msk vatten.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.