Torkad svamp
Torka svampskörden så kan du ha den i en burk och plocka fram lite då och då till sås och annat gott.
Här hur du torkar med eller utan ugn samt i torkmaskin, svamptork eller dehydrator.
Tillagning
- Skär bort jordiga delar på nederdelen av svamparna. Dela dem och rensa noga bort jord, grus och smuts med en svampkniv eller bakpensel. Har du späda fina svampar eller större rena svampar kan du nu torka dem. Lite större och smutsigare svampar som kantareller brukar jag skölja helt rena för säkerhetsskull. Lägg svampen i en stor bunke med vatten. Skölj runt dem och plocka sedan över dem i ett durkslag du satt över en bunke. Rensa dem samtidigt noga från grus och smuts. Dela svampen i mindre delar för hand eller skär i skivor med kniv. Lägg först på en tidning när du rensat dem så att det mesta vattnet rinner av i några timmar.
- UTAN UGN: Sprid ut svampen på 2-3 galler (ugnsgaller, galler från kyl/frys eller plåtar med hål i) med hushållspapper under. Torka ca 1 vecka tills de är helt torra. Ställ gallret så det har luft runt om. Mitt tips är att luta och stödja det mot element på en sida och sedan en stol eller pall på andra sidan. Vänd runt dem lite varje dag.
- I UGN: Ställ in ugnen på lägsta värme varmluft. Värmen ska helst ej gå över 50 grader. Sprid ut på bakplåtspapper på galler. Torka något dygn. Vänd runt dem 2-3 gånger. Över 50 grader kan svampen bli besk.
- I TORKMASKIN DEHYDRATOR: Följ manualen. Vanligt är att man rensar och delar eller skär svampen i tunna bitar. Placera i torken med lite mellanrum och torka på låg värme i 7-10 timmar.
- Svampen ska vara knastertorr och gå att smula sönder.
- Förvara i lufttät glasburk med tättslutande lock. Håller i minst något år om inte längre.
- TIPS ANVÄNDNING: Använd dem som torkad svamp i matlagning. Kan blötläggas innan genom att du täcker dem med vatten och låter stå ca 15 minuter. Häll av och krama ur. Stek tills torra i torr stekpanna och tillsätt sedan en klick smör och stek någon minut till. Även gott med lite hackad vitlök i på slutet. Chili, soja och sesamolja är annat jag gillar att smaksätta svampen med. Torkad svamp kan även smulas direkt i såser, grytor, pytt, wok eller liknande.
Vilka svampar passar att torka?
Du kan torka trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp, Karl-Johanssvamp och champinjoner med flera matsvampar.
Bland de godaste är trattkantareller, svart och rödgul trumpetsvamp och Karl-Johan.
Gula kantareller går inte så bra att torka tycker jag då de kan bli beska.
Vad kan man ha svampen till?
- Torkad svamp är god att smula över såser, soppor, wok med mera. Svampen är full av extra smak (umami).
- Gott att laga sås, risotto, pasta och paj på också.
- Torkad kan svampen smulas och tillsättas direk i maten.
- Kan även läggas i blöt ca 15 minuter eller förvällas/kokas i lite hett vatten några minuter. Häll av och krama ur.
- Stek/fräs med lite smör eller olivolja och blanda med grönsaker som broccoli, gröna bönor eller liknande.
Förvaring
Torkad svamp håller sig minst något år i en lufttät burk.
Förvaras i rengjorda glasburkar med lock eller liknande. Jag brukar ta gamla 0,3 - 1 liters glasburkar som haft sylt, marmelad eller inlagda rödbetor eller liknande tidigare.
Du behöver
- För att torka utan ugn eller torkmaskin så behöver du vanligt hushållspapper, en tidning och tre galler - ugnsgaller, plåtar med hål, galler galler från kyl/frys funkar. Eller annat som är luftigt typ eller myggnät spända i en ram.
- Vidare kan man använda en torkmaskin eller dehydrator och följa dess instruktioner. Vanligt är att rensa svampen, skära i skivor eller dela och sedan placera i torken samt torka i ca 7-10 timmar.
Tips
Placera gärna svampen så solen kommer åt och torkar lite extra på dagen. Soltorkad svamp får extra D-vitamin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 5 kcal