Vegetarisk currygryta till vandring

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk currygryta med ris och sojabitar som passar att ta med på vandring, tur och friluftsliv.

Smaksatt med curry, torkad purjolök, morot, paprika, garam masala, russin, rostad lök och annat gott.

Blandningen förbereds hemma och packas i påsar. Sedan lägger man sojabitarna i blöt någon timme innan tillagning - förslagsvis vid förmiddagsfikat eller eftermiddagsfikat. Sedan tillagas grytan i ca 6 minuter.

Serveringsförslag

  • Grytan kan serveras som den är.
  • Gott är att ta med lite pumpafrön och cashewnötter att strö över vid servering.
  • Även rostade kokosflakes, aprikoser, bananchips och/eller jordnötter passar på.

Tips

Varianter

Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.

Vikt och kostnad

Vikten blir ca 130-140 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.

Hållbarhet

Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.

Packtips

  • Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.
  • Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.
  • Du kan packa sojaproteinet i en påse vid sidan eller med de andra ingredienserna och sedan blötlägga sojabitarna i en extra påse, matkärl eller mattermos 1-2 timmar innan tillagningen.

3 portioner vegetarisk currygryta

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 1 tim 6 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl snabbris, ex. Ben's Snabbris
  • 0,75 dl torrmjölk
  • 6 msk torkad purjolök ex. från Friluftsmat
  • 6 msk torkad morot ex. från Friluftsmat
  • 3 msk torkad paprika ex. från Friluftsmat
  • 2 dl sojabitar
  • 3 msk russin
  • 2 msk rostad lök
  • 1 msk grönsaksbuljong pulver, ex. Kung Markatta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm vitlöksflakes
  • 0,5 krm chiliflakes
  • 1,5 tsk currypulver
  • 1 tsk garam masala
  • 3 krm salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm citronsyra (valfritt)
  • BLÖTLÄGGNING: 0,5 dl vatten
  • TILLAGNING: 3,5 dl vatten
  • TOPPING: 0,5 dl cashewnötter
  • 0,5 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Mät upp alla ingredienser utan vatten i en bunke. Sojabitarna kan blandas med eller läggas i en påse vid sidan.
  2. Vänd runt så allt blandas.
  3. Fördela i tre plastpåsar till tre portioner.
  4. BLÖTLÄGGNING: Plocka ur sojabitarna ur blandningen. Eller ha dem vid sidan från början. Lägg i blöt i 0,5 dl vatten per portion i en påse, matkärl eller mattermos minst 1 timme upp till 3 timmar. Förslagsvis vid förmiddagsfikat till lunchen eller eftermiddagsfikat till kvällsmaten.
  5. TILLAGNING: Koka upp de blötlagda sojabitarna med blötläggningsvatten och 3,5 dl vatten per portion. Koka i 3 minuter.
  6. Tillsätt resten av grytan och koka i ytterligare 3 minuter tills riset är mjukt. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
  7. Gott på är cashewnötter och pumpafrön eller liknande.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept:

Förbered din egen friluftsmat hemma

Tips på turmat du kan förbereda hemma och ta med till lägerelden nästa gång du vandrar, paddlar eller...