Vegetarisk currygryta till vandring
Vegetarisk currygryta med ris och sojabitar som passar att ta med på vandring, tur och friluftsliv.
Smaksatt med curry, torkad purjolök, morot, paprika, garam masala, russin, rostad lök och annat gott.
Blandningen förbereds hemma och packas i påsar. Sedan lägger man sojabitarna i blöt någon timme innan tillagning - förslagsvis vid förmiddagsfikat eller eftermiddagsfikat. Sedan tillagas grytan i ca 6 minuter.
Tillagning
- Mät upp alla ingredienser utan vatten i en bunke. Sojabitarna kan blandas med eller läggas i en påse vid sidan.
- Vänd runt så allt blandas.
- Fördela i tre plastpåsar till tre portioner.
- BLÖTLÄGGNING: Plocka ur sojabitarna ur blandningen. Eller ha dem vid sidan från början. Lägg i blöt i 0,5 dl vatten per portion i en påse, matkärl eller mattermos minst 1 timme upp till 3 timmar. Förslagsvis vid förmiddagsfikat till lunchen eller eftermiddagsfikat till kvällsmaten.
- TILLAGNING: Koka upp de blötlagda sojabitarna med blötläggningsvatten och 3,5 dl vatten per portion. Koka i 3 minuter.
- Tillsätt resten av grytan och koka i ytterligare 3 minuter tills riset är mjukt. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
- Gott på är cashewnötter och pumpafrön eller liknande.
Serveringsförslag
- Grytan kan serveras som den är.
- Gott är att ta med lite pumpafrön och cashewnötter att strö över vid servering.
- Även rostade kokosflakes, aprikoser, bananchips och/eller jordnötter passar på.
Tips
- Fler tips på friluftsmat. Andra varianter på liknande mat till vandring jag gjort: Stroganoff med ris, pasta Carbonara, nudlar Tikka Masala, pasta Bolognese, Chili sin carne samt tomatgryta med pasta.
- Har du smör eller olja med så kan man ta i någon msk vid tillagning. 1 msk olivolja ger ca 133 kcal så det är ett enkelt sätt att få i sig mer kalorier.
- Torkade grönsaker som morötter, paprika och purjolök finns att köpa på bla Naturkompaniet eller nätet från Friluftsmat.
Varianter
Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.
Vikt och kostnad
Vikten blir ca 130-140 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.
Hållbarhet
Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.
Packtips
- Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.
- Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.
- Du kan packa sojaproteinet i en påse vid sidan eller med de andra ingredienserna och sedan blötlägga sojabitarna i en extra påse, matkärl eller mattermos 1-2 timmar innan tillagningen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal