Vegetarisk pasta Bolognese till vandring
Vegetarisk pasta Bolognese som passar för vandring, friluftsliv, att gå på tur och utflykt.
Med torkade morötter, purjolök, tomater, vitlöksflakes, chili, persilja, basilika, rosmarin, svartpeppar, riven ost, salt, capellini spagetti, torrmjölk och en påse vegetarisk bolognese pastasås-mix.
Pastablandningen förbereds hemma och tillagas genom att den kokas med vatten i 6 minuter.
Tillagning
- Bryt sönder pastan i så små bitar du kan i en bunke.
- Tillsätt pastasås-mixen och resten av ingredienserna: torrmjölk, ost, svartpeppar, vitlök, torkad morot, torkad purjolök, salt, persilja, rosmarin, basilika och chiliflakes. Klipp tomaterna i bitar och tillsätt dem.
- Vänd runt så allt blandas.
- Fördela i tre tjocka plastpåsar till tre portioner.
- TILLAGNING: Koka upp 3,5 dl vatten per portion.
- Rör ner pastablandningen och rör om.
- Koka i 6 minuter och rör då och då så det ej bränns.
- Servera gärna med extra riven ost från burk ex. Paesano
Serveringsförslag
- Ta gärna med lite extra riven ost, svartpeppar och salt att krydda med vid servering.
- Enportionsförpackningar av ketchup är också gott att ha med till pastan.
Tips
- Fler tips på friluftsmat. Andra varianter på liknande mat till vandring jag gjort: currygryta med ris, pasta Carbonara, nudlar Tikka Masala, Stroganoff med ris, Chili sin carne samt tomatgryta med pasta.
- Vill du få i dig mer kalorier kan du ta med en liten flaska matolja, olivolja eller smör och tillsätta 1-2 msk extra vid tillagning. 1 msk olivolja ger ca 133 kcal.
- Pastan blir vass när man bryter sönder den så man får packa pastan i tjocka plastpåsar - jag tog Toppits Safeloc; eller burkar annars går det hål på påsarna.
- Använd riven ost på burk som ej behöver förvaras kyld.
- Torkade grönsaker som morötter och purjolök finns att köpa på bla Naturkompaniet eller nätet från Friluftsmat.
Varianter
- Torkade morötter och purjolök kan bytas mot torkad paprika och torkad gul lök.
- Du kan ta mer riven ost om du önskar.
- Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.
Vikt och kostnad
Vikten blir ca 150 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.
Hållbarhet
Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.
Packtips
Pastan blir vass när man bryter sönder den så man får packa pastan i tjocka plastpåsar - jag tog Toppits Safeloc; eller burkar annars går det hål på påsarna. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.
Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.
Uppskattat näringsvärde per portion: 340 kcal